skręcony staw skokowy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kepil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czesc wam co prawda bieganiem sie nie zajmuje ale gram w pilke i tam tez sie duzo biega:) podczas gry kolega mnie sfaulował i wydawało mi sie ze to nic powaznego gy sie udałem do lekarze zrobili mi zdiecie i wsadzili do szyny na 3 tygodnie  i niestawac wcale na niej na drugi dzien bo oczywiscie sciagnełem szyne noga wygladała jak balon od palcow az do połowy piszczela.robiłem okłady z altacetu i z lodu.sezon sie zaczyna za 2 tygodnie i co moge zrobic albo co mam zrobic aby sie wyleczyc w jak najszybszym czasie i zeby noga była taka sprawna jak przed kontuzja prosze o pomoc i za ile powróce najwcxzesniej na biosko
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co piszesz to az prosisz sie o klopoty
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
kepil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja bym prosił o rade a nie o dołowanie mnie
Awatar użytkownika
Slavko
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

O kłopotach ze stawem skokowym możesz poczytać tutaj http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=676
Wojtek ma rację, bo taką kontuzję najlepiej wyleczyć do końca. U mnie skręcenie stawu skokowego spowodowało 3,5 miesięczną przerwę w bieganiu. Jednak dzięki długiej przerwie wszystko zagoiło się elegancko i teraz nie odczuwam żadnych dolegliwości w stawie skokowym.
Obrazek
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

albo co mam zrobic aby sie wyleczyc w jak najszybszym czasie i zeby noga była taka sprawna jak przed kontuzja
Żeby noga była sprawna jak przed kontuzją musi być wyleczona do końca. Najpierw walka z opuchlizną a później zrastanie się naderwanych/zerwanych ścięgien w taki sposób, aby blizna była jak najmniejsza. Radzę sięgnąć opinii ortopedy sportowego, gdyż w zależności od szkód ważne jest prawidłowe unieruchomienie stopy, aby zrastało się w naturalnej pozycji.

Możesz zapomnieć, że za 2 tygodnie wrócisz na boisko... Mało tego, musisz uzbroić się w silną wolę, aby nie kusiło Cię skracać okresu rekonwalescencji. Znam dużo osób, którym się wydawało, że są mądrzejsze od lekarzy... i musiały po wielu nawrotach zrezygnować z uprawianego sportu. Jak zaleczysz kontuzję dzisiaj tak będziesz miał przez całe życie.

To nie jest dołowanie ! To jest uświadomienie prawdy. Nie ma czarodziejskich metod leczenia, są tylko niedoleczone kontuzje.
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
Awatar użytkownika
AKITA SAN
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja dobrze zrozumiałem-ściągnąłeś szynę po jednym dniu?! I dziwisz się,że masz opuchniętą stopę?
Wojtek ma rację; na własne życzenie przedłużasz czas leczenia...Po co w takim razie poszedłeś wogóle do lekarza?
Jeszcze moment i ludziska zaczną znowu lepić "opatrunki" z pajęczyny śliny i razowca:hahaha:
Andy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja średnio skręcam lewą nogę dwa razy do roku. Niczym zacząłem biegać to lekarze mi ją wsadzali do gipsu parę razy. Ale teraz po skęceniu już nie jezdze na pogotowie tylko noge pod zimną wodę, następnie okłady z białka i leżenie z nogą do góry. Do biegania (ostrożnego) wracam po paru dniach (z jej lekkim usztywnieniem). Kiedyś dwa tygodnie po skręceniu przebiegłem maraton. Chyba tak jak ja robić nie należy ale nie wysiedze w domu z gipsem a później jako rekowalescent.
Andy
Awatar użytkownika
kepil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

byłem u ortopedy innego dzis i mi powiedział ze jak na niej nie bede stawał to niemusze  miec jej w gipsie i przez najblizyszy tydzień zapisał zabiegi (krioterapia  hivamat i magnto )w 2 miejscach na nodze krwaki juz mi wyszłyjeden na dolnej czescie stopy a drugi na piszczelu  i kazał mi robic 4 razy dziennie okłady z altacetem .Myslicie czy to dobrze??

(Edited by kepil at 8:53 pm on Mar. 12, 2004)
Awatar użytkownika
kepil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czemu mi nic nie poradzicie co i jak
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo nie piszemy tego co chcesz przeczytac , tylko prawde .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
kepil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

własnie chodzi mi o prawde i chciałbym abyscie mi cos pol;ecili jak to zrobic aby np powród do zdrowia całowitego trwał na 2 dni krócej niz normalnie i ile moze potrwac całkowite sie wykurowanie do 100% sprawnosci i jeszcze jedna podobno noga juz nie bedzie tak sprwana jak kiedys dlaczego i w ile procentach powróci to ostatniej sprawnosci???
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kepil.
To forum bieganie.pl jest zupełnie niekompetentne.
Oni Ci tutaj nic nie pomogą. Nie warto tracić czasu na rozmowy z nimi.

Poszukaj raczej na www.szamani.pl albo www.cudotworcy.pl - tam Ci na pewno dobrze doradzą.

(Edited by FREDZIO at 10:45 am on Mar. 14, 2004)
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:hahaha:

Dobre FREDZIO, dobre,

A tak na prawdę mówiąć to zgadzam się z przedmówcami. Powazne skrecenie nogi NALEŻY wyleczyć. I jedynym lekarstwem jest czas. Kiedyś  miałem powaznie skreconą nogę. Skręciłem ją pamiętam pod koniec lipca i ....... nie wróciłem już do normalnego treningu. Do końca sezonu (do października) sie z tym męczyłem. Dopiero 1,5 miesięczny odpoczynek wyleczył mnie.
Ibex    
Awatar użytkownika
kepil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czesc mam pytanko wiecie cos na temat maśći została sprowadzona z niemiec bo w polsce jest niedostepna a w polscu uzywaja ja piłkarze najlepszych pierwszoligowych  druzyn.a nazywa sie  KLYTTA-PLASMA  nieznam niemieckiego i nic po polsku na internecie poczytac o tej masci prosze o pomoc
Awatar użytkownika
kamilek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czesc miałem 3 tygodnie temu skrecona kostek stopien 2-3  to tak za ile bede mogł zaczać trenowac bo juz chodze normalnie ale na palce wspąc sie nie moge
biegać każdy moze
ODPOWIEDZ