kontuzje i trampolina

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
fufilut
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

witam!
czy ćwiczenia na domowej mini trampolinie mogą zastąpić trening biegowy, nie obciążając przy tym stawów? czy jest sens w taką zabawkę inwestować?
biegam od niedawna, na wiosnę chciałam wziąć udział w półmaratonie, ale chyba nic z tego, bo po 10km biegu wysiada mi biodro i kolano. kolano gdzieś z przodu/w środku, biodro z boku (tak mi się wydaje) i w pachwinie. przy ćwiczeniach core stability strzela mi drugie biodro (to, które nie boli podczas biegania) przy podnoszeniu nogi do góry (konkretnie wznosy nogi w podporze tyłem). chciałabym udać się do specjalisty, żeby nie pogłębiać tego, co już mi się nadziało, ale wyczytałam, że Wrocław jest pustynią ortopedyczną... czy ktoś jednak mógłby mi kogoś polecić? ktoś naprowadzi, co to może być za kontuzja? i co z tą trampoliną? :usmiech: dzięki.

aha, dodam, że trampoliną mam zamiar zastąpić długie wybieganie, którego po prostu robić nie mogę, a w tygodniu dodałabym w miarę możliwości jeden trening interwałowy i jeden bieg na 10km w tempie poniżej 6min/km. pytanie tylko czy to ma sens. :oczko:
PKO
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Osobiscie uzywam trampoliny od czasu do czasu do cwiczen czucia glebokiego. Zanim zaczniesz cwiczyc przy pomocy trampoliny (chodzi przede wszystkim o cwiczenia dynamiczne), warto poszukac specjalisty i znalesc przyczyne twoich problemow.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ