Czy skakanka obciaza kolana?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Soyer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe czy skakanka obciaza bardzo kolana.Cieprie na chondromalcaje tak wiec bieganie w najblizsze przyszlosci mi odpada ,jazda na rowerze tez nie to(zawsze lubilem jezdzic duzo i na ciezkich przelozeniach).W z wiazku z tym pomyslalem o skakance tylko nie wiem jak ona dziala na kolana!!!
Ho ho do roboty by sie szlo
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wielo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od techniki.Jeżeli będziesz kręcił wolno i wysoko unosił nogi zginając przy tym kolana powyżej kąta 90* to w momencie stawiania stopy o podłoże przeciążenia mogą dochodzić do 3,5 razy masa ciała (na każde kolano) a więc jest to bardzo dużo. A jeżeli będziesz kręcił jak zawodowy bokser czyli bardzo szybko i z minimalnym odrywaniem palcy od podłoża to obciążenia są mniejsze .Żaden fizjoterapeuta ani ortopeda nigdy nie zalecał mi ćwiczeń ze skakanką.Przechodziłem wiele kontuzji (30 lat gry w piłkę nożną a od siedmiu lat bieganie)teraz też cierpię na chondromalacje chrząstki rzepki przez co rzepka nie ślizga się prawidłowo i powoduje blokowanie kolana.Dobry ortopeda traumatolog zaleciłby Tobie (jeżeli byłeś u ortopedy) DELIKATNĄ  ALE PROGRESYWNĄ REHABILITACJE , STRETCHING MIĘŚNI JAZDA NA ROWERKU REHABIL. Z ODCIĄŻENIEM  ĆWICZENIA CZYNNE W ODCIĄŻENIU PODPARTE KRIOTERAPIĄ I POLEM MAGNETYCZNYM EWENTUALNIE MASAŻ WODNO WIROWY.Nie wykonuj żadnych ćwiczeń z własnej inicjatywy bez uzgodnienia z ortopedą, bo możesz pogorszyć swój stan. Myślę że odwiedziłeś te stronę  www.damian.com.pl i widziałeś ile kosztuje przeszczep chrząstki cena bez pobytu i kosztów rechabilitacji. Pozdrawiam  
wieslaw
Awatar użytkownika
Soyer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzieki za info.Z ta skakanka to po prostu takie moje wymysly.Zreszta pewnie sam wiesz jak to jest gdy cale zycie cos uprawiasz a tu nagle nie mozesz robic prawie wszystkiego(3 moje ulubione sporty tj pilka nozna bieganie i jazda na rowerze).W zasadzie to staram sie znalezc jakis sport ktory nie meczylby kolan i sprawialby mi przyjemnosc.Probowalem z silownia ale jest strasznie nudna z reszta chyba nie lubie wyislkow statycznych.Podobno mozna plywac(bez zabki).Ale z drugiej strony plywanie jest dosc czasochlonne.Dotrzec na basen przebrac sie itp i juz masz poltorej godziny w plecy.
Zna ktos moze jakas dyscypline ciekawa a przy tym dajca szanse porzadnie sie zmeczyc?
Ho ho do roboty by sie szlo
zula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dotrzeć na basen szybko idąc, nordic walking np., popływać w szybkim tempie pół godziny i wrócić jw. Zmęczysz się.
Często mniej oznacza więcej
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja cierpie m.in na ELPS i mi rehabilitant zalecil skakanie na skakance.Chociaz powiedzial mi tez ze juz jestem prawie zdrowy.Uwierze jak pobiegam...

A jak wedlug was jest z ta skakanka?Moze ktos sie spyta jakis dobrych fizjoterapeutow
Misio
AgnieszkaK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sama mam chondromalację III stopnia i odradzam skakankę. Żadnego biegania po górach, żadnych wstrząsów. Najlepszy jest rowerek (bez obciążenia) basen (nie żabka), jak pojawia się ból to delikatnie no i 100 razy dziennie prostujemy nóżkę i do góry
Awatar użytkownika
anka150321
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

iesz co ja tez mam problemy z kolanem i mi lekarz zalecił jażde na rowerze bo nie obciąża kolana tylko wzmacnia nie wiem czy dobrze mówię ale tak twierdzi moj ortopedai przedewszystkim mówi dużo pływać
życze powrotu do zdrówka
i pozdro
ankaa15
ODPOWIEDZ