Ból kolana - ból pod rzepką, osłabienie kolana, strzelanie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
rbk17

Nieprzeczytany post

Kilka miesięcy temu coś zaczęło mnie boleć w kolanie w miejscu jak w temacie, ból ten był lekki ale przypominał kłucie. Mimo tego pobiegłem w wielu konkursach, w tym maratonie poznańskim, tyle, że słabiej, po maratonie postanowiłem nie biegać przez miesiąc w nadziei, że ten ból przejdzie - nic z tego. Długo zwlekałem z wizytą u lekarza, ale w końcu się zdecydowałem, po zbadaniu stwierdził, że to zapalenie mięśnia rzepki(czy jak tam się nazywa) z przeciążenia i zalecił mi środek Trosicam.

Także jakby co podsumuję objawy:
- kłujący ból w kolanie(bądź obu),
- można biegać, ale nie na pełnych obrotach,
- ostry ból przy klękaniu(klękać dolną częścią kolana),
- mocniejsze niż zwykle strzelanie ścięgien w kolanie(przypadkiem się zrymowało) przy zginaniu,
- ogólne osłabienie kolana, każdy wyczuje, że nie jest tak silne jak wcześniej,

Także jakby ktoś miał problemy z dostaniem się do lekarza albo szkoda mu było płacić prywatnemu to być może to coś pomoże: lek to Trosicam: UWAGA: koniecznie przeczytajcie ulotkę jak go zażywać, bo inaczej nie przyniesie efektów.

http://static1.framar.bg/product/201109 ... -15-mg.jpg
PKO
Hugo86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a nie było to zapalenie ciała Hoffy?
rbk17

Nieprzeczytany post

Okazało się, że to coś zupełnie innego, wada genetyczna, powodująca przesunięcie rzepki w prawo, już jestem po artroskopii i czekam aż wszystko się pogoi, w międzyczasie powoli się przemieszczam, ale mam miesiąc wolnego od pracy.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

rbk17 pisze:Okazało się, że to coś zupełnie innego, wada genetyczna, powodująca przesunięcie rzepki w prawo, już jestem po artroskopii i czekam aż wszystko się pogoi, w międzyczasie powoli się przemieszczam, ale mam miesiąc wolnego od pracy.
To że się rzepka krzywo "ślizgała" to nie było wynikiem osłabienia jednej z głów 4głowego?

Daj znać jak Ci będzie się wracało do zdrowia. Nie wiem czy mnie nie czeka też artroskopia (pęknięta łąkotka).
rbk17

Nieprzeczytany post

Oto obszerna "relacja" z mojej artroskopii:

"artroskopia operacyjna prawego stawu kolanowego. Shaving rzepki. Wydłużenie troczków bocznych rzepki. Wycięcie fałdu maziowego stawu kolanowego. Częściowa menisectomia rogu przedniego łąkotki przyśrodkowej".

Czekam z niecierpliwością kiedy się wszystko zagoi i opuchlizna zejdzie, w czwartek będą 3 tygodnie od zabiegu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ