bieganie a plaskostopie
-
- Rozgrzewający Się
czy ktos ma doswiadczenia z tym zwiazane? interesuje mnie zwlaszcza jak dobrac najlepsze buty
- Karol Yfer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tu nie ma tak do końca mądrych - każde źródło mówi co innego. Spotkałem się z poglądem (m.in. Radek W. w testach butów na tej stronie), że przy płaskostopiu potrzebne są buty motion control. I coś w tym chyba jest. Kupiłem takie buty ze względu na dużą wagę, ale okazały się dla mnie nieodpowiednie, bo mam normalne sklepienie stopy. Faktycznie motion control są płaskie w środku i dobrze będzie się w nich, jak sądze, biegać komuś z płaskostopiem. Przy wyższym sklepieniu są po prostu za sztywne, nie podpierają łuku stopy.
Karol Yfer
p.o. dr zero
p.o. dr zero
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie spotkalem sie aby ktos przy plaskostopiu zalecal inne buty niz motion control. Radek W calkiem zasluzenie w sprawach sprzetu jest dla wielu z nas alfa i omega.
Ogromna wiedza na temat butow dysponuje tez Iza, ktora sprzedaje w Polsce Mizuno (zdaniem kledzika i nie tylko najlepsze buty na swiecie). Napisz do niej na adres: sport@poczta.onet.pl z pewnoscia chetnie Tobie doradzi, a jezeli masz na zbyciu ok 250 zlotych to byc moze uda sie Tobie cos fajnego u niej kupic.
kledzik
Ogromna wiedza na temat butow dysponuje tez Iza, ktora sprzedaje w Polsce Mizuno (zdaniem kledzika i nie tylko najlepsze buty na swiecie). Napisz do niej na adres: sport@poczta.onet.pl z pewnoscia chetnie Tobie doradzi, a jezeli masz na zbyciu ok 250 zlotych to byc moze uda sie Tobie cos fajnego u niej kupic.
kledzik
- Karol Yfer
- Zaprawiony W Bojach
> Ogromna wiedza na temat butow dysponuje tez Iza, > ktora sprzedaje w Polsce Mizuno
Mam zgoła odmienne wrażenie.
Mam zgoła odmienne wrażenie.
Karol Yfer
p.o. dr zero
p.o. dr zero
- madmax1
- Wyga
idź do lekarza sportowego i nie kombinuj. ja byłem u sportowego ortopedy. zbadał stopy, sfilmował jak się układa staw w czasie marszu i biegu. zapisał wkładki. biegam w normalnych, regularnych butach z wkładkami. jest ok.
dopóki nie obejrzy ci nóg fachowiec, wszystkie pozostałe porady są do niczego. mogą wręcz zaszkodzić. kazdy ma stopę inną. nie ma uniwersalnych butów do płaskostopia i tyle! i na dodatek jeśli dużo biegasz trzeba stopy przynajmniej raz w roku kontrolowac jeśli nie chcesz starości spędzić na wózku...
dopóki nie obejrzy ci nóg fachowiec, wszystkie pozostałe porady są do niczego. mogą wręcz zaszkodzić. kazdy ma stopę inną. nie ma uniwersalnych butów do płaskostopia i tyle! i na dodatek jeśli dużo biegasz trzeba stopy przynajmniej raz w roku kontrolowac jeśli nie chcesz starości spędzić na wózku...
-
- Zaprawiony W Bojach
Swiete slowa madmax1. No, moze na 95% "swiete" Jezeli masz wkladki zapisane przez ortopede nie znaczy wcale, ze nie musisz zwracac uwagi na buty. Mam bardzo silna pronacje. Przez ciekawosc udalem sie kiedys do "Runner's Piont" i zrobilem sobie komputerowa analize biegu na biezni mechanicznej, wkladajac me wkladki (robione u ortopedy na zamowienie) raz w buty typu cushion, raz motion control. W pierwszych, co prawda nieznacznie, stopa przekrecala sie jednak do srodka, w drugich wszystko bylo w najlepszym pozadku.Quote: from madmax1 on 11:12 am on May 31, 2004
idź do lekarza sportowego i nie kombinuj. ja byłem u sportowego ortopedy. zbadał stopy, sfilmował jak się układa staw w czasie marszu i biegu. zapisał wkładki. biegam w normalnych, regularnych butach z wkładkami. jest ok.
kledzik
-
- Rozgrzewający Się
bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady. madmax1: racja, musze sie wybrac do lekarza, zwlaszcza, ze znowu robie po 40-50 km tygodniowo, a starosc (coraz blizsza...) na wozku to nie byloby to co lubie. czyli najpierw lekarz, potem iza i buty. dzieki wszystkim, do zobaczenia moze w lesie.