Tauryna jest drugim zaraz po glutaminie najczęściej występującym aminokwasem w mięśniach. Stanowi ona 0,1 % masy ogólnej naszego ciała a zmagazynowana jest głównie w mięśiach szkieletowych. Żaden inny wolny aminokwas nie osiąga takiego stężenia jak tauryna. Niektóre tzw. zbędne aminokwasy zostały sklasyfikowane jako warunkowo istotne ponieważ w pewnych okolicznościach takich jak np. warunki silnego stresu, organizm nie potrafi ich wytworzyć odpowiednio dużo.
http://kolarstwomtb.blogspot.com/2011/1 ... uryny.html
Tauryna - bardzo przydatna w sporcie
- garenge
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: Jeszcze nie bieglem
Działanie odczuwalne tak samo jak suplementacja glutaminy, czyli znikome lub w ogóle nie odczuwalne. Bardziej wspiera psychikę, prozdrowotnie można przyjmować...
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A ile jadłeś glutaminy na dzień ?garenge pisze:Działanie odczuwalne tak samo jak suplementacja glutaminy, czyli znikome lub w ogóle nie odczuwalne. Bardziej wspiera psychikę, prozdrowotnie można przyjmować...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Taurynę brałem tylko wtedy gdy bawiłem się w siłownie(stare szczeniackie czasy).
Tauryna szybciej transportuje kreatynę do mięśni co powodowało większą pompę :D
Tak mi się wtedy przynajmniej wydawało.
Placebo jak nic.
Tauryna szybciej transportuje kreatynę do mięśni co powodowało większą pompę :D
Tak mi się wtedy przynajmniej wydawało.
Placebo jak nic.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Funkcje biochemiczną to ona ma żadną.
Jeżeli jesz taurynę to po to że jesz kreatynę bo pomaga lepiej wysycać mięśnie i niby przyspiesza regenerację.
No a inne jej właściwości to takie że przeciwdziała hiper-polaryzacji komórki to i poprawia funkcje poznawcze ale kit to wie tak naprawdę, bo to tylko teoria, tylko organizm i tak wszystko reguluje więc chyba za bardzo nie podskoczymy.
Glutamina natomiast ma 3x większe działanie i deczko inne ale jak ktoś je to w sposób jak na ulotce, to coś mu się trochę pomyliło.
pozdro
Jeżeli jesz taurynę to po to że jesz kreatynę bo pomaga lepiej wysycać mięśnie i niby przyspiesza regenerację.
No a inne jej właściwości to takie że przeciwdziała hiper-polaryzacji komórki to i poprawia funkcje poznawcze ale kit to wie tak naprawdę, bo to tylko teoria, tylko organizm i tak wszystko reguluje więc chyba za bardzo nie podskoczymy.
Glutamina natomiast ma 3x większe działanie i deczko inne ale jak ktoś je to w sposób jak na ulotce, to coś mu się trochę pomyliło.
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"