Polecany lekarz w Poznaniu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
evilmon
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,

Czy macie może sprawdzonego lekarza w Poznaniu? O co chodzi? Chodzi o dość wysokie tętno podczas biegu. Nie jestem total beginnerem, a podczas biegu moje średnie tętno to ok. 170bpm. Zaznaczam, że nie biegam szybko, staram się biec w tempie konwersacyjnym (ok.: 7:40min/km).

Czy mam powody się martwić? Dlaczego tętno jest tak wysokie? Jaki jest mój HRmax (tak naprawdę, a nie wyciągnięty ze wzorów)?

Zależy mi na sprawdzonym lekarzu. Kogoś polecacie? Dzwoniłem już do jednej z większych klinik na literę 'R', jednak cena konsultacji zamraża mi krew.

Pozdrawiam
Bartek
PKO
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A może zacząć po prostu od lekarza rodzinnego (pierwszego kontaktu, czy jak tam jeszcze się on dzisiaj nie nazywa)? Jeśli uzna że jest to niepokojące, z pewnością skieruje Cię na konsultację albo dodatkowe badania, np. EKG.

Jedynym lekarzem w Poznaniu związanym ze sportem o którym słyszałem (i to dużo dobrego) jest Sławomir Marszałek. Niestety on raczej zajmuje się fizjoterapią, urazami, itp. Sam jeszcze go nie odwiedzałem ale w przypadku problemów czy kontuzji (odpukać!) na pewno to zrobię.

Takie tętno przy spokojnym biegu/truchcie faktycznie wydaje się być wysokie ale niekoniecznie musi oznaczać coś złego. Tutaj znajdziesz więcej informacji o HRmax oraz o tym jak można je dla siebie wyznaczyć używając pulsometru.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mierzyłeś sobie kiedyś tętno maksymalne albo robiłeś próbę wysiłkową w odpowiednim ośrodku ? 170 uderzeń owszem to dużo ale dla kogoś kto ma hrmax na poziomie 180. Ja mam ponad 205 i nie jest to wartość szczególnie szokująca dla mnie. Oczywiście kwestia sprzętu. Sprawdzałeś na różnych pulsometrach ? Nic nie napisałeś o swoich warunkach - po za tym, że nie jesteś begginerem. Doprecyzuj trochę. Ile lat, ile lat w siedzącej pracy, waga, wzrost, itp. Bo to co napisałeś to nikomu nic nie powie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ