Kilka miesięcy temu coś zaczęło mnie boleć w kolanie w miejscu jak w temacie, ból ten był lekki ale przypominał kłucie. Mimo tego pobiegłem w wielu konkursach, w tym maratonie poznańskim, tyle, że słabiej, po maratonie postanowiłem nie biegać przez miesiąc w nadziei, że ten ból przejdzie - nic z tego. Długo zwlekałem z wizytą u lekarza, ale w końcu się zdecydowałem, po zbadaniu stwierdził, że to zapalenie mięśnia rzepki(czy jak tam się nazywa) z przeciążenia i zalecił mi środek Trosicam.
Także jakby co podsumuję objawy:
- kłujący ból w kolanie(bądź obu),
- można biegać, ale nie na pełnych obrotach,
- ostry ból przy klękaniu(klękać dolną częścią kolana),
- mocniejsze niż zwykle strzelanie ścięgien w kolanie(przypadkiem się zrymowało) przy zginaniu,
- ogólne osłabienie kolana, każdy wyczuje, że nie jest tak silne jak wcześniej,
Także jakby ktoś miał problemy z dostaniem się do lekarza albo szkoda mu było płacić prywatnemu to być może to coś pomoże: lek to Trosicam: UWAGA: koniecznie przeczytajcie ulotkę jak go zażywać, bo inaczej nie przyniesie efektów.
http://static1.framar.bg/product/201109 ... -15-mg.jpg
Ból kolana - ból pod rzepką, osłabienie kolana, strzelanie
Okazało się, że to coś zupełnie innego, wada genetyczna, powodująca przesunięcie rzepki w prawo, już jestem po artroskopii i czekam aż wszystko się pogoi, w międzyczasie powoli się przemieszczam, ale mam miesiąc wolnego od pracy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To że się rzepka krzywo "ślizgała" to nie było wynikiem osłabienia jednej z głów 4głowego?rbk17 pisze:Okazało się, że to coś zupełnie innego, wada genetyczna, powodująca przesunięcie rzepki w prawo, już jestem po artroskopii i czekam aż wszystko się pogoi, w międzyczasie powoli się przemieszczam, ale mam miesiąc wolnego od pracy.
Daj znać jak Ci będzie się wracało do zdrowia. Nie wiem czy mnie nie czeka też artroskopia (pęknięta łąkotka).
Oto obszerna "relacja" z mojej artroskopii:
"artroskopia operacyjna prawego stawu kolanowego. Shaving rzepki. Wydłużenie troczków bocznych rzepki. Wycięcie fałdu maziowego stawu kolanowego. Częściowa menisectomia rogu przedniego łąkotki przyśrodkowej".
Czekam z niecierpliwością kiedy się wszystko zagoi i opuchlizna zejdzie, w czwartek będą 3 tygodnie od zabiegu.
"artroskopia operacyjna prawego stawu kolanowego. Shaving rzepki. Wydłużenie troczków bocznych rzepki. Wycięcie fałdu maziowego stawu kolanowego. Częściowa menisectomia rogu przedniego łąkotki przyśrodkowej".
Czekam z niecierpliwością kiedy się wszystko zagoi i opuchlizna zejdzie, w czwartek będą 3 tygodnie od zabiegu.