Moje tętno
- Daser
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Biegam od 4 miesięcy 3 razy w tygodniu. Przygotowuję się do przyszłorocznego MW z zamiarem zejścia poniżej 4 godzin. Jestem na etapie godzinnego biegu (trucht), czasami jak chcę "zaszaleć" to OWB1. Ponieważ bieganie już naprawdę mnie wciągnęło, postanowiłem nawet zainwestować troche w sprzęt. I tu się zaczęło! Po zakupie pulsometru i 3 biegach z nim jestem pełen obaw! Do tej pory określenie czy to trucht, czy wolny bieg uzależniałem od szybkości biegu, to chyba normalne. Mając już sport tester postanowiłem pobiegać wg stref i tak: moje Tmax 186, czyli trucht powinien być do 130, wolny bieg do 149, szybszy do 158, a WB3 do 177. Po pierwszym biegu z pulsometrem nie mogłem uwierzyć w wyniki: Tmax 186! średnie 170! w strefie tylko 2 minuty (strefą było OWB1) reszta biegu nad. Dawniej tempo biegu określiłbym jako trucht. No szok. Po 2 dniach to samo! Trzeci bieg postanowiłem zrobić w strefie 60-70%. Ale po 15 minutach wyłączyłem to cholerstwo (ok. 170). Oddałem pulsometr na testy kolegom. Biegali z nim 2 dni. U nich ok. Czyli nie ma żartów. Biegam 4 miesiące w tempie gdzie mogę sobie swobodnie rozmawiać, dystanse nawet do 90 minut a tu takie cyrki? Bardzo proszę o jakieś rady, czy coś źle interpretuję, czy u mnie coś nie tak, czy po prostu nowy nabytek wrzucić do kosza i dalej cieszyć się bieganiem? Aha, moje tętno spoczynkowe przed bieganiem to 72, a obecnie 60.
pozdrófka dla wszystkich
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Może Twoje HRMax jest dużo wyższe niż przewiduje ta głupia formułka. Skoro rzeczywiście biegasz w tempie bez zadyszki, gdzie możesz swobodnie rozmawiać, to jest OK - pulsem bym się za bardzo nie przejmował.
Jeśli nie masz jakiś problemów z sercem, to wyznaczyłbym sobie HRMax empirycznie.
Druga możliwość, to może Twój typ tak ma. Jak będziesz dalej biegał, to na pewno puls Ci się obniży.
Jeśli nie masz jakiś problemów z sercem, to wyznaczyłbym sobie HRMax empirycznie.
Druga możliwość, to może Twój typ tak ma. Jak będziesz dalej biegał, to na pewno puls Ci się obniży.
- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
Daser jesteś jeszcze niedotrenowany,dlatego masz takie "osiągi". Jak twoje spoczynkowe tętno spadnie poniżej 50 to zobaczysz,że można biegac ( i to całkiem szybko ) na tętnie poniżej 130. Na razie nie wyrzucaj pulsometru,tylko staraj się biegać w wyznaczonych strefach wysiłku. Na początku trudno będzie tak zwolnić,ale to konieczne,aby twój trening przyniósł efekty.
- luskan
- Wyga
Quote: from Irko S on 10:46 pm on Oct. 29, 2003
Daser jesteś jeszcze niedotrenowany,dlatego masz takie "osiągi". Jak twoje spoczynkowe tętno spadnie poniżej 50 to zobaczysz,że można biegac ( i to całkiem szybko ) na tętnie poniżej 130.
Wczoraj przeczytałem w Focus'ie że wytrenowani biegacze moją tentno przed biegiem w granicach 40, moje spoczynkowe wynosi 80 (mierzone przed chwilą). Biegam już prawie dwa lata - może niezbyt intensywnie - do 40 km tygodniowo ale chyba moje tentno powinno być ciut niższe ???
-
- Zaprawiony W Bojach
nie sugeruj sie tetnem spoczynkowym , najwazniejszy i obiektywny wyznacznik twojego wytrenowania to
miesce w szeregu na zawodach .
Na tetno ma wplyw wiele czynnikow , czasem zupelnie niezalezne od Ciebie i mozna spokojnie miec wyniki z tetnem spoczynkowym 80 ...
miesce w szeregu na zawodach .
Na tetno ma wplyw wiele czynnikow , czasem zupelnie niezalezne od Ciebie i mozna spokojnie miec wyniki z tetnem spoczynkowym 80 ...
[i]swim - bike - run [/i]
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Ten artykuł w Focusie IMHO nie jest wiele wart. Wg niego u amatorów tętno wraz z dystansem spada (bo zawsze mają ścianę i muszą zwalniać), a zaawansowani pierwsze 5km biegną z tętnem ok 40 (chciałbym zobaczyć takiego) itd
-
- Wyga
A ile masz zaraz po przebudzeniu ?Quote: from luskan on 8:28 am on Oct. 30, 2003
moje spoczynkowe wynosi 80 (mierzone przed chwilą).
Bo chyba takie nazywa się spoczynkowym.
Jak się ruszysz z wyrka to już nie jest spoczynkowe.
(tak mi się wydaje)
pzdr.
- luskan
- Wyga
Prawdę mówiąc to nigdy nie mierzyłem sobie tentna po przebudzeniu - będę musiał spróbować. W tym artykule było napisane że zawodowcy często uspokajają się przed i w czasie biegu kontemplacją przyrody albo czerpią po prostu przyjemność ze współzawodnictwa i to chyba dzięki temu są w stanie utrzymać większą wydajność organizmu - przynajmniej tak to zrozumiałem.
- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
Luskan, no i co mierzyłeś tętno spoczynkowe? Ja myslę,że masz koło 60. Proto tylko z jednym ma rację,że na tętno ma wpływ wiele czynników np. podwyższone jest oznaką przetrenowania,czy przemeczenia. Tętno jednak jest bardzo obiektywnym sposobem oceny wytrenowania i monitorowania treningu.
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
To chyba tylko potwierdza ze kazdy jest inny. Jesli ja bieglbym 130 to znaczyloby ze stanalem. Spokojny trucht oznacza u mnie 145+. Przy 20 km raczej spokojnie tzn jakies 4.50 min/km osiagam bez problemu 160+. Moje tetno spoczynkowe jest 50, max z formuly 174, mierzone z mojego monitora 183. Niedawno robilem ECG wysilkowy i na ekranie doszedlem do 180 gdy doktor zatrzymal test, choc mu mowilem ze jeszcze ze dwa bpm powinienem podciagnac. Ale znaczy to ze moj monitor nie klamie. Z obliczen wynika ze moje 80% to 156 czyli praktycznie kazdy dluzszy troche szybszy bieg robie na 85-95%. I co - nic nawet sie nie zakwaszam. Chyba jest tylko jeden wniosek- jestem kolejnym wybrykiem natury.Quote: from Irko S on 10:46 pm on Oct. 29, 2003
Jak twoje spoczynkowe tętno spadnie poniżej 50 to zobaczysz,że można biegac ( i to całkiem szybko ) na tętnie poniżej 130.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
Rozumiem Leżan,że dokonujesz podczas tych biegów 20km na 85-95% pomiaru laktaktu,skoro twierdzisz,że się nie zakwaszasz. Rzeczywiście tylko pozazdrościć takich możliwości z zakresie wysiłku.
(Edited by Irko S at 9:22 am on Nov. 1, 2003)
(Edited by Irko S at 9:22 am on Nov. 1, 2003)
- fox
- Dyskutant
No właśnie. Ja biegam regularnie od prawie 4 lat i tez nie mam tak niskiego tętna jak niby powinno być. U mnie wolny bieg to tętno 140. Ale kiedyś przeczytałem w "Runners World", że jest też grupa ludzi o podwyższonym tętnie i u nich jest to normalne. Więc pewnie należe do tej, jak widać dość sporej, grupy o podwyższonych obrotach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
FOX
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
Ok Irko, korekta- nie czuje bolu miesni spowodowanego zakwasami.
If God invented marathons to keep people from doing anything more