niskie tętno (niewytrenowany) !!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Nomel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

moje tętno spoczynkowe mierzone pulsometrem 46-52 u/min, z tym jednak ze nigdy nie trenowałem (nie biegam) mam 25 lat i lekką  nadwagę 172cm 77kg. Mam nadzieje że to nie serducho! Ogólnie czuje sie dosyc dobrze, Czy ktoś sie z czymś takim spotkał? Po przeczytaniu całej masy artykułów medycznych itp zaczynam sie niepokoić. Jak ktoś ma jakieś wiadomości na temat takiego zachowania serducha tp prosze o pomoc. Dziekuje
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Fakt, to jest trochę wolna akcja serca, jak na czowieka nie trenującego. Ja w okresie dobrego wytrenowania mam rano po przebudzeniu 50, czasem 46. Ale tętno to sprawa wybitnie indywidualna. Jeden ma tak, drugi tak, i obydwoje dobrze żyją. Tu na forum nie ma chyba kardiologów, nie możesz więc oczekiwać fachowej opinii przez internet. Jeżeli źle się czujesz, to leć do kardiologa i spytaj, co z tą twoją pompą, czy możesz biegać. Jeżeli nie ma przeciwwskazań - startuj z nami. Mam kolegów, którzy mieli problemy z sercem, zaczęli biegać, biegają maratony, i nic im nie jest. Ale jak mówie, jest to sprawa indywidualna. Sprawdź to i na trening!!! Powodzenia!    
Awatar użytkownika
puma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mój puls (biegam regularnie od 2 lat) w spoczynku to 45-50 /m. Jeżeli nie masz objawów w stylu robienie się ciemno przed oczami to myślę że jest ok. Na wszelki wypadek idź do lekarza. Jakie masz ciśnienie? koniecznie zmierz ...to też jest ważne.

(Edited by puma at 6:27 pm on May 23, 2004)
ODPOWIEDZ