Kolano proszę o pomoc

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, od grudnia zmagam się z kontuzją kolana. (pod koniec listopada zaliczyłem pierwszy maraton) W grudniu byłem przekonany, że to ITBS, ale z dniem dzisiejszym jestem już przekonany, że to coś innego… Powiem szczerze jestem troszkę podłamany byłem u lekarza i to niby dobrego stwierdził, że jego zdaniem kolano jest stabilne wiązadła całe i nie widzi nic złego. Jego zdaniem problem jest z chrząstką zapisał mi 10 zabiegów (laser, magnetoterapie, ultradźwięki) no i Arthron complex. Powiem tak po tych zabiegach jest jeszcze gorzej odczuwam coś w rodzaju dyskomfortu w obrębie kolana oraz bóle z tyłu kolana które pojawiają się nawet gdy leże i mam wyprostowaną nogę… Proszę o jakieś rady!
PKO
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wiesz, diagnoza tutaj to trochę loteria, może ktoś Ci podpowie, a może zaprowadzi Cię to w większe kłopoty.
Skoro już prosisz o radę, to napisz coś więcej - co to za ból, kiedy się pojawia, czy się rozciągasz, czy nie, jak długo biegasz i takie tam. Może ktoś coś skrobnie wtedy.
pel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zdaję sobie sprawę, że diagnoza tu to naprawdę loteria i tak naprawdę najlepiej zrobić rezonans, ale dobrze wiemy, że to nie takie proste:) ...co do objawów ból pojawia się w różnych momentach i ciężko powiedzieć kiedy czasem jak idę czasem jak leżę lub po prostu stoję... Biegam od lipca w tym czasie do listopada zaliczyłem 3 półmaratony plus jeden maraton ogólnie przebiegłem od lipca do listopada ponad 850 km Tak jak już pisałem na początku myślałem, że mam klasyczne objawy ITBS, ale ból z zewnętrznej strony kolana ustąpił więc w ferie ruszyłem znów w "drogę" przez pierwsze 6 dni biegałem po 5 km i wszystko było ok w niedziele zrobiłem 10 km i pojawił się ból z tyłu kolana:( Poszedłem do lekarza, ale jak pisałem wcześniej nic tam nie widzi specjalnego. Cały czas mam poczucie jakby ktoś z tyłu kolana mi wsadził kulkę i ona się tam nie mieści... ech miałem złamać 3h w maratonie, a zaraz sam się z(a)łamie:( Nawet jak to piszę to cały czas odczuwam tępy ból z tyłu kolana... Ma ktoś jakiś pomysł co dalej robić? Pozdrawiam
blaszko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Radzę zmienić lekarza, miałeś robione usg kolana, a może trzeba wykonać artroskopię. Ja miałem zerwane więzadła i odczuwam to do dziś mimo zabiegu kolano już nie jest takie jak przed kontuzją
dołącz do mnie i używaj tylko torby ekologiczne świat będzie piękniejszy
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pel pomysł na Ciebie może mieć dużo ludzi, którzy się znają na własnej pracy musisz ich tylko znaleźć, dać się porządnie zbadać co pewnie zajmie dobrą godzinę, zaufać im i się zacząć leczyć według solidnego rozpoznania. Tutaj możemy rozmawiać filozoficznie i dalej z tego nic nie będzie. Znajdź lekarza albo fizjoterapeutę, którzy widują regularnie biegaczy w gabinecie.
pel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

...oczywiście zgadzam się z Tobą w 100% problem jest tylko w tym, że ja już nie wiem któremu lekarzowi ufać bo każdy mówi mi coś innego... Czy zna ktoś w woj, Śląskim naprawdę godnego zaufania lekarza?
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na Śląsku mogę polecić fizjoterapeutkę, która Ci pomoże popracować nad sobą. Jak chcesz to na priv wyślę namiary, niestety za pieniążki ale wydaje mi się że warto.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ