rekonstrukcja ACL

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy są jakieś istotne różnice, pomiedzy rekonstrukcją ACL na otwartym kolanie, a  rekonstrukcją wykonaną artroskopowo??????
ps. chodzi mi o efekt końcowy(powodzenie zabiegu), a nie o np.dłuższy okres rehabilitacjii, czy tam jakąś blizne.
PKO
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Roznica jest ogromna .Poza dluzszym okresem rehabilitacji,wieksza ingegrencja w staw to glowna roznica polega na tym  ze jak otwieraja staw to jest inny sposob mocowania przeszczepu,jest to przede wszystkim na wyczucie-moze sie uda moze nie .Tak wiec ryzyko ze operacja sie nie uda ,ze przesczep bedzie za luzno sie trzymal itp jest bardzo duzo.Osobiscie podczas wszsytkich moich wizyt na rehabilutacjin nie spotaklem ani jednej osoby ktora nie mialaby potem problemow z tym kolanem.

Czyli podumowujac przeszczep jes mocowany "na czuja"

Na twoim miejscu poszykalbym miejsca gdzie robia artroskpowa.Ta technika jest juz stosowana u nas od ponad 10 lat wiec nie najlepiej to swiadczy o klasie lekarzy/placowki ktorzy operuja otwierajac staw.
Pozdrawiam
Misio
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

[misio] Czy to są Twoje przypuszczenia i wnioski, czy tak jest gdzieś napisane?

Moim zdaniem jest tak, że nawet jeśli jest otwierany staw kolanowy to używa się artoskopu. Otwarcie stawu sprawia, że lekarz ma większe pole operacyjne... Ale ja się nie znam na tym tak jak lekarze, więc proszę się nie sugerować..
W górach jest wszystko co kocham...
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie .Oczywiscie nie sa to moje przypuszczenia tylko pytalem sie o to mojego rehabiltanta i lekarza.Tak jest i nic na to nie poradze.
Z reguly staram sie umieszczac rzetelne informacje a jezeli cos jest tylko moijm przypusczeniem to wyyyraznie to podkreslam.

Zycze zdrowych i pogodnych swita.Pozdrawiam!!!
Misio
darjo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

misio mam takie pytanie.
na czym polega róznica w mocowaniu przeszczepu na otwartym stawie,a mocowaniu artroskopowym.
czemu przy otwartym kolanie przeszczep jest mocowany "na czuja",a przy artroskopie"wszystko jest jasne"
pozdrawiam
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Szczerze mowiac to takich dokladnych informacji to nie posiadam ale jak chcecie moge sie spytac w czwartek na rehabilitacji o jakies szczegoly.
Wiem tylko ze przy napinaniu tego wiezadla licza sie milimetry wiec jest to dosc istona kwestia.
w czwartek sie spytam o ile kots wczesniej tego nie napisze!
Misio
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

[misio] Nie odbieraj tego jako atak. Ja po prostu wątpię w to co mówisz bo wydaje mi się to dość dziwne..
Fajnie by było jakbyś się dowiedział od rehabilitanta o to o co pyta [darjo]. Mnie też to interesuje. Bo szczerze mówiąc to trochę nie chce mi się wierzyć... Ja miałam operacje na otwartym stawie i jedyna różnica jaką dostrzegam to dłuższy czas gojenia się rany pooperacyjnej..
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Eh nie chce mi sie juz polemizowac juz po raz ktorys na tym forum jest poruszany ten watek.Prponuje wizyte w CMC www.carolina.pl i tam sie dopytac szczegolow jak mi ktos nie wierzy.

Btw gdzie ci robili operacje,czy rzeczywiscie otwierali ci staw,jak dawno i jak ci wychodzi rehabilitacja?
Misio
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jak to pytanie było do mnie misio to odpowiadam....

własnie mi maja zrobić rekonstrukcje(ustalam termin)... no i mają ją zrobić na otwartym kolanie...Jak sie pytałem lekarzy w dwóch szpitalach( i to nie byle jakich lekarzy) to powiedzieli mi, w zasadzie nie ma żadnej różnicy miedzy tą, a artroskopową rekonstrukcją....poza blizną
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jeśli to pytanie było do mnie to też Ci mogę odpowiedzieć ;)

Otóż operację na otwartym kolanie miałam w 2002 roku w kwietniu. Na rehabilitację nie uczęszam bo po prostu mnie na nią nie stać..
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ