Opaska neoprenowa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ermo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witajcie,
napiszcie coś o opasce neoprenowej - kto używa(-ł), jakie przyczyny użycia, skutki, pomaga czy nie pomaga, kupić -  nie kupić. Dokładniej - chodzi mi o opaskę na kolano.
Pozdrawiam - Ermo.
New Balance but biegowy
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U¿ywa³am przez oko³o dwa miesi±ce wiosn±. Powód: ból lewego kolana (opisywa³am historiê na forum), objawy podobne do chondromalacji, ale na szczê¶cie to nie by³o to. W³a¶ciwie do dzi¶ nie wiem co, bo ból min±³ równie nagle jak siê pojawi³ - na szczê¶cie.
Ale o opasce. Ma w³a¶ciwo¶ci rozgrzewaj±ce. Po ka¿dym bieganiu z opask± kolano by³o gor±ce i jakby ³atwiej chodzi³o. Poza tym opaska dosyæ dobrze stabilizuje staw kolanowy. Ból jednak nie znika³, jestem wiêc sceptyczna je¿eli chodzi o lecznicze w³a¶ciwo¶ci opaski - je¿eli takowe istniej±.
Ermo, je¿eli masz wolne 50 pln, to kup - nie zaszkodzi spróbowaæ, a nu¿ pomo¿e?
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale gdzie to kupić ?
Mirek K
Awatar użytkownika
gawel
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W sklepach sportowych bywa. Dość dobrze stabilizuje kolano, jednak przy dłuższym bieganiu powoduje nieprzyjemne obtarcia - dlatego nie zakładałem jej bezpośrednio tylko na leginsy - wtedy było trochę lepiej.
Krepuje ruchy, ale nie za bardzo.  
Polecam, ale raczej po zaleczeniu kolana, na pierwsze wybiegania. Jak boli to lepiej odpuścić!
[url]http://www.napieraj.pl[/url]
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Używałem i czasami nadal sięgam po opaskę z neoprenu na kolano - dodam jednak, że nabyłem drozszy model w którym dodatkowo umieszczono 12 małych magnesów potęgujących jej lecznicze działanie. Sam neopren utrzymuje tylko wyższą temperaturę co tylko w pewnym stopniu pomaga w gojeniu się ran i urazów.

Moja opaska jest z amerykańskiej firmy TheraP, model Magnetic Therapy - jest zamykana na rzepy i jestem z jaj działania zadowolony. Nabyłem ją w ubiegłym roku w przyszpitajnej aptece za kwotę 80 zł - była promocja!
ermo
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim,
Na samym początku to wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Co do opaski to zawsze wydawało mi się, że używa się jej jedynie w czasie rehabilitacji a nie podczas biegu. Naoglądałem się trochę tych opasek w sklepie oferującym sprzęt rehabilitacyjny, o którym chciałbym teraz wspomnieć.
Gdyby ktoś miał (odpukać) jakiekolwiek kłopoty zdrowotne, poszukiwał opasek, ortez, pasów rehabilitacyjnych lub innego sprzętu, proszę o kontakt. Firma, w której pracuję, wynajmuje lokal hurtowni ze sprzętem rehabilitacyjnym; prowadzona jest również sprzedaż detaliczna. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał potrzeby korzystania z takiego sprzętu, ale gdyby coś, to mogę podać namiary. Nadmienię, że jest to sprzęt naprawdę markowy, wysokiej klasy, w różnych cenach.
Poruszyłem ten temat z racji bólu lewego kolana (ból to za mocno powiedziane, ale czuję, że coś nie tak). To dlatego myślałem o opasce. Teraz próbuję innej metody powrotu do pełni zdrowia.
Pozdrawiam - Ermo.
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli jest stan zapalny np. więzadła rzepki, to opaska neoprenowa chyba pogarsza tak jak ciepłe okłady, a może bardziej...
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
ODPOWIEDZ