Ból kolana spowodowany płaskostopiem???

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
misia
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam dużą pronację stóp a lewej w szczególności. Noga leci mi do wewnątrz w trakcie biegu. Natomiast statycznie płaskostopie lewej stopy nie jest wielkie. Druga prawa noga ma większe płaskostopie natomiast w ruchu wykazuje mniejszą pronację niż ta lewa. LEWA noga mocno pronuje w ruchu.Lekarz zalecił jak najwiekszą stabilizację butów do biegania i żeby dodatkowo włożyć do nich wkładki supinujące (mam do stopy płasko koślawej i płaskostopia podłużnego).
Zanim się tego wszystkiego dowiedziałam poszłam z bólem kolana lewego najczęściej z boku kolana ten ból występujepo zewnętrznej stronie. Czy ten ból kolana jest spowodowany tym płaskostopiem? Dodam tylko że te wszystkie informacje dotyczące moich stóp mnie zszokowały a poszłam z kolanem przecież. Czy odpowiednie buty i wkładki plus glukozamina maści z diklofenakiem i zimne okłady załatwią sprawę? Jeden lekarz mówi mi zeby zrobić rezonans kolana i że to nie ma nic wspólnego ze stopami a inni lekarze wiążą te kolano ze stopami i mówią ze rezonans niepotrzebny. WIEC CO ROBIĆ? :ojnie: :ojoj: :szok:
Bieganie jest jak medytacja.
PKO
misia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dodam tylko : kolano boli od początku czerwca. Nie mam nadwagi a wręcz przeciwnie. Zwykle biegałam po około 60 70 km tygodniowo teraz prawie wcale. Boli raczej w trakcie chodzenia i siedzenia a w trakcie biegania się rozchodzi ból i po paru km. juz nie boli.
To mój koniec....?
kogut007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ustawienie stopy na podłozu ma kluczowe znaczenie!
Nie wiem jak Pan dr ale ja nie widziałem biegajacych kolan.
To od stabilnosci stóp zalezy ustawienie kolan.
Polecam tobie ocene podoskopowa przez fizjoterapeute i indywidualne doformowanie wkładki pod katem wady stóp.
Tu masz namiar www.fizjofascial.pl
misia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję za poradę. Mam buty dla pronatora i dodatkowo wkładki podnoszące mięsień podłużny stóp a w prawej nodze 1cm korka wyruwnójącego długość kończyn.
Mam nowe informacje.Miałam rezonans magnetyczny tegoż kolana.
Badanie wykazuje nieco zwiększoną ilość płynu w jamie stawowej.
Więzadła krzyżowe mają zachowaną ciągłość i prawidłowy kąt przebiegu.
Więzadła poboczne nieuszkodzone.
Ścięgno mięścnia podkolanowego bez zmian.
Łąkotki nie wykazują pęknięć.
Kościec bez patologicznych sygnałów.
Staw rzepkowo-udowy zborny.Zachodzi podejrzenie uszkodzenia miejscowwego chrząstki w dole międzykłykciowym uda w przedziale bocznym na długości ok.4 mm.
Lekarz opisujący powiedział że właściwie to mógłby napisać ze to zdrowe kolano ALE widzi małą białą plamke i tylko artroskopia powie co jest grane!A jak nie to pod nóż -tak mi powiedział litości.....co ja mam o tym myśleć?Jutro idę do ortopedy z wynikami RTG i tego MRI.Bardzo sie stresuje.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

widze, że to samo co u mnie, mnie załatwiły złe buty, 10 października mam wizyte, teraz kontuzja wykluczyła mnie z biegania, mam kłucie z zewnętrznej strony kolana
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
misia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

przynajmniej wiesz co Cię załatwiło...boję się że usłyszę, że to chondromalacja a wtedy bede musiała zmienić forum z biegania na "życie z chondromalacją" :ech:
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

ze wszystkim możemy walczyć, nie można się zniechęcać
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
misia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To było przeciążenie stawu kolanowgo. Powiedział pan doktor, że jest zdrowe kolano i nie ma przeciwwskazań do uprawiania sportu wyczynowego, jakby zaczęło znowu boleć to przyjść i rezonans za rok. Stosować w razie bólu okłady zimno ciepło i można chwilowo kinezjotaping założyć. Wykluczył chondromalację, ponieważ nie ma bocznego przyparcia rzepki a staw rzepkowo udowy jest zborny, nie ma wysięku w kolanie i staw nie puchnie. A mnie osobiście nie boli już albo w nie wielkim stopniu (odpukać).
Bardzo bym chciała zrobić ocene podoskopową stóp, ale pochodzę z Piekar Śląskich niedaleko Katowic i nie wiem gdzie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ