Witam,
nie pierwszy i nie ostatni wątek dotyczący tego tematu, ale chyba każdy indywidualny.
Nigdy wcześniej nie biegałem, zacząłem dopiero może jakieś 2 tygodnie temu i co 2-3 dni robię tylko 3-4km.
Przedwczoraj biegłem z kolegą, gdzieś przy 3cim km poczułem, że trochę zaczna pobolewać mnie na wysokości kostki, z tyłu. Dobiliśmy do 4,5 i z powodu nasilającego się bólu (takiego, hmm, głuchego?) przy ruchu nie dałem rady biec dalej.
Wczoraj, tuż po wstaniu z łóżka przez chwilę było ok, następnie ból, który występował tylko przy ruchu, dokuczał mi przez cały czas. W dodatku typ bólu zrobił się bardziej kłujący. Tył kostki lekko się zaczerwienił i stopa trochę mi opuchła w okolicy pięty.
Dziś rano byłem u lekarza, podotykał może ze dwa razy moją stopę, stwierdził, że to zapalenie ścięgna, przepisał Nimesil, stosować Naproxen i kazał przyjść za tydzień.
Nie chciałbym sobie niczego zrobić z tą nogą, szczególnie, że spodobała mi się aktywność fizyczna (:P).
Moje pytanie brzmi - czy objawy naderwania ścięgna są podobne do zapalenia? Pobolewa mnie teraz cały czas, kuleję i ciężko mi się chodzi, jednak ból się nie nasila jakoś strasznie bardzo gdy próbuję wyginać stopę.
Pozdrawiam,
Artur
Ścięgno achillesa - objawy kontuzji
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak objawy naderwania ścięgna są podobne do zapalenia. Najlepiej skontaktuj się jak najszybciej z lekarzem.
- Marietto
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Objawy naderwania znacznie różnią się od zapalenia, zapalenie to proces który ma dynamikę narastania przez godziny-dni, naderwania nie da się nie zauważyć i następuje albo przez jednokrotne pociągnięcie albo tak jak u Ciebie przez sumę mikropociągnięć, które się składają na przekroczenie wytrzymałości tkanek. Leczenie jest również inne, w jednym przypadku trzeba leczyć przeciwzapalnie w drugim trzeba dać czas na naprawę tkanki i zastymulować ją do powstania jak najlepszej blizny. Każdy uraz leczy się w towarzystwie lekkiego stanu zapalnego i pod tym względem po kilku dniach naderwanie upodabnia się do zapalenia ale dalej nie zmienia to faktu że trzeba inaczej to leczyć niż czyste zapalenie bez uszkodzenia włókien. Podsumowując zrób USG i udaj się do...fizjoterapeuty.