[po kontuzji kolana] Jak ćwiczyć?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
gonzo102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!

Generalnie duzo jeżdzę na rowerze, czasami biegam ale ostatnio rozbolało mnie kolano (jakieś uszkodzenie rzepki) i ortopeda na czas leczenia (pół roku) powiedział że mam nie jeździć na rowerze i nie obciążać mocno kolan. Jakie ćwiczenia mogę wykonywać w domu żeby nie przytyć i nie stracić za bardzo kondycji. W domu mam do dyspozycji hantle oraz sprężyny do ćwiczeń.
Jakie ćwiczenia będą dla mnie najlepsze?
Dotychczas nie ćwiczyłem w domu ponieważ jazda na rowerze mi wystarczała ale gdy przez jakis czas siedze i nie mogę jeździć to zaczynam tyć i potem trudno jest wrócić do odpowiedniej formy.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bez nog ciezko o sensowny trening aerobowy. Nawet wiosla wymagaja nog. Pytanie, jak bardzo masz oszczedzac kolano. Moze moglbys pedalowac na poziomym ergometrze? Albo plywac?

Jesli nie, to pozostaje silownia i szybki trening obwodowy.

A przede wszystkim bardzo przypilnuj jedzenia. Jesli masz tendencje do tycia, a dodatkowo nagle odstawiles regularny wysilek fizyczny, to swiadomie, drastycznie ogranicz od razu kalorycznosc posilkow i przestawiaj sie na diete lekka i bogata w blonnik. Postaraj sie podtrzymywac szybszy metabolizm odpowiednim jedzeniem: czestym, w malych porcjach, niskotluszczowym, latwostrawnym.
Karol Yfer
p.o. dr zero
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

proponuje dlugodystansowe plywanie kraulem ,
z wylaczeniem nog.

Nogami sciskasz (miedzy udami a kolanami) specjalny styropian do nauli plywania , i nogi same sie unosza na powierzchni . Rekoma pracujesz - znakomity trening
aerobowy - chyba rownie dobry jak bieganie ...
[i]swim - bike - run [/i]
rafael30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Proto ma rację ale ja przez zimę pływałem z wyłączeniem rąk (ręce z tyłu blisko ciała) używając jedynie nóg. Dobrze wpływa na mięśnie udowe a kolana nie są tak obciążane (też mam rozklekotane kolano).
Awatar użytkownika
mexicana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zapytaj lekarza o rower statyczny... z malym obciazeniem...
musisz robic cwiczenia obciazajace nogi bo inaczej bedzie tylko gorzej... podstawowa zasada przy problemach z kolanami to wzmocnic wszystkie miesnie w ich okolicy... przynajmniej tak sie upiera moj rehabilitant ;) ganiajac mnie do roboty :)
ODPOWIEDZ