Witam!
W maju zeszłego roku rozpocząłęm regularne treningi, aby przygotować się do maratonu dublińskiego. Mimo że zawsze byłem szczupły to wydaje mi się że jakieś zapasy kilogramów posiadałem. Po pół roku treningów udało mi się przebiec maraton, ale i zgubić parę kilogramów. Obecnie przygotowuję się do maratonu krakowskiego i mam wrażenie, że trochę brakuje mi wagi, że przy lepszym odżywianiu miałbym więcej sił do treningów, chociaż na brak energii raczej nie narzekam. Jestem wlaśnie w najcięższym okresie przygotowań - najdłuższy trening w tygodniu wynosi ok. 20-30 km. Po takim treningu nie ma szans żeby nie stracić trochę wagi. Proszę o radę: jaką dietę radzilibyście stosować żeby szybko regenerować siły i dostarczać ciału potrzebnych witamin i składników. Dodam, że chodzi mi generalnie o produkty naturalne, a nie tabletki i jakieś sztuczne suplementy.
Dziękuję!
Pozdrawiam!
J.
Co jeśc podczas przygotowań do maratonu?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Napisz coś o o sobie (nieco inne mogą potrzeby umięśnionego dwumetrowego typa ważącego 120 kg a inne szczuplaka o średnim wzroście) i o swojej obecnej diecie. Co jadasz i pi razy drzwi ile, żeby forumowicze bardziej oblatani w niuansach żywienia sportowego mogli ocenić wartość energetyczną Twoich posiłkow i ewentualnie zasugerować jakieś zmiany.
Jako totalny "lajkonik" mogę zasugerować tyle, że jeśli tracisz wagę, to możesz spożywasz niewystarczająco dużo białka. Braki w tym zakresie (oraz nie dostarczanie na czas węglowodanów wyczerpanym mięśniom, co też jest bardzo istotne) przy intensywnym wysiłku wiąże się z katabolizmem mięśni, czyli ich utratą, co w oczywisty sposób przekłada się na utratę wagi.
Jako totalny "lajkonik" mogę zasugerować tyle, że jeśli tracisz wagę, to możesz spożywasz niewystarczająco dużo białka. Braki w tym zakresie (oraz nie dostarczanie na czas węglowodanów wyczerpanym mięśniom, co też jest bardzo istotne) przy intensywnym wysiłku wiąże się z katabolizmem mięśni, czyli ich utratą, co w oczywisty sposób przekłada się na utratę wagi.
Sent from my ENIAC