Ból prawej kostki - Zmiana butów?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
michalk3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich :)

Biegam od 2 lat z przerwami. Od połowy marca zacząłem biegać częściej ok 45 km tygodniowo. Stopniowo zwiększałem dystans i tempo. Tydzień temu pobiegłem sobie półmaraton. Nie katowałem się szczególnie i biegłem średnim tempem po zróżnicowanej nawierzchni z przewagą betonu (chodniki) i asfalt. Po tym biegu zniszczyła się wyściółka w lewym bucie i musiałem je wymienić, bo dostałem potężnego odcisku. Po tym biegu bolały troszkę kostki, ale przestały.

Kupiłem nowe buty w Decathlonie Asics 2160 i od tegu czasu nie mogę kontynuować treningów, ze względu na pojawiający się ból w prawej kostce - od wewnątrz. Lewa jest OK. Mam neutralną stopę. Czy to może być problem butów. Wcześniej biegałem na Pumach PHASIS IV.

Waga 89kg.

pozdrawiam,
Michał
PKO
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zrob pare dni przerwy, jesli bol ustapi to sproboj biegac. Jak sie zwieksza dystanse to bole kostek sa dosc czeste, ale po kilku dluzszych biegach stawy sie przyzwyczajaja i bol juz pozniej nie wystepuje.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Po polmaratonie bolaly cie oba stawy skokowe ale czy bol, ktory odczuwasz teraz (biegajac w nowych butach) jest taki sam jak po polmaratonie (oprocz tego, ze wystepuje on w prawym stawie skokowym)?
michalk3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:03

Nieprzeczytany post

aro05 pisze:Po polmaratonie bolaly cie oba stawy skokowe ale czy bol, ktory odczuwasz teraz (biegajac w nowych butach) jest taki sam jak po polmaratonie (oprocz tego, ze wystepuje on w prawym stawie skokowym)?
W nowych butach podczas biegu czułem prawą kostkę. Z lewą było wszystko OK.

Aktualnie ból czuje tylko w jednej prawej kostce po wewnętrzej stronie. Staw opuchł. Zaniechałem całkowicie na razie wszelkiej aktywności, prócz wykonywania niezbędnych czynności. Smaruje traumonem. Chyba sie poprawia. Mija 3 dzień, lekka opuchlizna się utrzymuje. Czuję, że mam tą kostkę, trudno mi powiedzieć czy ból (nie jest dokuczliwy, taki leciutki) minął, bo ten żel ma coś przeciwbólowego w składzie.

Jak do piątku się nie poprawi znaczaco to pójdę do lekarza na jakieś USG.

Pozdrawiam,
Michał
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ