Pęcherze i ból stopy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

Witam.
Kupiłem Adidasy Supernova Sequence 4M. Rozmiar idealny. Moja waga 75 kg wzrost 1,83m. Pronator i chyba płaskostopie(tato ma). Test wodny wykazał,że "wcięcie" w stopie ma około 1cm. Przebiegłem w nich już 90km. Zaczęły mnie obcierać w jednym miejscu. Okolice dwunastnicy i trzustki jak widać na tym dziwnym zdjęciu. http://cld.kuba.fm.interia.pl/images/lewa_stopa.jpg
obcieram na prawej i lewej stopie. Od 2 biegu w tych butach obieram to i nie ma końca. Po biegu gorąca kąpiel i smaruje to miejsce sudokremem. Pojawia sie tam blaza. Miejsce odkażam, leciutko przekuwam, woda wycieka i znów przecieram wodą utlenioną.... ten ból ;( Ale ostatnio porobiły się rany z krwią i strasznie bolą. Jak temu zaradzić?

Druga sprawa. Po dzisiejszym biegu zaczęły bardziej boleć mnie kości śródstopia. Bolą, gdy chcę się wybić z lewej stopy. Tydzień temu zaczęło boleć, ale przestało. Dziś po 10km(58 minut :D ) strasznie boli. Aż ciężko mi chodzić. A za 40 dni mam półmaraton. Co mam zrobić?
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
PKO
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Trzeba chyba czekać aż się zagoi. Może spróbuj wyciąć nożem z buta kawałek wkładki.
Awatar użytkownika
szmitas
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:51
Życiówka w maratonie: słaba :(
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy buty były rozchodzone odpowiednio przed pierwszym wybieganiem? Często pomaga to uniknąć przykrych doświadczeń...

Ze swojej strony mogę polecić plastry na zrogowacenia - świetnie spisują się w przypadku różnego rodzaju pęcherzy (zwłaszcza, że je przebiłeś), ponieważ działają jak dodatkowa warstwa skóry, a miejsce po pęcherzu wypełniają dodatkowo czymś w rodzaju pianki.

Tak wygląda opakowanie.
Obrazek

Sam przechodziłem podobną drogę w swoich Asicsach - trzy pęcherze w jednym miejscu - trening po treningu. W końcu kupiłem plastry - pakowanie starczyło na około miesiąc, bo jeśli odpowiednio przylepisz, to plaster długo się trzyma - dobrze jest po nalepieniu plastra zabandażować stopę i jakiś czas odczekać - wtedy plaster lepiej przywrze. Oczywiście na czas stosowania plastrów z biegania nie zrezygnowałem, ale to już Twoja decyzja.
Współorganizator Lubońskiego Biegu Niepodległości 2011, 2012
http://www.biegniepodleglosci.lubon.pl
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plastry poczekają. Byłem na rentgenie. Wyrok: 2 do 3 tygodni przerwy w bieganiu. A start za 39 dni...
Stłuczenie kości grzbietowej i innych kości stępu i śródstopia lewej stopy. Tylko i aż 2,3 tygodnie przerwy, bo było podejrzenie pęknięcia kości stępu a to daje nam 6 tygodni przerwy i gips. Więc pytam Was: Czy jest sens startowania w zawodach. Półmaraton w Kato 3 maja. Chcę wystartować, ale boję się że forma spadnie i mój czas będzie do kitu. Przez tą przerwę mam zakaz biegania i ograniczenie ruchu. Jakie ćwiczenia mam robić, aby w miarę utrzymać formę?

Blog treningowy.

Komentarze.

jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przecież to stłuczenie a nie złamanie. Naprawdę musisz mieć aż tak długą przerwę? A jak Cię boli? Cały czas czy tylko kiedy stoisz/chodzisz/biegasz? Czy w trakcie chodzenia ból nasila się czy ustępuje?
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

leandros pisze:Plastry poczekają. Byłem na rentgenie. Wyrok: 2 do 3 tygodni przerwy w bieganiu. A start za 39 dni...
Stłuczenie kości grzbietowej i innych kości stępu i śródstopia lewej stopy. Tylko i aż 2,3 tygodnie przerwy, bo było podejrzenie pęknięcia kości stępu a to daje nam 6 tygodni przerwy i gips. Więc pytam Was: Czy jest sens startowania w zawodach.
Moim zdaniem... nie ma sensu.
Trzeba odpocząć i zaleczyć kontuzję.
A na pęcherze - skoro Sudocrem nie skutkuje (smarowany przed biegiem) - polecam stary patent: podwójne skarpetki. Zakładaj dwie pary skarpet (jedne na drugie) - tylko nie bawełnianych.
To naprawdę "nie stanowi", że będzie w stopy nieco cieplej. Grunt, że pęcherzy nie będzie. Czasem tak robię, gdy muszę "rozbiegać" nowe buty.
Dzisiaj przebiegłem w ten sposób 30 km i jest OK. Nie ma nawet jednego bąbla.
Generalnie chyba trzeba pomyśleć o zmianie obuwia. Coś nie trafiłeś dobrze...
Biegasz "na piętę" czy śródstopie?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 20:03 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jass1978 pisze:Przecież to stłuczenie a nie złamanie. Naprawdę musisz mieć aż tak długą przerwę? A jak Cię boli? Cały czas czy tylko kiedy stoisz/chodzisz/biegasz? Czy w trakcie chodzenia ból nasila się czy ustępuje?
Muszę mieć 2 do 3 tygodni. Bo ten ból może wrócić po krótkiej przerwie. I wtedy może to skutkować dłuższą przerwą. Boli mnie, kiedy chcę się wybić z tej stopy, tak jak ten człowieczek.
http://www.fizjoterapia-info.pl/wp-cont ... owieka.jpg prawa stopa - ta czynność.
W trakcie chodzenia ból się nasila.

IWAN- biegam na pięcie. Zmieniłem buty - z Kalenji 50 na Sequence 4M. Sudocremem smaruje po biegu. I spróbuje te dwie pary skarpet.

Blog treningowy.

Komentarze.

jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W takim razie, życzę szybkiego powrotu do zdrowia. A przez ten czas przynajmniej otarcia Ci się zagoją.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

leandros pisze: Sudocremem smaruje po biegu.
Czyli "musztarda" po obiedzie. Sudocrem (w przypadku stóp biegaczy) ma działać głównie przeciw odparzeniom - czyli zanim powstaną.
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli przed biegiem mam smarować te miejsca, które mogą być narażone na obtarcia? Czyli w moim przypadku część podbicia i duży palec u stopy?

Blog treningowy.

Komentarze.

Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak. Po biegu też można "dopieścić" ale przed biegiem ma to większy sens.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ