Jak uniknąć usunięcia łękotki???

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
83Pawel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jkaies 9 tygodni temu skręciłem sobie kolano (w głupi sposób ale mniejsza z tym) okazało się że mam pękniętą łękotke Poszedłem do dobrego ortopedy, który powiedział że lepiej narazie nie operować tylko poczekać i może samo się zregeneruje. W przeciwnym wypadku nie ominie mnie usunięcie jej. Mija czas a ja moge ruszeć kolanem ale nie moge szybko wyprostować ani zgiąć kolana po kilkunastu minutach bezruchu tylko musze je delikatnie rozruszać. Zbytnio obciążyc go tez nie mogę:/.
Mam pytanie do osób które znają sie na rzeczy albo miały podobna sytuację: Czy to kwalifikuje sie do usunięcia? A jeżeli ne to jakie sporty można uprawiać żeby wzmocnic to kolano ale nie przeciążąć go? Bo o bieganiu mogę chyba narazie zapomnieć :/
Proszę poradźcie coś.
New Balance but biegowy
JWJ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej! Ja sie borykam z łękotka juz od kilku lat. Gram w siatke i lekotka to klasyczna kontuzja u siatkarzy. Gram w opasce na kolanie i jest ok , czasami mi przeskakuje, ale wraca. Do tego od roku regularnie biegam  i w maju zrobilem polmaraton. NIE DAJ SOBIE WYCIAC!!! Mojej zonie wycieli w 2 kolanach pod koniec lat 80 jak nie znano innych metod - troche biegala na 100 i 400. Jedna zrobili niedokladnie i teraz jak przypadkiem potknie sie na jakiejs nierownosci albo jak nawet zle wstanie z lozka, to sie blokuje kolano. Zrob sobie USG, a jak Ci sie uda to nawet rezonans. Polecam artroskop. Kolesiowi z mojej druzyny siatkarskiej pekla w maju podczas gry w nozna, zrobil artroskop i we wtorek juz podskakiwal na treningu.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej! Ja sie borykam z łękotka juz od kilku lat. Gram w siatke i lekotka to klasyczna kontuzja u siatkarzy. Gram w opasce na kolanie i jest ok , czasami mi przeskakuje, ale wraca. Do tego od roku regularnie biegam  i w maju zrobilem polmaraton. NIE DAJ SOBIE WYCIAC!!! Mojej zonie wycieli w 2 kolanach pod koniec lat 80 jak nie znano innych metod - troche biegala na 100 i 400. Jedna zrobili niedokladnie i teraz jak przypadkiem potknie sie na jakiejs nierownosci albo jak nawet zle wstanie z lozka, to sie blokuje kolano. Zrob sobie USG, a jak Ci sie uda to nawet rezonans. Polecam artroskop. Kolesiowi z mojej druzyny siatkarskiej pekla w maju podczas gry w nozna, zrobil artroskop i we wtorek juz podskakiwal na treningu.
dianaaa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak tylko ze zazwyczaj zaraz po badaniu artroskopowym tez artroskopowo wycina sie uszkodzoną łąkotke albo jej fragmęt, ja polecałabym porozumieć się z dobrym specjalistą sama miałam usuwaną 7 mies temu a teraz jestem 2tyg po przeszczepie ACl, moj lekarz o łąkotkach mowi tak:" z uszkodzoną łąkotką to jest tak samo jak sie piasek między tryby dostanie." moze Ci sie wytrzeć chrząstka stawowa itp, ja dodatkowo mialam rozszcepy kości, startą chrząstke i narośla na kościach ktore uciskaly na nerwy, a za pomocą artroskopu wszystkiego sie pozbylam (łącznie z łąkotką), dobry specjalista a potem rehabilitacja dają 100% powodzenie, mi lekarz powiedzial ze po zakonczeniu rehabilitacji bede mogla sie spokojnie nauczyc grac w noge, a mialam troszkie więcej zepsutego w tym kolanie, tak więc z wlasnego doswiadczenia radzilabym usunąć, bo po co chodzic zo "granatem" w kolanie ktory nie wiadomo kiedy wybuchnie, jesli chcesz namiar na dobrego specjaliste to się zgłoś,
g-g: 1032759
dianaaa@op.pl
Diana
ODPOWIEDZ