Witam
Już kiedyś pisałem posta na tym forum i bardzo mi tu ludzie pomogli (w przeciwieństwie do lekarzy), dlatego postanowiłem teraz też spróbować.
Od 14 miesięcy mam kontuzję kolana. Najprawdopodobniej jest to chondromolacja rzepki lub boczne przyparcie rzepy. Ból nasila się przy bieganiu (im dłużej biegnę, tym bardziej boli) i gdy już się pojawi to towarzyszy mi bez przerwy przez następne 2 tygodnie, nawet przy wchodzeniu po schodach, przysiadach czy po prostu gdy siedzę ze zgiętym kolanem.
Robiłem sobie długie przerwy (zgodnie z zaleceniami lekarzy), ale nic nie pomagały. Brałem też glukozaminę i MSM (ale tylko przez 2 miesiące).
Chciałem zapytać, czy ktoś wie co mogę zrobić samemu, aby spróbować to wyleczyć, bo na lekarzy nie mam co liczyć, niestety. Czy mogę robić jakieś ćwiczenia np. rozciąganie, wzmacnianie mięśni, czy może jakaś kuracja lekami takimi jak właśnie MSM i glukozamina?
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, bo trenuję boks, a boks bez biegania niestety nie istnieje. Poza tym jest to bardzo uciążliwa kontuzja jeśli chodzi o inne sporty takie jak piłka nożna, siatkówka czy tenis, które też kocham i nie chciałbym z nich rezygnować.
Kontuzja kolana
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53
- Życiówka w maratonie: brak
Jeżeli jest to faktycznie boczne przyparcie rzepki, to „kledzikowe” ćwiczenia powinny pomóc. Mi w każdym razie pomogły, i pomagają nadal - jeśli na jakiś czas zaprzestaję ćwiczeń to kolano zaczyna się o nie, z początku nieśmiało, dopominać.vishnu26 pisze:Napiszcie coś ...
O "kledzikowych" na forum było sporo - warto poczytać.