Miód i wszystko na ten temat...
- byn
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 459
- Rejestracja: 07 paź 2003, 19:18
CZe
Informacje na podstawie strony:
www.pszczoly.pl
1.Miód wielokwiatowy
Według Curyło badane próbki miodu wielokwiatowego zawierają od 1,5 do 10 ug/100 g (3-karotenu (prowitaminy A). Poza tym okazało się, że omawiany produkt odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także do odnowy skóry, włosów i kości.
W badaniach nad kwasowością Rybak-Chmielewska stwierdziła w 1000 g miodu wielokwiatowego średnio ponad 30 mval wolnych kwasów. Według Wojtackiego częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowi spadź z drzew iglastych, nadając im specyficzny smak i aromat. Miód ten zawiera ponadto niewielkie ilości wosku i pyłku kwiatowego
Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
2.
W składzie miodu rzepakowego, podobnie jak w nektarze pochodzącym z kwiatów rzepaku, występują olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, witaminy z grupy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina, a także kumaryna, saponiny, śladowe ilości alkaloidów. We frakcji flawonoidowej (w ilości powyżej 10% w odniesieniu do innych substancji) obecnie są kwercetyna, kemferol, apigenina. Według jednego z autorów miód zawiera średnio 6,3 mg% (3-karotenu. Poza tym charakteryzuje się szczególnie niską zawartością związków mineralnych, lecz o znaczne] przyswajalności przez organizm. Należy do nich między innymi żelazo, będące składnikiem hemoglobiny i transporterem tlenu w organizmie. Przyswajalność tego pierwiastka z miodu wynosi około 63%. Miód rzepakowy należy ponadto do miodów bogatych w bor, tj. pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Odpowiada on także za właściwe współdziałanie innych pierwiastków w organizmie. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej.
...i inne
http://www.bartpol.com.pl/leki.htm
http://www.zyjzdrowo.internet.pl/masci.htm
http://www.apipol.com.pl/pol/o_firmie_farma.asp
http://resmedica.pl/zdart109910.html
Informacje na podstawie strony:
www.pszczoly.pl
1.Miód wielokwiatowy
Według Curyło badane próbki miodu wielokwiatowego zawierają od 1,5 do 10 ug/100 g (3-karotenu (prowitaminy A). Poza tym okazało się, że omawiany produkt odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także do odnowy skóry, włosów i kości.
W badaniach nad kwasowością Rybak-Chmielewska stwierdziła w 1000 g miodu wielokwiatowego średnio ponad 30 mval wolnych kwasów. Według Wojtackiego częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowi spadź z drzew iglastych, nadając im specyficzny smak i aromat. Miód ten zawiera ponadto niewielkie ilości wosku i pyłku kwiatowego
Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
2.
W składzie miodu rzepakowego, podobnie jak w nektarze pochodzącym z kwiatów rzepaku, występują olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, witaminy z grupy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina, a także kumaryna, saponiny, śladowe ilości alkaloidów. We frakcji flawonoidowej (w ilości powyżej 10% w odniesieniu do innych substancji) obecnie są kwercetyna, kemferol, apigenina. Według jednego z autorów miód zawiera średnio 6,3 mg% (3-karotenu. Poza tym charakteryzuje się szczególnie niską zawartością związków mineralnych, lecz o znaczne] przyswajalności przez organizm. Należy do nich między innymi żelazo, będące składnikiem hemoglobiny i transporterem tlenu w organizmie. Przyswajalność tego pierwiastka z miodu wynosi około 63%. Miód rzepakowy należy ponadto do miodów bogatych w bor, tj. pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Odpowiada on także za właściwe współdziałanie innych pierwiastków w organizmie. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej.
...i inne
http://www.bartpol.com.pl/leki.htm
http://www.zyjzdrowo.internet.pl/masci.htm
http://www.apipol.com.pl/pol/o_firmie_farma.asp
http://resmedica.pl/zdart109910.html
BYN
- YARO
- Rozgrzewający Się
- Posty: 17
- Rejestracja: 01 lis 2003, 18:21
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: śląsk
Dodam tylko że miód rzepakowy o zabarwieniu bardzo jasnym, szybko ulega krystalizacji. Pomimo tego że z zapachu i wyglądu jest malo apetyczny, to w chorobach serca jest zdaniem fachowców najlepszy, maniam, maniam....
YARO
- raner
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 347
- Rejestracja: 26 lut 2003, 22:43
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Poznań
Byn jak mozna zawsze zrobić samemu ?
Mam troszkę zapasów miodu w domu ale takiego do jedzienia/nalewania na kanapkę.
a do picia to jak ?
Mam troszkę zapasów miodu w domu ale takiego do jedzienia/nalewania na kanapkę.
a do picia to jak ?
oceniaj swój sukces na podstawie tego z czego musiałeś zrezygnować żeby go osiągnąć[/b] gg310854
- mucherek
- Stary Wyga
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 cze 2001, 08:45
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Gotujesz brzeczkę z miodu i wody (w odpowiedniej proporcji, stąd nazwy dwójniak, trójniak itp. - jest to ilość brzeczki, w której jest 1 część miodu (w trójniaku stosunek miód:całość to 1:3, w dwójniaku 1:2 itp), doprawiasz różnymi ziołami, kłączami itp., dokwaszasz sokiem z cytryny, dodajesz matkę drożdżową i odstawiasz, coby fermentowało. Teraz nieźle, bo grzejniki hulają i przy nich fermentacja poszaleje, że hej!
Robiliśmy kiedyś z bratem trójniak - rewelacyjny wyszedł! Chyba 2 lata temu w święta odbiliśmy gąsiorek takiego 2-letniego trójniaka, prawie zapomnianego gdzieś w piwnicy i rewelacja - przebój świąt
A swoją drogą wiedzieliście, że najcięższe miody, półtoraki itp. muszą dojrzewać nawet kilkanaście lat?
Robiliśmy kiedyś z bratem trójniak - rewelacyjny wyszedł! Chyba 2 lata temu w święta odbiliśmy gąsiorek takiego 2-letniego trójniaka, prawie zapomnianego gdzieś w piwnicy i rewelacja - przebój świąt
A swoją drogą wiedzieliście, że najcięższe miody, półtoraki itp. muszą dojrzewać nawet kilkanaście lat?
- mucherek
- Stary Wyga
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 cze 2001, 08:45
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
To to ja wiem... ale prawdopodobnie fermentacja tym bardziej (choć pewnie niektórzy powiedzą, że wręcz przeciwnie, wzbogaca