problem z prawym stawem biodrowym
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
od kilku tygodni mam problem z prawym stawem biodrowym. Sprawa nie jest oczywista, bo poza bieganiem mam jeszcze kilka innych aktywnosci (wszystkie amatorskie). Opisze problem i bede wdzieczny za Wasze rady... moze ktos mial podobna przypadlosc.
Biegam po biezni tartanowej - 3 x 6km (maks) / tydzien.
Gram w sali (dosc ostro) w kosza - 1-2 / tydzien.
Plywam - 2-3 / tydzien
Kilka tygodni temu zaczalem odczuwac dosc wyrazny bol w prawym stawie biodrowym. Doszlo do tego, ze czulem bol podczas siadaia czy wstawania. Gdy dotykalem reka stawu podczas chodzenia wyraznie czulem "nieczysta" prace stawu (przeskakiwanie i wyrazny ruch stawu) - jesli chodzi o takie odczucie to mam wrazenie, ze prawy staw zawsze pracowal dosc "nieczysto", ale nigdy nie wiazalo sie to z bolem. Biegam i gram w butach "profesjonalnych". Nie mam watpliwosci co do rozgrzewki przed koszem - jesli chodzi o bieganie nie wiem czy robie wszystko jak nalezy i bede wdzieczny za jakies linki i porady.
Ostatnio zrobilem dluzsza przerwe od biegania i kosza. Tydzien temu wrocilem na kosza i wszystko bylo super, a mecz byl b. ostry. Wczoraj poszedlem delikatnie pobiegac (mniej niz 4km) i dzis niestety znowu czuje staw. Mam wrazenie, ze problem wystepuje tylko po bieganiu.
Z gory dzieki za Wasze odpowiedzi.
od kilku tygodni mam problem z prawym stawem biodrowym. Sprawa nie jest oczywista, bo poza bieganiem mam jeszcze kilka innych aktywnosci (wszystkie amatorskie). Opisze problem i bede wdzieczny za Wasze rady... moze ktos mial podobna przypadlosc.
Biegam po biezni tartanowej - 3 x 6km (maks) / tydzien.
Gram w sali (dosc ostro) w kosza - 1-2 / tydzien.
Plywam - 2-3 / tydzien
Kilka tygodni temu zaczalem odczuwac dosc wyrazny bol w prawym stawie biodrowym. Doszlo do tego, ze czulem bol podczas siadaia czy wstawania. Gdy dotykalem reka stawu podczas chodzenia wyraznie czulem "nieczysta" prace stawu (przeskakiwanie i wyrazny ruch stawu) - jesli chodzi o takie odczucie to mam wrazenie, ze prawy staw zawsze pracowal dosc "nieczysto", ale nigdy nie wiazalo sie to z bolem. Biegam i gram w butach "profesjonalnych". Nie mam watpliwosci co do rozgrzewki przed koszem - jesli chodzi o bieganie nie wiem czy robie wszystko jak nalezy i bede wdzieczny za jakies linki i porady.
Ostatnio zrobilem dluzsza przerwe od biegania i kosza. Tydzien temu wrocilem na kosza i wszystko bylo super, a mecz byl b. ostry. Wczoraj poszedlem delikatnie pobiegac (mniej niz 4km) i dzis niestety znowu czuje staw. Mam wrazenie, ze problem wystepuje tylko po bieganiu.
Z gory dzieki za Wasze odpowiedzi.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jeśli chcesz biegać to poszedłbym z wizyta do sportowego fizjoterapeuty.
Ale nie wiem czy to ciągłe bieganie na tartanie nie odbija się na Tobie źle, kończyny muszą się ruszać różnorodnie, żeby być sprawne. Poza tym - tartan jest wbrew pozorom dosyć twardy i tak częste bieganie nie konieczne musi być bardzo wskazane.
Ale nie wiem czy to ciągłe bieganie na tartanie nie odbija się na Tobie źle, kończyny muszą się ruszać różnorodnie, żeby być sprawne. Poza tym - tartan jest wbrew pozorom dosyć twardy i tak częste bieganie nie konieczne musi być bardzo wskazane.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
z drugiej strony tartan twardy ,ale kosz miekki tylko tam sa znacznie wieksze obciazenia zrywy zwroty szybkie zatrzymania ,wiem bo gralem ponad 12 lat w pilke halowa[w noge]
-dlatego spytam czy sa cwiczenie kompensujace

-dlatego spytam czy sa cwiczenie kompensujace
-
- Rozgrzewający Się
cwiczen kompensujaych nie ma - ogolnie ruszam sie raczej sporo (zwlaszcza wiosna/lato) - kosz (bedzie juz pewnie 15 lat), rower, bieganie (okolo 3 lat), plywanie, wszysztko na poziomie amatorskim
gdy zaczalem biegac (bieznia szlakowo ziemista, pozniej i do tej pory tartan) nie odczuwalem zadnego problemu, od okolo 2 miesiecy kazde wyjscie nawet na przebiezke konczy sie bolem w stawie biodrowym
po koszu (jak to po koszu;)) czuje cale cialo, ale nie staw biodrowy
zdaje sie, ze trzeba odstawic biegi i udac sie do specjalisty
gdy zaczalem biegac (bieznia szlakowo ziemista, pozniej i do tej pory tartan) nie odczuwalem zadnego problemu, od okolo 2 miesiecy kazde wyjscie nawet na przebiezke konczy sie bolem w stawie biodrowym
po koszu (jak to po koszu;)) czuje cale cialo, ale nie staw biodrowy
zdaje sie, ze trzeba odstawic biegi i udac sie do specjalisty
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
a ja zapytam czy biegasz na biezni tylko w jedna strone[ciagle w prawo] lub [ciagle w lewo].
-kompensacja to tez bieg w druga strone,pozdrawiam
-kompensacja to tez bieg w druga strone,pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
biegam tylko w lewa strone, dzis czytalem troche i widzialem, ze polecana jest zmiana kierunku
jaka jest szansa, ze zle dobrane obuwie tak oslabia staw biodrowy? a moze to kwestia tartanu?
jaka jest szansa, ze zle dobrane obuwie tak oslabia staw biodrowy? a moze to kwestia tartanu?
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
zmiana kirumku biegania
zmierzenie dlugosci konczyn ,dl:wzgledna i bezwzgledna
zmiana podloza biegowego
dobre buciory podstawa
sa ludzie z tytanu im amortyzacja jest nie potrzebna ,ale jest wiekszosc biegaczy w tym i ja ,ze amortyzacja to podstawa.
Praktycznie wiesz co masz zrobic,niezle jest to forum co

zmierzenie dlugosci konczyn ,dl:wzgledna i bezwzgledna

zmiana podloza biegowego
dobre buciory podstawa

sa ludzie z tytanu im amortyzacja jest nie potrzebna ,ale jest wiekszosc biegaczy w tym i ja ,ze amortyzacja to podstawa.
Praktycznie wiesz co masz zrobic,niezle jest to forum co

-
- Rozgrzewający Się
hehe, forum faktycznie dobre;)
mam obuwie asics i biega mi sie w nim dobrze, dobrane odpowiednio do pronacji, ale zglebie jeszcze ten temat
poki co pobiegam na innej nawierzchni, pozniej zmienie kierunek na tartanie
dzieki za Wasza pomoc
mam obuwie asics i biega mi sie w nim dobrze, dobrane odpowiednio do pronacji, ale zglebie jeszcze ten temat
poki co pobiegam na innej nawierzchni, pozniej zmienie kierunek na tartanie
dzieki za Wasza pomoc