Tauryna

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
jozefa25
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pijąc napoje chłodzące lub orzeźwiające (pobudzające) spotykamy się w opisach składu z nazwą TAURYNA ...
I tak na przykład Red Bull (bul, bul...) zaposiada taką substancję
W większości wypadków na takim opakowaniu firma dopisuje na etykiecie lub puszce "Nie mieszać z alkoholem" czy ten (środek, chyba) aminokwas jest nie ma przypadkiem szkodliwego wpływu, a jeżeli nie to czy może nam w czymś pomóc.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tauryna, z tego co mi wiadomo to aminokwas, objawy po spożyciu bratnio zbliżone do działania stymulantów a więc kofeiny, efedryny.
Na każdym napoju typu Czerwony Byk jest info o zawartości tego środka ponieważ WYSTRZELA on na jakis czas wydolność i jak kto.s źle znosi kofeine czy efke to tego raczej też nie powinien zażywać.
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

co do mieszania z alkoholem...

a piłeś kiedyś kawe i browara???

ja też  ie ale nie próbuj, jedno podnosi ciśnienie i drugie, efekt???

najlepiej popijać wódke isosatrem (tego też nie znam z autopsji, byłem świadkiem jak znajomi pili i pili i pili a fazy nic!!)
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taurynka jest dobra na imprezę techno. Na zawodach dużo nie pomoże a na treningu może wręcz zaszkodzić.
Kiedys znajomy na MP w duatlonie wypił ze cztery RedBulle. Na biegu był pierwszy. Na rowerze nie było do dojścia. Na 20km na nawrocie puscił czerwono- pomarańczowego pawia na kolegę,który dojeżdzał do nawrotu. Jakieś 5min po tym zszedł z trasy i dostał sraczki ( ten co pawiował ). Nigdy już nie kupił żadnego energy drinka. Pozostał wiernym fanem isostaru:)
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja kiedys chyba ze 3 lata temu wypiłem przed meczem red bulla i 10m przed stadionem (jechalismy na wyjazd) spawałem do plecaka :(

później cały mecz prosiłem o zmianę.
No faktycznie ja też od tamtej pory nie piłem żadnych wynalazków.
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój organizm toleruje redbule pod óznymi nazwami bez problemu. Pierwszy raz piłem na turnieju siatki plażowej sponsorowanym przed redbula i ganiałem w upale po piachu jakbym miał 10 lat mniej.
Potem kiedyś startowałem z połamanymi żebrami w branżowych mistrzostwach w siatkę i piwo+ redbull+ibuprom pozwoliły mi grać zapominając całkowicie o żeberkach.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
artur
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Guarana!
sprawdzona w rajdach ekstremalnych - na 3-4 godziny daje kopa, ale trzeba wczesniej cos zeżreć żeby bylo z czego zapodac. Nie ma na żadnej liście ze środkami niedozwolonymi, dopingującymi - wyciag z jakiegoś paskudztwa, ale wyglada (ampułka) i smakuje fatalnie. w peru mówili , że działa pobudzajaco na facetów, ale nam nie po to prrzecież dano dziewuchy. Poza tym dziewczyny też maja wiecej mocy po ampułce - sam widzialem jak padająca na twarz Gogo po takim łyku skurczybyku wsiadła na rower i nie mogłem jej pod góre dogonić. (2 dzień rajdu).
A poza tym mam pytanie - poza isostarem - coś lepszego energetycznego (węglowodany i witaminy i minerały) na długi rajd do picia i Batony, żele itd do żarcia - dostępne w Polsce! Moze ktos cos zna i wypróbował???

artur
speleo dec team
Artur
tropiciel w stumilowym lesie...
www.speleo.napieraj.pl
Awatar użytkownika
jola
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

-Tauryna
Kwas aminoetylosulfonowy, kwas 2-aminoetanosulfonowy-1, H2NCH2CH2SO3H, produkt dekarboksylacji kwasu cysteinowego. Występuje w płytkach krwi i żółci, gdzie z kwasami żółciowymi tworzy kwasy taurocholowe.
Substancja ta syntetyzowana jest przez w procesie fotosyntezy lub chemosyntezy. Ważna dla mięśni i w zaburzeniach serca. Pomaga w trawieniu tłuszczów , a także przy hipoglikemii i nadciśnieniu.
Jest związana z epilepsją i niepokojem. Aminokwas ten pobudza syntezę hormonów anabolicznych-somatotropiny i insuliny

W gospodarce azotowej tauryna pełni rolę podobną do glutaminy i może wspomagać jej pracę. Jednakże, generalnie, organizm dysponuje znacznie mniejszą pulą tauryny, niż glutaminy, nawet gdy uzupełniamy taurynę pokarmem lub suplementem, dlatego też prawdopodobnie nie ten kierunek działania tauryny jest najistotniejszy.
Tauryna ogranicza wytwarzanie pewnego szczególnego hormonu - serotoniny. Wytwarzana i uwalniana w nadmiarze podczas wysiłku, serotonina działa na mięśnie sportowca, jak hormon kataboliczny.
Tauryna, hamując wytwarzanie serotoniny, ogranicza katabolizm wysiłkowy. Z uwagi na znaczenie dla gospodarki azotowej oraz działanie antykataboliczne, tauryna dodawana bywa nieraz do odżywek "na masę". Podczas wysiłku wzrasta również stężenie serotoniny w mózgu.

Serotonina informuje mózg o ciężarze wykonywanej pracy. Tauryna zmniejszając wytwarzanie serotoniny, utrzymuje mózg w "nieświadomości" ciężaru wysiłku, organizm nie odczuwa zmęczenia i może długo pracować. Z uwagi na ten efekt działania, tauryna kojarzona jest z kofeiną w napojach energizujących.
Tauryna podobnie jak glutamina magazynują azot w organizmie.Wpływa buforująco na pH krwi,zmiejsza intensywność rozpadu białek(katabolizmu) Znacznie wpływa na poprawę umięśnienia.Tauryna nie powoduje żadnych skutków ubocznych mimo silnego działania anabolicznego,jest alternatywą dla sterydów.

W warunkach obciążenia wysiłkiem tauryna utrzymuje długo wysokie stężenie jonów wapnia w komórkach nerwowych i mięśniowych,Dzięki temu efektowi wykazuje synergizm z kofeiną,często kojarzona z Red Bullem,czy Power Horsem.
Dawkować taurynę należy po 4 gramy na dobę.
jola
Awatar użytkownika
jozefa25
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jola zabrzmiało to jak z karabinu maszynowego ale świetnie i prosto napisane. Twój opis zmusił mnie do zweryfikowania swojego zdania na jeszcze inny problem związany z małymi cienkimi puszkami.
Dzięki :)
ODPOWIEDZ