,,Trzaskające biodro"

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
MaRtA G
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy może ktoś wie od czego powstaje taka dolegliwość jak trzaskające biodro, czy może to być od przeciążenia  biodra na przykład przy rzucaniu oszczepem???
marta g
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mnie wszystko strzela, skacze i trzaska ;) Ortopeda - konował, co prawda, jeden z tych, których rada brzmi: "Przestań biegać", stwierdził, że "ten typ tak ma".
Ludzie na Forum również mnie pocieszyli, że to w miarę normalnie, o ile ma swoje granice.
A to trzaskanie masz zawsze, czy zależy od chwili ??
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
MaRtA G
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to biodro miałam 3 raz operowane (przecinane pasmo biodrowo piszczelowe) ale mi to sie blokowało przy przskakiwaniu ale czemu nie mogli mi zrobić tego biodra, tylko dopiero za 3 razem to nie wiem sami się dziwili.
marta g
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pewnie już czytałaś, ale polecam:
temat 1
[url=http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=706] temat 2
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
MaRtA G
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

oki dzięki :-)

(Edited by MaRtA G at 9:25 am on Mar. 20, 2004)
marta g
Awatar użytkownika
Ona 16 Wawa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie również stwierdzili "trzaskające bioderko" (prawe) co jest chyba przyczyną tego ze mam prawa noge dłuższą od lewej.... no ale nie wiem!! Wiem jedno ze to napewno nie jest związane z żadnym sportem bo od 3 lat mam zakaz ćwiczenia na WF!! Czy w przypadku "trzaskającego biodra" konieczna jest operacja??
Awatar użytkownika
Ona 16 Wawa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

I jeszcze chciała bym wiedziec jak duza jest blizna po takiej operacji i czy jest mocno widoczna??
uczeń23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niedługo mam iść na operacje "trzaskającego biodra" w moim przypadku prawego. Chciała bym wiedzieć ile trwa leczenie i czy biodra po zabiegu jest jakoś usztywniane ?

z góry dziękuje za odpowiedz :bleble:
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uczeń23 pisze:Niedługo mam iść na operacje "trzaskającego biodra" w moim przypadku prawego. Chciała bym wiedzieć ile trwa leczenie i czy biodra po zabiegu jest jakoś usztywniane ?

z góry dziękuje za odpowiedz :bleble:
http://commed.pl/trzaskajace-biodro-ope ... t2519.html
trzaskające biodro jest wywołane konfliktem pomiędzy taśmą powięzi - pasmem biodrowo-piszczelowym a krętarzem wielkim kości udowej. zabiegiem stosowanym w tym schorzeniu jest tzw. fenestracja polegająca na wycięciu okna w taśmie pasma bezpośrednio nad krętarzem, co usuwa konflikt. nie ma to jednak nic wspólnego ze wspomnianą wyżej "kapoplastyką", która jest z kolei ingerencją bezpośrednio w samą głowę kości udowej... przed konsultacją ortopedyczną radziłbym jednak odwiedzić terapeutę manualnego specjalizującego się w terapii tkanek miękkich. może to być fizjoterapeuta, rolfer lub osteopata (www.osteopaci.pl). często zmniejszenie napięcia mięśni i powięzi w okolicy konfliktu pasmo - krętarz trwale usuwa dolegliwości.
uczeń23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja wim na czym polega zabieg ale nie wiem co później. Czy biodro bedzie jakoś usztywniane na czas leczenie ?
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uczeń23 pisze:Ja wim na czym polega zabieg ale nie wiem co później. Czy biodro bedzie jakoś usztywniane na czas leczenie ?
... przed konsultacją ortopedyczną radziłbym jednak odwiedzić terapeutę manualnego specjalizującego się w terapii tkanek miękkich. może to być fizjoterapeuta, rolfer lub osteopata (www.osteopaci.pl). często zmniejszenie napięcia mięśni i powięzi w okolicy konfliktu pasmo - krętarz trwale usuwa dolegliwości.
uczeń23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OlekB ja wiem o co chodzi i wogole co masz na mysli. dzieki za odpowiedzi ;]
Ale wiesz moze ile sie chodzi o kulach ? Ja nie boje sie zabiegu ale ci bedzie pozniej jestem osoba ktora nie umie wytrzymac bez ruchu a pozatym gram w koszykowke i sie zastanawiem czy nie bedzie mi to utrudnialo dotychczasowych zajec .... ;]

I jak byś mogł to napisz tez czy lekarze po zabiegu cos robia z biodrem ? np: wkladają w GIPS !
ona22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, ja jestem dwa miesiące po takiej operacji, nie wkłada się po tym nogi w gips, tylko trzeba ją przez jakiś czas odciążać tzn. chodzić o kulach, chociaż i z tym chyba różnie bywa bo gdy czytałam wypowiedzi ludzi jeszcze przed swoim zabiegiem to jedni potrzebowali kul inni nie. Ja o kulach chodziłam dwa miesiące, teraz o jednej. To jak się przechodzi okres pooperacyjny przebiega różnie - jedni ciężko to przechodzą inni szybko wracają do sprawności, zależy jak duże masz zmiany i czy to będzie artroskopowo czy tradycyjnie.
ODPOWIEDZ