Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem na forum nowy ale je przeszukalem pod kątem mojego problemu i nic nie znalazłem, więc zalozylem ten temat ;] Pisze, poniewaz od dluższego czasu mam problem z moim prawym kolanem, mianowicie podczas gry w piłkę nożną/kosza/czy podczas biegania, w kolanie (bardzo rzadko ale jednak) mi coś strzela/grucha, czuje jak coś w nim się przestawia. "Proces" ten jest jednorazowy, po takim czymś kolano mocno mnie boli przy zginaniu przez około 1,5-2 tyg. (Choć czasami czuje jak coś w nim sie przestawia w ten sam sposób, ale mnie nie boli potem przez taki długi okres) Zaznaczam że problem ten występuje tylko w jednym, prawym kolanie. Ponadto zauważylem że podczas zwykłego biegania kolano mnie boli (w okolicach rzepki - z przodu, tak mi się wydaje, po grze boli mnie z tyłu ale to od gry, nastepneo dnia bólu z tyłu juz nie ma), również trudniej mi znacznie robić przysiady na prawym kolanie niż na lewym (podczas zginania boli coraz mocniej, lewe oczywiscie tez ale znacznie mniej). Trzecia kwestia to taka, że podczas wchodzenia po schodach co KAZDY stopien przy prostowaniu tego samego prawego kolana cos mi w nim "strzyka" - takie cichutkie odglosy z niego dochodzą, tylko z prawego i co kazdy stopien. Ostatnia sprawa może wynikać z tego że mam za malo tzw "mazi" w torebce stawowej (plyn ktory wypelnia torbe stawową w kolanie zeby zmniejszyc tarcie kosci o siebie), ale tylko w jednym kolanie ? (i to tym z ktorym mam jescze inne opisane wyzej problemy ?). w zwiazku z tym: co mi radziecie ? czy wszystkie te 3 problemy wynikają z tej samej przyczyny czy są niezalezne jak mozna zwiększyc ilosc mazi w torebce stawowej (zeby kolano nie trzeszczalo) ? jakie leki/cwiczenia radzicie używac ? Na zakonczenie dodam ze bylem z tym u lekarza, powiedzial ze "strzykanie" w okresie dorastania jest normalne, i sprawdzil czy sciegna trzymają i niby wszystko OK, Owszem, moim rowniesnikom rowniez cos strzyka czasami ale oni potem nie odczuwaja bólu a ich kolanka są cichutkie .... No i jeszcze jedna sprawa - prawą nogę (te na której jest kolano z opisywanymi problemami) mialem z 2 lata temu złamaną (pod kolanem), po zdjeciu gipsu miesień mi sie zastal - to normalne, mialem rehabilitacje ale wszystko bylo OK, wiec nie wiem czy to moze miec jakis wplyw.
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi na które bardzo czekam ;]
Problem z kolanem
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
strzykaniem bym sie faktycznie za bardzo nie przejmowal ale przyczyne bolu musisz koniecznie wyeliminowac - co lekarz powiedzial?
moze trzeba isc do innego
tutaj nie ma lekarzy a nawet jesli sa to nie wydaja internetowych diagnoz
cwiczenia i lekarstwa tak - ale najpierw dowiedz sie co Ci jest!!!
moze trzeba isc do innego
tutaj nie ma lekarzy a nawet jesli sa to nie wydaja internetowych diagnoz
cwiczenia i lekarstwa tak - ale najpierw dowiedz sie co Ci jest!!!
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
-
- Zaprawiony W Bojach
Wszystkie objawy wskazują na pourazowe zmiany związane z: łąkotką, zwapnieniami w ścięgnach, zmianami na powierzchniach stawowych kości tworzących staw kolanowy. Strzyka każdemu wszędzie, ale ból to zdecydowanie sygnał ostrzegawczy. Diagnostyka: RTG stawów kolanowych, USG, MR- w kolejności. Zmień lekarza 

Często mniej oznacza więcej
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Idź do innego lekarza wszystko wskazuje na uszkodzenie łękotki. Przez internet wiele się nie dowiesz, też miałem rozwalone kolano i nic się internetowo nie dowiedziałem dopóki nie polazłem do lekarza. Uważaj też na razie z przeciążeniami kolan dopóki nie zbadasz co ci dolega, bo jak łękotka pęknie całkiem to czeka cie operacja i do końca życia masz słabsze to kolano, mogą ci się porobić zwyrodnienia itp.
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]