Witam,
dzisiaj wróciłem z SOR-u, na którym wykluczyli u mnie zawał serca.
Mam 27 lat. Sport uprawiam w zasadzie od zawsze, na poważniej od 5-6 lat wspinaczkę, teraz jako uzupełnienie biegam (dopiero co zrobiłem 30 minut przy planie 10-tygodniowym). To co miałem wczoraj (pieczenie w klatce itd) okazało się na końcu refluksem, ale zostałem zatrzymany, gdyż z ekg wynikało, że mogę mieć zawał, jednak zarówno we krwi jak i rtg, coś tam badające zasadowość/kwasowość w płucach i echo serca nic złego nie wykazały, ciśnienie i tętno też książkowe. Co więcej w echo wyszło, że serce mam zdrowe.
Z tego co kardiolog mi powiedział, taka natura mojego serca, że taki obraz wychodzi w ekg. Na moje pytanie czy mimo tego ekg mogę dalej uprawiać sport, odpowiedział że pewnie - nie ma żadnych przeciwwskazań.
I tu mam pytanie do doświadczonych biegaczy. Ze wspinaczki na pewno nie zrezygnuję - nie ma nawet mowy, natomiast jak to jest z bieganiem? Czy oby na 100% przy takim ekg, a dobrym echo nie "zepsuję" sobie serca?
Wiem, że opinia lekarza jest najważniejsza, ale chciałem się zapytać doświadczonych biegaczy, którzy biegają i wiedzą co z czym się je i czym to może skutkować.
Jeśli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem to będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą
Pozdrawiam
ekg jak przy zawale/stanie przedzawałowym
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Spoko, naprawdę, refluks niestety czasem można pomylić.
Słowo lekarza jest tu najważniejsze.
Słowo lekarza jest tu najważniejsze.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ok, taka odpowiedź mi starczy ;] Dzięki