problem z prawym stawem biodrowym

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
mart1nez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

od kilku tygodni mam problem z prawym stawem biodrowym. Sprawa nie jest oczywista, bo poza bieganiem mam jeszcze kilka innych aktywnosci (wszystkie amatorskie). Opisze problem i bede wdzieczny za Wasze rady... moze ktos mial podobna przypadlosc.

Biegam po biezni tartanowej - 3 x 6km (maks) / tydzien.
Gram w sali (dosc ostro) w kosza - 1-2 / tydzien.
Plywam - 2-3 / tydzien

Kilka tygodni temu zaczalem odczuwac dosc wyrazny bol w prawym stawie biodrowym. Doszlo do tego, ze czulem bol podczas siadaia czy wstawania. Gdy dotykalem reka stawu podczas chodzenia wyraznie czulem "nieczysta" prace stawu (przeskakiwanie i wyrazny ruch stawu) - jesli chodzi o takie odczucie to mam wrazenie, ze prawy staw zawsze pracowal dosc "nieczysto", ale nigdy nie wiazalo sie to z bolem. Biegam i gram w butach "profesjonalnych". Nie mam watpliwosci co do rozgrzewki przed koszem - jesli chodzi o bieganie nie wiem czy robie wszystko jak nalezy i bede wdzieczny za jakies linki i porady.

Ostatnio zrobilem dluzsza przerwe od biegania i kosza. Tydzien temu wrocilem na kosza i wszystko bylo super, a mecz byl b. ostry. Wczoraj poszedlem delikatnie pobiegac (mniej niz 4km) i dzis niestety znowu czuje staw. Mam wrazenie, ze problem wystepuje tylko po bieganiu.

Z gory dzieki za Wasze odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeśli chcesz biegać to poszedłbym z wizyta do sportowego fizjoterapeuty.
Ale nie wiem czy to ciągłe bieganie na tartanie nie odbija się na Tobie źle, kończyny muszą się ruszać różnorodnie, żeby być sprawne. Poza tym - tartan jest wbrew pozorom dosyć twardy i tak częste bieganie nie konieczne musi być bardzo wskazane.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

z drugiej strony tartan twardy ,ale kosz miekki tylko tam sa znacznie wieksze obciazenia zrywy zwroty szybkie zatrzymania ,wiem bo gralem ponad 12 lat w pilke halowa[w noge] :taktak: :taktak: :taktak:
-dlatego spytam czy sa cwiczenie kompensujace
mart1nez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

cwiczen kompensujaych nie ma - ogolnie ruszam sie raczej sporo (zwlaszcza wiosna/lato) - kosz (bedzie juz pewnie 15 lat), rower, bieganie (okolo 3 lat), plywanie, wszysztko na poziomie amatorskim

gdy zaczalem biegac (bieznia szlakowo ziemista, pozniej i do tej pory tartan) nie odczuwalem zadnego problemu, od okolo 2 miesiecy kazde wyjscie nawet na przebiezke konczy sie bolem w stawie biodrowym
po koszu (jak to po koszu;)) czuje cale cialo, ale nie staw biodrowy

zdaje sie, ze trzeba odstawic biegi i udac sie do specjalisty
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a ja zapytam czy biegasz na biezni tylko w jedna strone[ciagle w prawo] lub [ciagle w lewo].
-kompensacja to tez bieg w druga strone,pozdrawiam
mart1nez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

biegam tylko w lewa strone, dzis czytalem troche i widzialem, ze polecana jest zmiana kierunku

jaka jest szansa, ze zle dobrane obuwie tak oslabia staw biodrowy? a moze to kwestia tartanu?
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zmiana kirumku biegania :oczko:
zmierzenie dlugosci konczyn ,dl:wzgledna i bezwzgledna :taktak:
zmiana podloza biegowego
dobre buciory podstawa :nienie:

sa ludzie z tytanu im amortyzacja jest nie potrzebna ,ale jest wiekszosc biegaczy w tym i ja ,ze amortyzacja to podstawa.
Praktycznie wiesz co masz zrobic,niezle jest to forum co :spoczko:
mart1nez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hehe, forum faktycznie dobre;)

mam obuwie asics i biega mi sie w nim dobrze, dobrane odpowiednio do pronacji, ale zglebie jeszcze ten temat
poki co pobiegam na innej nawierzchni, pozniej zmienie kierunek na tartanie

dzieki za Wasza pomoc
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ