Glukozamina - niepozadane dzialanie???

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
biker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
czy ktos orientuje sie czy glukozamina moze miec w przypadku niektorych osob niepozadane dzialanie???

Otoz jakis czas temu zaczalem kuracje moich stawow kolanowych m.in. przy pomocy zazywania przepisanego mi przez lekarza artresanu (glowny skladnik - glukozamina). Mimo ze stosowalem tez magnetoterapie i cwiczenia rehabilit. to kolano wciaz mnie bolalo (opisalem to dokladniej w temacie "bol kolan-dziwny przypadek?"). Po zaprzestaniu na jakiś czas zażywania Artresanu sytuacja z moim kolanem znacznie sie poprawila (przynajmniej odnosze takie wrazenie). Bol prawie zniknal. Przez ok. miesiac bylo prawie OK. Probowalem robic lekkie przysiady i kolano w ogole mnie nie bolalo. Od kilku dni ponownie zazywam artresan i momentalnie powrocily bole, mimo ze nie widze zadnych innych powodow dla ktorych mogloby sie tak stac (np. zadne przeciazanie kolan).
Ketonal ktory tez mi przepisal lekarz musialem szybko odstawic bo po kazdorazowym zazyciu mialem silne bole zoladka (zreszta na ulotce byly wymienione jako jedne z wielu skutkow ubocznych). Troche nie chce mi sie w to wierzyc zeby glukozamina w taki niepozadany sposob dzialala na mnie. Czy zatem jest to szczegolny zbieg okolicznosci???
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
biker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam jeszcze tylko ze od 5 miesiecy zaprzestalem uprawiania sportu:chlip:, aby kolanko moglo sobie odpoczac, ale to tez niestety nie pomaga.:wrrwrr:
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

biker, nie mam co prawda zielonego pojecia co to moze byc, ale chociaz bede za Ciebie trzymal kciuki. Czasem kontuzje przechodza bez jakby bez przyczyny - czas czasem wydaje sie byc najlepszym lekarzem.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
biker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie mam co prawda zielonego pojecia co to moze byc, ale chociaz bede za Ciebie trzymal kciuki. Czasem kontuzje przechodza bez jakby bez przyczyny - czas czasem wydaje sie byc najlepszym lekarzem.

Dzięki Pawel. Od dwóch dni przestałem zażywać ten artresan i ... bóle w kolanie ustapiły. Kurcze - dziwna sprawa:niewiem: . Muszę w takim razie obserwowac co będzie dalej się działo. Za jakis czas ponownie sprobuje przyjmować to lekarstwo, a jak sie okaże że znowu powracaja bóle to nie bede tego wiecej zażywał.
Pozdr.
Awatar użytkownika
stasiar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam Biker!
Zgadzam się z Pawłem, iż czasem to ...lepszy od diagnozy lekarskiej jest ...czas - cóż jak tylko słyszymy "..przestać biegac, najlepiej to ..nie biegac -szachy itd".-cóz robić ...

Ja podsunę Ci nowy pomysł- jest on z półki tych moich zawodowych - tu pytanie - czy myślałeś może o zmianie leku hamującego stan zapalny i ból, który nie niszczy żołądka? Zareczam, że są takie ... a teraz małe co nie co o  ..takze KETONALU-:)

NZLP (niestroidowe leki przeciw zapalne - do ktorych neleży min. ketaprofen (KETONAL), jak i naproxen (ALEV), ibuprofen (IBUPROM, NUROFEN), i inne)  mają m.in. taką cechę wspólną jak mechanizm działania. Polega on na hamowaniu tworzenia prostaglandyn służących ogólnie jako mediatory reakcji bólowej -dzieki nim po prostu nas boli, (można te związki nazwać "Złe prostaglandyny"  jako analogia do "złego cholesterolu"-:) ale także inna ich grupa ma pozytywny wpływ na czynność naszego organizmu - są też wytwarzane tzw "dobre prostaglandyny". One to m.in. ochraniają błonę śluzową żołądka i jelit, wpływaja na krzepliwość krwi itd.  
Generalnie najczęściej odczywanym skutkiem nieporządanym przez pacjentów stosujących NLPZ jest ....zołądek. Przyjmujac te leki (NZLP) możemy spowodać powstanie wrzodów lub ich uczynnienie ...
Stosunkowo niedawno naukowcy opracawali nowe NZLP ktore nie powodują takich działań nieporzadanych. Po prostu podczas przemian biochemicznych blokują tylko ten enzym, który produkuje "złe prostaglandyny" (odpowiedzialne za odczucia bolu i stan zapalny- my nie odczuwamy wtedy bólu), zaś nie zatrzymuje przemian prowadzących do syntezy "dobrych prostaglandyn".
Związki te to koksyby i ...tylko czekać jak przyznają ich wtórcy nagrodę Nobla. Powstają coraz to nowsze zwiazki (celekoksyb, rofekoksyb) o słabszych efektach ubocznych. Wskazane są w leczeniu reumatoidalnego zapalnie stawow (RZS), zeszywniajacego zapalenia stawow, przewleklego zapalenia stawow. Są to leki nowoczesne i wybórcze w odróżnieniu od klasycznych leków NLPZ (ibuprofen, ketaprofen, aspiryna,  diklofenak i inne). Niestety jedną z ich nielicznych wad jest ...cena. W Polsce pudełko ok. 10 tabl kosztuje koło 45-55 zł ... koniec wykładziku-:) mam nadzieję, że aż tak nie zanudziłem -

Biker: piszę to bo być może jak odczuwasz bóleprzy braku brania leków (jak również przy ich zażywaniu-żołądek) i nie pomagają Ci klasyczne leki p/zapalne to sprubój zapytać lekarza o powyżej opisane leki - tzw. Koksyby (preparaty- Celbrex, Vioxx)- leki ten maskują odczucie bólu i stan zapalny, ale NIE LECZĄ źródła-polepszają komfort życia, ale nie dotykają źródła zmian zapalnych- tu musi powstać właściwa diagnoza i leczenie (zabieg?).

Pozdrawiam i trzymam kciuki za kurację i szybki powrót do zdrowia!
Stasiar (Jans)
Jan Stasiczek
redaktor www.maratonypolskie.pl
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciekaw jestem czy zazywanie naparu z z siemienia lnianego lagodzi skutki uboczne lekow , ktorych strona uboczna jest podraznienie sluzowki zoladka ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
stasiar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Len - oczywiście ze względu na zawartość składników ślizowych pomaga we wszelkich stanach podrażnienia błon śluzowych- także żołądka i częto jest stosowany ten specyfik znany z tzw. medycyny ludowej.
Można by rzec "stary, ale jary!"

Pozdro
Stasiar (Jans)
Jan Stasiczek
Awatar użytkownika
Michael
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmm, o ile wiem to ketaprofen zawieraja masci Fastum oraz Profenid, a w jaki sposob masc moze szkodzic zoladkowi? ja ostatnio uzywalem Profenid i nie narzekam...
[b]GG #1291119[/b]
THE WALL IS IN YOUR MIND, NOT YOUR BODY
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Ketonal zażywany doustnie niszczy każdemu pacjentowi żołądek. Tak było i w przypadku mojej mamy, która już z góry była o tym poinformowana przez pielęgniarkę. Myślę jednak, że ketaprofen zawarty w maści jest lepszym rozwiązaniem. Ja przynajmniej zrezygnowałem z przepisanego ketonalu po 10 dniach, zamieniłem go na maść Profenid.  
Siemie lniane kiedyś wcinałem na surowo. Skutkowało na mnie zawsze piorunująco szybko.
Nie wiem jak inni forumowicze ale ja mam jakiś wstręt do wszelkiego rodzaju galaretek w proszku. Gdy jadłem te rzeczy to zawsze wydawało mi się, że jem jakąś papkę sztucznie (chemicznie) przygotowaną. Zresztą co tu dużo mówić stałem się zwolennikiem zamieniania wszelkich chemikali naturalnymi posiłkami. Zamieniłem to galaretką z świńskich nóżek. Ten posiłek zawiera podobno również żelatynę, tylko że naturalną. Jeśli ktoś chce to mogę napisać przepis. AAAAAAAAAA polewm ją nie octem tylko cytryną. Ostrzegam, że przyżądzanie tego trwa ponad 3 godziny.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
stasiar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za wyręczenie Miroszach!!!
Jak podał kolega efekty uboczne na żoładek ujawniają się po podaniu doustnym. Oczywiście jak pomagają leki stosowanie miejscowo to tym lepiej- nie ma efekty ogólnego a z maści stosowanej na bolący staw do organizmi wchlania się bardzo mały procent leku. Jednak czasem konieczne jest zastosowanie leku per os.

Co do przyrządzania 3h galaretki to ...umarłbym chyba z głodu podczas jej robienia no chyba że tak działa!-:)
Pozdrawiam!
Stasiar (Jans)
Jan Stasiczek
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Nie, nie ten wywar z warzywami je się dopiero następnego dnia.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
biker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam,
na razie odstawiłem te wszystkie lekarstwa (używam teraz tylko Voltarenu i Maści Borowinowej). Od jutra zaczynam kolejne zabiegi - tym razem laser na kolana i tens (to chyba jakieś prądy?). Po tym - jeżeli nie będzie poprawy - mam nadzieję że dostanę wreszcie skierowanie na rezonans magnetyczny. Myslę że najpierw trzeba by postawic stosowna diagnozę, co faktycznie jest moim stawom, bo byc moze leczenie nie idzie we właściwym kierunku... Na razie jestem karmiony lekarstwami przede wszystkim na regenerację chrząstki a być moze przyczyna problemu leży nie w samej chrząstce (jak do tej pory lekarze nie wypowiedzieli się co może być przyczyną).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nasiczka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
O glukozaminie z Artresanu wiem tyle, że jest otrzymywana z roślin...A brał ktoś Artryl?? Tam ta sama substancja jest chemicznie otrzymywana. Ja brałam Artryl...no i trochę lepiej było. Potem przestałam, bo nie trenowałam. Znów ćwiczę i ból kolan powrócił:(...Czas tylko łagodzi jakieś tam stany, ale nie leczy całkiem...nie w takich sprawach(raczej). Mój chirurg ręki mówi, że nie wierzy w ten Artryl, ale mi go przypisał, jednak ja kupiłam na spróbowanie Artresan(tańszy). No i zobaczymy. Biker-oprócz glukozaminy są tu różne inne substancje(nie wiesz która dziaął na Ciebie negatywnie). Wiadomo, że niektóre leki nie działają na jakieś dolegliwości, a nawet mogą je wzmagać. To indywidualna sprawa. Ja się zastanawiam czy ten Artresan czy Artryl nie zaszkodzą mojemu łokciowi, w którym zbiera się za dóżo mazi stawowej(kontuzja)...bo w końcu nie tylko na kolana to działa! A co do Fastum'u żel to jestem na niego uczulona!!!!:( I nie biorę żadnej maści z ketoprofenem!

Jak myślicie czy z chondromalacją żepek i jakimiś bajerami + astmą oskrzelową dam radę na AWF'ie?
Nie mówcie odrazu nie, bo się załamię!! ;)
Nasiczka
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zalezy jaki kierunek studiujesz
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przysłano mi jakis taki tekścik reklamowo-promocyjny (ja tylko wklejam, nie analizuję tego głeboko, niech każdy sam rozważy):

Choroba zwyrodnieniowa stawów jest najczęściej wynikiem biologicznych i mechanicznych zaburzeń, które destabilizują procesy niszczenia i odnowy chrząstki stawowej oraz warstwy podchrzęstnej kości. Proces ten może być zapoczątkowany przez różne czynniki, z których najpopularniejszym i najgroźniejszym jest nieleczony uraz. Szybko obejmuje wszystkie tkanki stawu. Charakteryzuje się bólem, tkliwością i ograniczeniem ruchomości. Wydłużanie się średniej długości życia powoduje narastanie problemu medycznego i społecznego jakim jest choroba zwyrodnieniowa. Obecnie jest ona najczęstszą przyczyną niepełnosprawności oraz niezdolności do pracy zarobkowej. Obok chorób krążenia oraz nowotworowych stanowi najtrudniejszy do rozwiązania dylemat medyczno-ekonomiczny. Rozwój motoryzacji, upowszechnienie sportu oraz negatywny wpływ środowiska zewnętrznego na rozwój dzieci i młodzieży spowodowały nie tylko wzrost liczby urazów, ale także zwiększenie ich ciężkości z następowym powstawaniem pourazowych zmian zwyrodnieniowych. Choroba dotyczy najczęściej stawów kończyn dolnych kolanowego i biodrowego, kręgosłupa oraz stawów nadgarstka. Dla naszych potrzeb przyjęliśmy podział na pierwotną i wtórną chorobę zwyrodnieniową. Pierwotna występuje bez uchwytnej przyczyny, wtórna jest następstwem urazu lub innej choroby towarzyszącej.

Istotą rozwoju choroby jest zaburzenie równowagi pomiędzy odnową i rozpadem tkanki chrzęstnej, samoistne lub w wyniku urazów i chorób. W momencie przekroczenia możliwości regeneracyjnych chrząstki stawowej pojawiają się uszkodzenia z następowym powstaniem choroby zwyrodnieniowej stawów.

Jedno z najważniejszych zadań w procesie regeneracji chrząstki stawowej spełnia siarczan glukozaminy. Stanowi on substrat do syntezy proteoglikanów wchodzących w skład substancji podstawowej chrząstki stawowej. Dostarczanie z zewnątrz siarczanu glukozaminy pobudza biosyntezę proteoglikanów, która jest zaburzona w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Pobudzenie syntezy proteoglikanów wywiera korzystny wpływ na trofikę chrząstki i ułatwia syntezę kwasu chondroitynosiarkowego, co przeciwdziała degeneracji chrząstki.

W warunkach naturalnych glukozamina jest wytwarzana przez komórki chrząstek z glukozy i glutaminy. Siarczan glukozaminy jest związkiem monosacharydu glukozaminy syntetyzowanym z chityny. Jako czysta chemicznie substancja dobrze wchłania się z żołądka i jelit. Dodatkowo blokuje działanie enzymów rozkładających chrząstkę oraz działa przeciwzapalnie.

W badaniach klinicznych prowadzonych z zastosowaniem siarczanu glukozaminy stwierdzono, że już po 2 tygodniach stosowania w dawce doustnej 1500 mg, zmniejszyły się dolegliwości bólowe stawów kolanowych oraz kręgosłupa. Podczas 3 miesięcznego stosowania, preparat okazał się skuteczniejszy w leczeniu objawów pourazowej choroby zwyrodnieniowej niż niektóre niesterydowe leki przeciwzapalne. Siarczan glukozaminy jest jedynym preparatem, który łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej oraz zwalnia tempo narastania uszkodzenia stawów. Oznacza to zdolność stosowanego środka do modyfikowania przebiegu choroby. W doniesieniach naukowych kładzie się szczególny nacisk na niską skuteczność działania chlorowodorku glukozaminy stosowanego jako składnik niektórych preparatów dostępnych na rynku.

Proponowane jednoczesne podawanie siarczanu glukozaminy oraz chondroityny nie znalazło naukowego uzasadnienia. Wysoki poziom siarczanu glukozaminy oraz wysoki poziom kwasu chondroitynosiarkowego jednocześnie hamuje i pobudza syntezę proteoglikanów. Ingerencja chemiczna na kolejnych etapach tego samego szlaku metabolicznego może doprowadzić do rozchwiania równowagi oraz wtórnego zahamowania odnowy chrząstki stawowej.

Analiza skuteczności działania preparatu Glucosamin oferowanego przez firmę Hi Tec Nutrition przeprowadzona wśród sportowców uprawiających sporty siłowe oraz sporty walki i szczególnie narażonych na kontuzje oraz przeciążeniowe zespoły uszkodzenia chrząstek stawowych, wypadła pozytywnie głównie dzięki połączeniu z witaminami C i E oraz zwiększeniu przyswajalności przez podzielenie dawki dobowej.

„Złoty Lek OTC” 2003 to tytuł, który przyznano preparatowi Glucosamin Hi Tec Nutrition. Zaszczytne wyróżnienie będące efektem nowoczesnego zarządzania firmą jest zwieńczeniem wieloletniej pracy działu Badawczego i Medycznego. Prestiżowa nagroda świadczy o jakości i skuteczności działania produktu. Cieszy i napawa dumą fakt, że produkt spożywczy powszechnie dostępny i tani, może włączyć się do walki ze skutkami chorób i urazów w sporcie wyczynowym i w życiu codziennym.
ODPOWIEDZ