mesmeroo pisze:No i cóż byłem u lekarza i przepowiedział mi straszną dla mnie nazwę "przewlekłe zapalenie oskrzeli". Dzisiaj zrobiłem jeszcze badania bakteryjne i jeśli na tym badaniu wyjdzie wszystko ok to niestety bd musiał brać leki wziewne ;/ I szczerze jestem strasznie zestresowany ponieważ boję się że może to wpłynąć na moje życie sportowe (bez którego żyć się nie da

) Dzięki Bogu to nie jest jeszcze astma.Może ktoś z was orientuje się jak to wygląda u sportowców czy można z tym dalej trenować ?? (w stresie zapomniałem poruszyć tego tematu u lekarza)
Zrób przeciwciała na igG i igM przeciwko
chlamydia pneumoniae
mycoplasma pneumoniae
Zamieść tu skany albo pełny opis i chciałbym wiedzieć gdzie to było robione w jakim labo. Przewlekłe zapalenie świadczy o toczącym się stanie zapalnym który indukowany jest przez jakiś czynnik, jak sama nazwa wskazuje bakterie te są pneumoniae czyli atakują płuca, dodatkowo są atypowe więc organizm ma bardzo duży kłopot w pozbyciu się ich, co prowadzi właśnie do przewlekłych stanów zapalnych. Typowe to to że gromadzą się w dolnej części płuc i sieją toksynami, co w zupełności wystarczy do wywołania astmy stanów spastycznych i przywierania światła oskrzeli, nawet przy ewidentnej seronegatywności na nie. Nie chcę cię martwić ale bakterie te mają 3 formy co jest znacznym utrudnieniem w ich wybiciu a są to:
ciałka elementarne - EB elementary bodies
ciałka siateczkowe - RB (reticulate body)
utajona forma - (cryptic form) znajdująca się w cystach które można rozwalić tylko przy pomocy metronidazolu lub tinidazol-u.
Wielu lekarzy nie ma pojęcia z czym się mierzą i jak to leczyć, są specjalne protokoły leczenia ale one także nie są idealne i leczenie trwa nawet do 5 lat. Nie mówi się o nich bo nie chcą rozniecać ognia, praktycznie 80% zapaleń oskrzeli i płuc to są właśnie mycoplasmy i chlamydie pneumoniae. Można by o tym dużo gadać ale poco.
Przypuszcza się, że infekcja Chlamydia pneumoniae odgrywa istotną rolę w wielu chorobach, zwłaszcza w takich jak:
Stwardnienie rozsiane, Fibromialgia, Zespół Chronicznego Zmęczenia, Choroby serca, Zapalenie stawów, Choroba Alzheimera, Zapalenie prostaty, Astma, Choroba Crohna, Chroniczne Zapalenie Zatok, Śródmiąższowe Zapalenie Pęcherza, Zwyrodnienie Plamki Żółtej, i inne...
Popularna choroba wieku szkolnego.
Ja się na to leczę już 8 miesięcy i jak narazie 30% lepiej.
Dla ciekawych:
http://herkules.oulu.fi/isbn9514269853/html/x467.html
pozdro