Witam
w zeszłym roku biegałem regularnie później w związku z wyjazdem przestałem na okres około roku a od kilku tygodniu staram się rozbiegać na nowo. W tej chwili delikatnie między 3 a 5 kilometrów z wcześniejszą rozgrzewką i rozciąganiem. Krótki dystans spowodowany jest tym iż po biegu odczuwam w mięśniu pod kolanowym lub w jego okolicy, możliwe że jest to końcówka brzuchatego łydki (nie jestem w stanie dokładnie nazwać tego miejsca jest to okolica przy wewnętrznej strony nogi) uczucie naciągnięcia i lekkiego bólu (wrażenie jakby pod kolanem zrobiła mi się wypukłość...jest to tylko odczucie gdyż żadnych wyraźnych zmian nie widać). Przy zgiętym kolanie i wciśnięciu tego miejsca da się wyraźnie odczuć ból choć nie jest on ostry i bardzo dokuczliwy). Co z tym robić i czym to może być spowodowane ? Da się to rozgrzać i rozciągnąć odpowiednim ćwiczeniem tak aby nie czuc dyskomfortu w trakcie biegu i nie narazić się na poważniejszą kontuzję ?
pozdrawiam !
ból i uczucie naciągnięcia mięśnia podkolanowego...
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 03:56:13
Wygląda na to że to jest cysta beckera. Spotkałem się z czymś takim. Są dwa zdania podzielone na temat leczenia-w Polsce leczy się to operacyjnie a na wyspach anglojęzycznych tego się nie leczy. Mówią że to wreszcie pęknie, będzie bolało i trzeba udać się od razu do ogólnego po przeciw-zapalenioowe.
Musisz trochę zluzować z bieganiem i przede wszystkim nie rozciągaj się przed treningiem. Na twoim miejscu raczej poszedłbym w Jogę lub Pilates, poświęcając dużo uwagi aby nie przeciążyć kolana podczas ćwiczeń.
Jeżeli chcesz się ruszać to biegaj i chodź np 2:1-lepsze to niż kontuzja i siedzenie na kanapie.
Nie przejmuj się tym będzie dobrze.
Poniżej link na ten temat ale po angielsku. Zawsze można sobie przetłumaczyć stronę na google chrome:
http://en.wikipedia.org/wiki/Baker's_cyst
pozdro
Musisz trochę zluzować z bieganiem i przede wszystkim nie rozciągaj się przed treningiem. Na twoim miejscu raczej poszedłbym w Jogę lub Pilates, poświęcając dużo uwagi aby nie przeciążyć kolana podczas ćwiczeń.
Jeżeli chcesz się ruszać to biegaj i chodź np 2:1-lepsze to niż kontuzja i siedzenie na kanapie.
Nie przejmuj się tym będzie dobrze.
Poniżej link na ten temat ale po angielsku. Zawsze można sobie przetłumaczyć stronę na google chrome:
http://en.wikipedia.org/wiki/Baker's_cyst
pozdro