Czy biegać w centrach miast narażając się na spaliny?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Czy biegać w centrach miast narażając się na spaliny?
- Christos
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Oddychanie i płuca są bardzo ważne w bieganiu dlatego jest okazja przeprowadzić badanie za darmo w ramach Światowego Dnia Spirometrii w Polsce w dniu 27 czerwca 2012
Wszelkie info tutaj http://www.odzyskajoddech.pl/#&panel1-1
Wszelkie info tutaj http://www.odzyskajoddech.pl/#&panel1-1

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Oo, dobrze wiedzieć o tych badaniach, może popadam w hipochondrię
ale po jednym za metą nawet jeden lekarz zwrócił mi uwagę że powinienem się przebadać, bo wg niego za dużo kaszlę. Zobaczymy.

-
- Zaprawiony W Bojach
No dobra, żeby nie było, że temat nikogo nie interesuje,...
Ja nie kaszlę,...
Ja nie kaszlę,...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: 3:08:32
Tylko pamiętajmy że DEP służą tylko jako czynnik ryzyka dla wystąpienia astmy u osób do tego predysponowanych... Badania powinno się raczej pod *naszym* kątem przeprowadzić na temat wszystkich innych składników spalin, które mogą mieć ewentualne znaczenie w rozwoju nowotworów czy rozwoju np. pylicy.
No cóż, naukowcy mają jeszcze co robić
No cóż, naukowcy mają jeszcze co robić

- herson
- Zaprawiony W Bojach
problemów nie odnotowano, ale co ciężkich metali się nawdychanokoreek pisze:ja biegam w centrum miasta... baa czesto nawet wzdłuz drogi ktora jest glowna trasa w polsce(krajowa 1). problemow nie odnotowano..

Nie do końca się z tym zgadzam, bo każdy ruch jest lepszy niż bezruch, ale coś w tym jest.
-
- Stary Wyga
Latem to jeszcze pół biedy ale zimą (i to nawet nie w centrum a na obrzeżach) kiedy do spalin dołancza dym z kominów to wtedy można problem odnotować natychmiastowo :P Czasem nawet strach wyjść albo nawet okno otworzyć tak szaro jest w koło. I nie mówię to o takich metropoliach jak Warszawa czy Kraków a o malutkim Opolu 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:46
Jak dla mnie to byłaby kara biegać w takich warunkach i osobiście wolałbym bym zamiast biegania chodzić na siłownie,basen itp. niż męczyć się w takim syfie. Co to niby za przyjemność ? Nie mogę zrozumieć jak ludzie mogą biegać po asfalcie, betonie a co dopiero w pobliżu ulicy. W mojej okolicy sporo osób biega po chodniku przy ruchliwej drodze a dosłownie 5m od tego chodnika jest bardzo duży las ze ścieżkami i nieutwardzonymi drogami. Ogólnie cała dzielnica (około 100tys. mieszkańców) jest otoczona lasami, wzniesieniami, rzeką Wisłą a spora część woli biegać po betonie wśród spalin. Jak dla mnie normalne to nie jest
5km-16:48
10km - 35:46
10km - 35:46
-
- Zaprawiony W Bojach
ale przejezdnej:D? czy tak jak wiekszosc drog w Polsce "w planach":DSantiago pisze:a ja po autostradzie śmigamkoreek pisze:ja biegam w centrum miasta... baa czesto nawet wzdłuz drogi ktora jest glowna trasa w polsce(krajowa 1). problemow nie odnotowano..
-
- Zaprawiony W Bojach
bjj pisze:Jak dla mnie to byłaby kara biegać w takich warunkach i osobiście wolałbym bym zamiast biegania chodzić na siłownie,basen itp. niż męczyć się w takim syfie. Co to niby za przyjemność ? Nie mogę zrozumieć jak ludzie mogą biegać po asfalcie, betonie a co dopiero w pobliżu ulicy. W mojej okolicy sporo osób biega po chodniku przy ruchliwej drodze a dosłownie 5m od tego chodnika jest bardzo duży las ze ścieżkami i nieutwardzonymi drogami. Ogólnie cała dzielnica (około 100tys. mieszkańców) jest otoczona lasami, wzniesieniami, rzeką Wisłą a spora część woli biegać po betonie wśród spalin. Jak dla mnie normalne to nie jest
wiesz dla Ciebie to kara a ktos to lubi i tyle.. po to wymyslono demokracje by nie kazdy musial biegac po lesie..
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Naprawdę, nie zawsze jest wybór. W okolicy której mieszkam nie ma takiego przyjemnego lasu, gdzie każda dziewczyna może sobie spokojnie pójść i biegać, moja żona biega tam tylko ze mną. Więc jak widzę dziewczyny biegające wzdłuż ulic to je rozumiem (niektóre jeszcze mają nieźle bo mieszkają stosunkowo niedaleko od żużlowego stadionu).bjj pisze:Jak dla mnie to byłaby kara biegać w takich warunkach i osobiście wolałbym bym zamiast biegania chodzić na siłownie,basen itp. niż męczyć się w takim syfie. Co to niby za przyjemność ? Nie mogę zrozumieć jak ludzie mogą biegać po asfalcie, betonie a co dopiero w pobliżu ulicy. W mojej okolicy sporo osób biega po chodniku przy ruchliwej drodze a dosłownie 5m od tego chodnika jest bardzo duży las ze ścieżkami i nieutwardzonymi drogami. Ogólnie cała dzielnica (około 100tys. mieszkańców) jest otoczona lasami, wzniesieniami, rzeką Wisłą a spora część woli biegać po betonie wśród spalin. Jak dla mnie normalne to nie jest
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
toż biega się raczej w środowisku naturalnym.
a jakie środowisko jest naturalne dla kogoś kto urodził się w betonowym mieście i spędza tam 90% czasu?
bieganie w miescie jest tak samo niezdrowe jak wszystkie inne czynności robione w mieście.
a jakie środowisko jest naturalne dla kogoś kto urodził się w betonowym mieście i spędza tam 90% czasu?
bieganie w miescie jest tak samo niezdrowe jak wszystkie inne czynności robione w mieście.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…