Superkompensacja glikogenu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W czasopismie naukowym Europenian Journal of Applied Physiology nr 87 (2002) ukazal sie aktykul australijskich naukowcow na temat nowego sposobu „ladowania” miesni glikogenem przed zawodami. W badaniu uczestniczyli mezczyzni uprawiajacy kolarstwo i triathlon, ktorzy przez trzy nie robili nic tylko pili napije zawierajace maltodekstryny i jedli posilki o wysokim indeksie glikemicznym. Srednie spozycie weglowodanow wynioslo 10,2g/kg/dzien (normalnie jedli ok. 5g/kg/dzien). Na poczatku badania, po 24h i po 72h pobrano im probke miesni (biopsja) do okreslenia zawartosci glikogenu miesniowego.  Stwierdzono, ze juz po 24h takiej diety zawartosc glikogenu w miesniach wzrosla o 90%!! :orany: W ciagu kolejnych 2 dni stezenie glikogenu wzroslo tylko nieznacznie. Wnioski: 1.  nawet bez wczesniejszego „wyplukiwania glikogenu”  wytrenowani sportowcy moga osiagnac maksymale wysycenie miesni glikogenem w ciagu 24h (dluzsze ladowanie nie daje juz efektow); 2. mozna normalnie trenowac do dnia poprzedzajacego zawody bez uszczerbku dla procesu ladowania miesni glikogenem.

Moze to byc ciekawa alternatywa dla tych co kiepsko znosza dotychczasowe sposoby ladowania (superkompensacji) glikogenu.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
New Balance but biegowy
krzysiekk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:49
Życiówka w maratonie: 2:59:44

Nieprzeczytany post

Bardzo ciekawe doświadczenie.

Ja jeszcze napiszę dla kolegów (zdaje mi się, że ktoś na forum ją stosował), którzy przed maratonem najpierw stosują dietę wysokotłuszczową a potem kilka dni przed startem przechodzą na dietę wysokowęglowodanową.

Ostatnio czytam "Lore of Running" Noakesa i wyczytałem, że dieta wysokotłuszczowa stosowana przed wysokowęglowodanową nic nie daje (w sensie zwiększenia zapasów glikogenu w mięśniach).
Ta teoria była podobno popularna w latach 70-tych, ale nowsze badania zakwestionowały jej prawdziwość.

Jeżeli będziecie zainteresowani to mogę podać więcej szczegółów.
[url=http://www.biegajznami.pl/GT]forum Grupy Trójmiasto[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Strona GT[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=13&Itemid=21]GT Challenge 2007[/url]
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

teorii na superkompensacje glikogenu jest kilka. Zaczalem ten temat, bo mam dostep do swiezej literatury w takich tematach, wiec pomyslalem, ze co ciekawsze kawalki bede tutaj podsylal.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo ciekawy artykul. Chetnie poczytam wiecej ciekawostek.
A masz tez dostep do nowych artykulow z "The American Journal of Clinical Nutrition"? (niestety slono kaza sobie placic za prenumerate).

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

musze sprawdzic w mojej zakladowej bibliotece, nie jest wykluczone, ze tak. Poza tym mozesz sie zapisac np. do glownej biblioteki lekarskiej, tam pewnie bedzie.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzieki :)
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Niestety Daaga, nie mam u sie w pracy amerykanskiego żurnala, ale moze masz jakis konktetny temat co cie on interesuje, to bede monitorowal inne pisemka.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
ODPOWIEDZ