Dziwna kontuzja, WAŻNE

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Belfer16
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam 16 lat, jestem "biegaczem" od 3 tygodni. Mam teraz problem, otóż boli mnie stopa, nie wiem dokładnie w którym miejscu. Opiszę w jaki sposób biegam, może wtedy będzie Wam łatwiej wystawić diagnozę.

Parę dni temu zaczęła mnie pobolewać lewa noga, w okolicach stopy. Nie wiem dokładnie w którym miejscu. Bez problemów, wykonuję ruchy góra dół, poruszam w prawo (wewnątrz ciała). do góry też raczej bez problemowo. Jednak boli mnie kiedy ruszam w lewo (na zewnątrz). Jest to dziwny ból, utrudnia trochę chodzenie. Dzisiaj chodziłem już na niej prawie normalnie mimo że rano bolała, więc postanowiłem biegać. Zrobiłem w 58 minut 9 km. W czasie biegu noga w ogóle nie bolała. Ruszałem nią na wszystkie strony i nic. Byłem zadowolony. Jednak wróciłem do domu i znowu zaczęła boleć. Nie widać na niej siniaków ani opuchlizny. Nie boli mnie w żadnym innym miejscu tylko na dole- w okolicach stopy i kiedy ruszam w lewą stronę czuję nieprzyjemny, głęboki wręcz ściągający ból.

Moja rozgrzewka.Wychodzę z domu robię skipping a skipping B jakies 1.5 minuty na zmiane, potem krążenia bioder, wymachy rękami, krążenia stopą i udami, wykopy, stoję w bardzo szerokim rozkroku i na przemian nogami "przeciągam się" w różne strony. Potem biegnę 400 metrów (tyle mam na stadion) i na nim ta rozgrzewkę jeszcze raz powtarzam i dopiero potem zaczynam bieg. Po biegu również się rozgrzewam.

Mój strój do biegania: podkoszulek, bluza bawełniana z kapturem, na to wszystko kolejna gruba bluza bawełniana zapinana pod szyję. Czasami czapka. Biegam w dresach też bawełnianych. Buty są nieodpowiednie. Mają płaską podeszwę, zero amortyzacji. Podeszwa jest "chuda" a materiał fatalny. BIEGAM PO ASFALCIE.

Zacząłem biegać od dystansu 4 km. Biegałem tak 4 razy w tygodniu przez pierwszy tydzień. Pod koniec drugiego tygodnia zacząłem eksperymentować z 8 km i również "spokojnie je przebiegałem". Zwykle Biegałem tempem około 2:45 na 400 m czyli 1 kilometr w jakies 6 minut 12 sekund. Ostatnio zacząłem biegać 15 okrążeń, w tym na ostatnich 4 okrążeniach zwiększałem tempo dość znacznie. Polubiłem bieganie, nie narzekam na kondycję. Na 175 cm wzrostu ważę 64 kg. Oprócz tego trenują na siłowni oraz aerobiczną szóstkę weidera. Kiedy biegnę to skupiam się na biegu, patrzę na kroki. Wcześniej tez dużo skakałem i robiłem wspięcia na palcach ale bez obciążenia.

Proszę o poradę, z góry dziękuję i pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

porada trzeba isc do kogos kto sie zna na bieganiu ,[trener ]

A najwazniejsza porada to idz do ortopedy:

on powie ci to ,ze zaduzo biegasz powinienes najpierw przyzwyczaic nogi i cale cialo w twoim wieku na dlugie biegi jeszcze bedzie czas dlatego nie spiesz sie nawet jesli Cie noga nie boli daj odpoczac sobie [nodze]

Pewnie napiszesz ,ze wczesniej cos juz robiles albo trenowales ja odrazu wspomne inne treningi ok ,ale to nie to samo co bieganie,jeszcze raz przyzwyczaic trzeba organizm do biegania

WAZNE : jakie buty, jakie cwiczenia rozgrzewka i co po bieganiu jakie cwiczenia rozciagajace!!!!

I na koniec nie ilosc tylko jakosc narazie pozniej z rozwojem sam zobaczysz,wprowadz wiecej cwiczen samego biegu w tym wszystkim nie dawaj duzo poczekaj.

Jednak by odpowiedziec Ci na pytania ktore masz musisz udac sie na badanie [[ortopeda]],,pozdrawiam :taktak:
Belfer16
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. :) Czekam jeszcze na inne odpowiedzi, może ktoś miał to co ja i wie jak sobie z tym samemu poradzić i co to jest. Aktualnie noge mam w bandażu elastycznym i smarowałem sobie ją maścią rozgrzewającą na kontuzje mieśni i naderwania.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w 99% to po prostu przeciążenie stopy. Żeby biegać w butach bez amortyzacji po asfalcie pod 10 kilometrów to trzeba mieć zajebistą technike i buty minimale. Daj stopie kilka dni odpocząć i kup sobie porządne buty o biegania. Poza tym jak biegasz to nie patrz na kroki, głowa wyprostowana patrzy tak 100metrów przed siebie, postawa wyprostowana, ręce rozluźnione i pracujące równolegle do tułowia, staraj się nie stapać jak na defiladzie tylko delikatnie lądować stopą. A najlepiej to zacznij biegać po lesie, bo na asfalt powinno się już troche nogi na przeciążenia przyzwyczaić.

Z tą maścią rozgrzewającą to uważaj, wiele kontuzji nie lubi takiego traktowania, woli np. okłady z lodu. Także ja bym te maści odstawił. Lepiej po prostu nie biegaj do czasu poprawy
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Primo, wybierz się do ortopedy. Bez tego można sobie gdybać.
Miałem coś podobnego po miesiącu biegania. Ból utrudniający chodzenie, tyle, że nie mijał w trakcie biegu.
U mnie było to zapalenie przyczepów i do kompletu problemy z rozcięgnem podeszwowym. Dostałem skierowanie na ultradźwięki i laser. Pomogło.
Zatem: idź do lekarza rodzinnego po skierowanie do ortopedy (poproś o ewentualne zlecenie na rtg stopy), zarejestruj się i czekaj cierpliwie na swoją kolej. Lub wybierz się do ortopedy prywatnie. Będzie szybciej, taniej raczej nie :) ale może w ramach wizyty zrobi Ci usg stawu i zaleci leczenie/rehabilitację.
Belfer16
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na razie poczekam. Może samo się zregeneruje. Po prostu nie będę biegał. Jak zobaczę że problem zniknął to odczekam ze 2 dni i pójdę biegać tym razem już w przystosowanych do tego butach. Nie mam miłych wspomnień związanych z ortopedami w szpitalu, w moim mieście więc zostawię to jako ostateczne rozwiązanie. Czekam jeszcze na kolejne Wasze porady i dzięki wszystkim za odpowiedzi ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ