Witam,
od zasadzie zawsze od kiedy zaczołem sobie mierzyć ciśnienie mam bardzo niskie. Mierzac o róznych porach dnia mam podobne. Np. wczoraj wieczorem i dziś rano miałem 90/40 mmHg w spoczynku. Natomiast zaraz po wysiłku fizycznym podwyzsza mi sie np. do 140/60 mmHg po czym dosc szybko spada.
Niepokoi mnie tak niskie ciśnienie. Nie miewam omdleń, czasami czuje sie ,,osłabony,, ale to chyba kazdego dotyczy (nie zawsze) Kawy pijam dosc mocne do 2 czasami 3 filizanek dziennie...
Czy ktoś z trenujacych forumowiczów ma taki problem...?
Pozdr.
Niskie cisnienie i tetno - pomocy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Tylko się cieszyć, nie będziesz miał później nadciśnienia
.
Jeżeli ci to nie wpływa na samopoczucie w czasie treningu to jest w porządku, jakiś procent populacji ma naturalnie niskie ciśnienie i nie jest to chyba uznawane jako choroba. Problem może być jeśli zdarzają się omdlenia czy zasłabnięcia przy np szybkim wstawaniu, jeśli nie, to spoko.
Ciekawostka: badane plemiona łowiecko-zbierackie, czyli uogólniając najzdrowsi ludzie na ziemi z reguły nie mają ciśnienia skurczowego większego niż 100-110.

Jeżeli ci to nie wpływa na samopoczucie w czasie treningu to jest w porządku, jakiś procent populacji ma naturalnie niskie ciśnienie i nie jest to chyba uznawane jako choroba. Problem może być jeśli zdarzają się omdlenia czy zasłabnięcia przy np szybkim wstawaniu, jeśli nie, to spoko.
Ciekawostka: badane plemiona łowiecko-zbierackie, czyli uogólniając najzdrowsi ludzie na ziemi z reguły nie mają ciśnienia skurczowego większego niż 100-110.
The faster you are, the slower life goes by.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt: