Witam, to bardzo trudna sytuacja i poważny problem. Wiele problemów , które Pana nękają. Tak jak Pan pisze, wiele problemów pojawia się lub narasta po ciężkiej fizycznej pracy. Może powinien Pan bardziej ergonomicznie pracować. prawidłowo podnosić ciężary-zginając nogi a nie kręgosłup, stojąc odciążać raz jedną, raz drugą nogę. Jest Pan młody, może powinien Pan rozważyć zmianę pracy i przekwalifikowanie się. Rwa kulszowa może świadczyć o dyskopatii, przeskakiwanie biodra- zespół tarcia pasma biodrowo-piszczelowego, pięty-rozcięgno. Przy tak wielu problemach trzeba także rozważyć problemy reumatologiczneForti pisze:Witam
Mam spore problemy z nogami, na prawde spore... dostaje nawet jakiegoś rodzaju stanów przed depresyjnych czy coś w ten deseń, radze sobie z tym ale strasznie dołuje mnie ta sytuacja, chciałbym móc biegac, trenowac, pracowac normalnie..
Od ciężkiej pracy na budowie przez okres ok. 6 tygodni, a następnie codziennego biegania (10 godzin. pracy oraz 20-40 minut biegania codziennie), biegałem również po utracie pracy przez okres ok. 4-5 tygodni, ogólnie 8-10 tygodni treningu. W pracy dźwigałem dużo ciężkich przedmiotów, wynosiłem gruzy itp. Ciężary najpierw na plecach podnosiłem, później na kolanach.
W trakcie pracy pojawiły się bóle w okolicach krzyża, mineło po zastosowaniu mydocalm, majamil oraz contracid. Pojawiają się bóle kolan - na około rzepki, najpierw lewa, później prawa. Bóle mijają same, po odpoczynku, jednak strzelanie głośne, trzaski pozostają, czasami powraca lekki ból na krótki okres.
Pojawia się ból bioder - coś na wzór rwy kulszowej - mija po kilku dniach (wszystko już bez treningu i cięzkiej pracy). Przeskakiwanie w okolicy prawego biodra - zaraz na kości którą czuc przy dotyku, coś jakby po niej przeskakuje (?). Od kilku dni ból prawej kostki po zewnętrznej stronie, również przeskakuje coś po kości i czasem tylko boli. Straszny ból obu pięt przy nowej pracy - 12 godzin prawie ciągłego stania na nogach.
Na kolanach po wewnętrznych stronach pojawiły się rozstępy przypominające blizny. Ból kręgosłupa powrócił - chyba od treningu mięśni brzucha... staram się wykonywac cwiczenia na kręgosłup również, oraz rozciągac.
Czy są szanse że to nic poważnego? Lekarz rodzinny powiedział "starosc" - mam 20 lat... Inny w szpitalu kiedyś przy okazji że z przepracowania - minęły prawie 3 miesiące jak nie biegam. A wszystko tylko się pogarsza. Do ortopedy wybieram się po wypłacie, wiem że późno..
z poważaniem Ewa