"pykanie" w kolanie
- wyder
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam! Mam nastepujacy problem: Gdy staje na prawej nodze to przy lekkim jej zginaniu czuje lekkie "trzasniecie". Nie martwilo by mnie to gdybym czul to samo w drugim kolanie. Ponadto trenuje karate, i po intensywnym treningu odczuwam w tym kolanie bol. Bylem u ortopedow, ale jeden kazal mi przestac cwiczyc a drugi powiedzial ze nic mi nie jest. Dopiero trzeci powiedzial, ze mam miekka jakas blone, ktora powinna byc twarda i szklista, ze podczas treningu naciskam na nia a ona potem boli. zapisal mi jakies zastrzyki w kolano, ale nie moglem ich brac gdyz mi nie pasowaly terminy. Czy ktos z was mial albo ma takie problemy ? wiecie jak temu zaradzic i czy to grozne ? Jakie to moze miec konsekwencje w przyszlosci ?
Z gory dzieki za pomoc!! Wyder.
Z gory dzieki za pomoc!! Wyder.
ichaaaaa
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Problemu takiego nie miałem.
Groźne jest nie branie zastrzyków, które zapisał lekarz.
Konsekwencje w przyszłości, w sytuacji gdy ktoś z bolącym kolanem trenuje i nie chciał go leczyć, gdy zapisano mu kurację mogą być nasatępujące:
1.W końcu zacznie je sobie leczyć
2.Rozwali je i wyda kupę kasy na leczenie i może jeszcze będzie mógł uprawiać sport.
3.Tak jak wyżej ale efektu pozytywnego leczenia nie będzie.
Jak masz wątpliwości to poczytaj stare tematy, o problemach różnych osób z kolanami.
Ps. To nie jest, Twój jedyny problem. Zmień coś w tym swoim treningu aby obciążenia były dostosowane do wydolności Twojego organizmu, bo jak tak dalej pójdzie to nie będzie w Polsce ani jednego lekarza, który nie będzie Ciebie znać.
Groźne jest nie branie zastrzyków, które zapisał lekarz.
Konsekwencje w przyszłości, w sytuacji gdy ktoś z bolącym kolanem trenuje i nie chciał go leczyć, gdy zapisano mu kurację mogą być nasatępujące:
1.W końcu zacznie je sobie leczyć
2.Rozwali je i wyda kupę kasy na leczenie i może jeszcze będzie mógł uprawiać sport.
3.Tak jak wyżej ale efektu pozytywnego leczenia nie będzie.
Jak masz wątpliwości to poczytaj stare tematy, o problemach różnych osób z kolanami.
Ps. To nie jest, Twój jedyny problem. Zmień coś w tym swoim treningu aby obciążenia były dostosowane do wydolności Twojego organizmu, bo jak tak dalej pójdzie to nie będzie w Polsce ani jednego lekarza, który nie będzie Ciebie znać.

Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
-
- Rozgrzewający Się
Outsider ma całkowitą rację,organizm najpierw daje sygnał,a póżniej.................to zależy od Ciebie.Zwolnij , a w tz.międzyczasie kup lek o nazwie GLUKOZAMINA,po ok.10 dniach powinno być lepiej.Nie znaczy to,że wizytę u lekarza masz z głowy.
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Quote: from tuptacz on 2:02 pm on Aug. 3, 2005
lek o nazwie GLUKOZAMINA
To nie jest lek tylko środek dietetyczny. Jest stosowana w chorobach zwyrodnieniowych stawów takich jak chondromalacja.Są to choroby nieodwracalne. Zniszczona chrząstka nie da się odtworzyć.
Glukozamina jest silnie reklamowana w mediach i sklepach z odżywkami. Czy jest skuteczna wątpię.
Choć jakbym miał jakieś niewyleczalne choróbsko to też pewnie bym ją brał.
(Edited by outsider at 12:47 pm on Aug. 8, 2005)
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
wyder
Masz coś co nazywa się chondromalacja - popularna dolegliwość, wg mnie - niestety staje się to choroba cywilizacyjna - za długo przed komputerami siedzimy, kolanka zgięte, płyn kolanowy wypychany spod rzepki, nie odżywia chrząstki która w dodatku cały czas jest w zgięciu uciskana.
Zapobiegaj - siedź mało ze zgiętymi kolanami.
Postaraj się wzmocnić mięśnie utrzymujące rzepkę w odpowiednim miejscu - były gdzieś Ćwiczenia Wojtak czy Ćwiczenia Kledzika - polecam.
A co do glukozaminy - producenci dowodzą, że pomaga. Ale - wiadomo, producenci mają w tym swój interes.
Nie wiem czy profilaktyczne jej branie ma sens - chyba wszystkie składniki potrezbne do prawidłowego odżywienia chrząstki powinniśmy mieć w pożywieniu.
Raczej bym sugerował "myślenie" o kolanach w trakcie dnia.
(Edited by FREDZIO at 11:58 pm on Aug. 8, 2005)
Masz coś co nazywa się chondromalacja - popularna dolegliwość, wg mnie - niestety staje się to choroba cywilizacyjna - za długo przed komputerami siedzimy, kolanka zgięte, płyn kolanowy wypychany spod rzepki, nie odżywia chrząstki która w dodatku cały czas jest w zgięciu uciskana.
Zapobiegaj - siedź mało ze zgiętymi kolanami.
Postaraj się wzmocnić mięśnie utrzymujące rzepkę w odpowiednim miejscu - były gdzieś Ćwiczenia Wojtak czy Ćwiczenia Kledzika - polecam.
A co do glukozaminy - producenci dowodzą, że pomaga. Ale - wiadomo, producenci mają w tym swój interes.
Nie wiem czy profilaktyczne jej branie ma sens - chyba wszystkie składniki potrezbne do prawidłowego odżywienia chrząstki powinniśmy mieć w pożywieniu.
Raczej bym sugerował "myślenie" o kolanach w trakcie dnia.
(Edited by FREDZIO at 11:58 pm on Aug. 8, 2005)
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
TUTAJ jest link
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Quote: from lolek on 3:10 pm on Aug. 8, 2005
a czy można stosować glukozamine profilaktycznie ? (chodzi mi o np. artresan czy arthrostop plus ) ?
Innymi słowy czy stosować profilaktycznie środki dietetyczne?
Najlepiej mieć urozmaiconą dietę.
A co do glukozaminy w kontekście zniszczonej chrząstki, to był dostępny w necie taki artykuł ale go wcięło.
Kawałek niegdyś wkleiłem o tutaj
No i tu jest właśnie problem nawet jeśli glukozamina to jest to, to czy ona dociera tam gdzie powinna dotrzeć?
I co znaczy brać ją profilaktycznie? Przez 365 dni w roku?
Jeśli nawet ona działa, jeśli rzeczywiście skutecznie odżywia chrząstkę, to przecież ta chrząstka nie niszczeje od braku glukozaminy.Profilaktycznie należy eleminować przyczyny a nie walczyć ze skutkami, środkiem dietetycznym o niepewnej skuteczności.
A o profilaktyce w kontekście kolan to niedawno pisałem tutaj
- lolek
- Wyga
zamierzałem brać przez jakieś 2-3 miesiące 1 tabletka dziennie.od niedawna załeły mnie boleć kolana i niejest to ból w jednym miejscu, raz boli jakby łękotka a raz tak jakby mi czworogłowy właził na kolano.
raz w tygodniu wplatam w trening cwiczenia na wzmocnienie czworogłowych więc niewiem z czego wzią się ten ból
raz w tygodniu wplatam w trening cwiczenia na wzmocnienie czworogłowych więc niewiem z czego wzią się ten ból
NO STOPPING