Naprawa stawu skokowego
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, skręciłem staw skokowy po 4 latach przerwy ( w okresie 20 lat do tyłu zdarzyło sie to kilka razy ). Najgorsze, że nie na treningu tylko siedząc na łóżku !!! Pojechałem do renomowanej kliniki gdzie zrobiono mi USG. Zacytuje część opisu : " W jamie stawu skokowego górnego wysięk, cechy obrzęku/włóknienia błony maziowej-przewlekły proces zapalny. W przedziale tylno-bocznym stawu w obrębie błony maziowej widoczne zwapnienia. cechy zmian o typie artozy stawu skokowego górnego.Przebyte/dawne zerwanie III stopnia wiązadła skokowo-strzałkowego przedniego z zanikiem kikutów , część piszczelowo-skokowa tylna więzadła trójgraniastego z mnogimi skostnieniami/zwapnieniami po dawnych uszkodzeniach.Wysięk i włóknienie błony maziowej w pochewkach ścięgien strzłkowych, zginaczy palców i palucha oraz pochewce ścięgna m. piszczelowego tylnego - cechy przewlekłego stanu zapalnego." Z takim stawem biegałem średnio 70km na tydzień, nie zdawając sobie sprawy ze jego stanu. Lekarz proponuje natychmiastowy zabieg artroskopowy z odbudowa więzadła. Nie wiem co zrobić - czy biegać dalej z tym zrujnowanym stawem jak dotychczas czy zgodzić sie na zabieg ? Może ktoś przechodził podobne zdarzenie i może podzielić się ze mną doświadczeniem ? Jak długo dochodzi się po takim zabiegu do pełnej sprawności biegowej ? Ew. gdzie i kto takie zabiegi wykonuje najlepiej . Bardzo proszę o porady. Pozdrawiam
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na dniach muszę podjąć decyzję, naprawdę nikt nie może mi czegoś doradzić ?
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
duzo jak na jeden staw skokowy, ja poddalbym sie zabiegowi to tyle,,mowie to po opisie
Lecz z opisu tylko tyle-- nie widze usg [czytanie z fuskow]
To o co pytasz to bardzo ,ale to bardzo specjalistyczna sprawa nic dziwnego ,ze nikt Ci nie odpisuje.
Zanim zabieg to poszedl bym do dwoch specjalistow ortopedow ktorzy operuja i do ortopedy sportowego
Na tym [[jesli chodzi o mnie]] forum o medycynie raczej tylko powierzchownie ,ale tak jest bo nie mam pacjeta i nie widze i wiele innych spraw dlatego masz cisze co do twojego przypadku
Jesli cos chcesz wiedziec to na prywtna wiadomosc,,pozdrawiam
Lecz z opisu tylko tyle-- nie widze usg [czytanie z fuskow]
To o co pytasz to bardzo ,ale to bardzo specjalistyczna sprawa nic dziwnego ,ze nikt Ci nie odpisuje.
Zanim zabieg to poszedl bym do dwoch specjalistow ortopedow ktorzy operuja i do ortopedy sportowego
Na tym [[jesli chodzi o mnie]] forum o medycynie raczej tylko powierzchownie ,ale tak jest bo nie mam pacjeta i nie widze i wiele innych spraw dlatego masz cisze co do twojego przypadku
Jesli cos chcesz wiedziec to na prywtna wiadomosc,,pozdrawiam