Sok po treningu?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy wyciskany sok lub z kartonu, ale bez dodatkowego cukru(tylko te z owoców) jest dobrym rozwiązaniem po treningu? Teoretycznie zawiera węglowodany, w dodatku ma sporo witamin, więc w czym napój izotoniczny ma przewagę nad takim sokiem?
PKO
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

scouser pisze:Czy (..) sok (...) bez dodatkowego cukru(...) jest dobrym rozwiązaniem po treningu?
Gdyby padło takie pytania, odpisałabym, że po intensywnym bieganiu najczęściej mam potrzebę wypić sok: pomidorowy lub warzywny. I w moim wypadku to było dobre rozwiązanie. ;-)

Nie mogę natomiast napisać o innych sokach lub o sokach v izotoniki - dlatego moja wypowiedź będzie tylko 'obok tematu' :-)
adam77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

scouser pisze:Czy wyciskany sok lub z kartonu, ale bez dodatkowego cukru(tylko te z owoców) jest dobrym rozwiązaniem po treningu? Teoretycznie zawiera węglowodany, w dodatku ma sporo witamin, więc w czym napój izotoniczny ma przewagę nad takim sokiem?
Nie wiem czy napój izotoniczny ma przewagę nad sokiem ale jak bym miał wybierać to oczywiście wybrał bym sok. Jak sam robisz sok to w ogóle już bym się nie zastanawiał. W soku masz mikroelementy, witaminy i szybko przyswajalne węgle tak polecane po treningu. Po co pić dodatkową chemię w postaci izotoników przecież już wystarczająco dużo chemii jest w codziennym pożywieniu niestety.
Pozdro
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Po treningu jest przez chwilę okno glikemiczne, im więcej wysokoglikemicznych węgli się wtedy przyjmie tym lepiej. Wszystko i tak idzie w glikogen. To jedyny moment w ciągu dnia, gdy można szamać lub pić coś mocno słodzonego :).
The faster you are, the slower life goes by.
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak najbardziej polecam soki po treningu. Organizm szybciej sie regeneruje itp.
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Zawsze naturalny produkt będzie miał przewagę nad produktami wytworzonymi jak na. izotoniki ogólno-dostępne. Pij sok wielowarzywny po treningu i zjedz trochę białka i będzie git. Lubie bardzo po długich wybieganiach wypić taki sok i po tym zjeść jajko z kaszą albo jajecznicę:)))
Pozdro
Obrazek

Run first, train later...
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Lubię też bezpośrednio po treningu zmiksować sobie koktajl: banan, 200ml jogurtu naturalnego pitnego i łyżeczka miodu - naprawdę daje sporo energii, po godzinie jem normalny posiłek.
Uważam, że jeśli ktoś ma odrobinę czasu to powinien takim napojem uzupełniać węglowodany, na pewno nie ma tyle chemii co w izotonikach.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sok spoko, ale nie dla tych co chcę redukować...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też wolę sok od chemicznego izotoniku.
Jednak po mocnych akcentach pijam coś co zawiera oprócz węgli białko.
Jogurt z bananem,jak najbardziej.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kogutki jedna uwaga izotonik wymyślo by go sobie zapodawać w trakcie wysiłku

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najważniejsze dla wydolności sportowej jest tempo, w jakim węglowodany wchłaniają się z jelita cienkiego do krwiobiegu. Im szybciej ten proces zachodzi, tym prędzej komórki mięśniowe mogą czerpać energię.
Aby zoptymalizować magazynowanie glikogenu i nie dopuścić do odkładania sie tłuszczu, trzeba uzyskać umiarkowany ładunek glikemiczny. Wystarczy równo białka i tłuszcze spowalniaja proces trawienny co skutkuje wolniejszym uwalnianiem glukozy.
Po zakończonym treningu utracony glikogen najlepiej uzupełnić węglowodanami , gdyż właśnie w tym momencie organizm najszybciej odbudowuje nadszarpnięte zapasy paliwa. Podczas pierwszych 2 godzin po treningu regeneracja jest najszybsza około 150% szybsza niż normalnie.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
krzychu83
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:42
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Sok po treningu to dobre rozwiązanie. Trzeba szybko uzupełnić brakujące zasoby glikogenu.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krzychu83 pisze:Sok po treningu to dobre rozwiązanie. Trzeba szybko uzupełnić brakujące zasoby glikogenu.
najlepiej go rozwodnić i dodać jakieć białko . To zmniejszy nagły skok insuliny
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ