Problem z Achillesem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ja od razu mam pytanie, uważam, że ciekawe, bo można odpowiedzią objąć nie tylko mój przypadek, ale szereg innych.

Opiszę "kontuzję": od kilku tygodni pobolewa mnie ścięgno Achillesa, w dolnej części tuż przy pięcie. Zaczęło boleć po zbyt długim treningu, podczas którego zlekceważyłem narastający dyskomfort. Od tego czasu mniej biegam, smaruję żelami przeciwzapalno-przeciwbólowymi, chłodzę zimnymi kompresami. Na początku bolało i trzeszczało, po 3 tygodniach lekki ból pojawia się okazyjnie, jednak przez większą część treningu, a czasem też poza nim ścięgno "czuć", choć nie boli i nie trzeszczy.

Nie do końca jestem pewny co jest przyczyną dyskomfortu i bólu - czy zapalenie ścięgna czy jakiś przykurcz w łydce...

Szczerze powiedziawszy mam już dosyć tej sytuacji, zamierzam ostro ruszyć z planem treningowym, palę się do biegania.

Czy mam dać nodze tydzień zupełnego odpoczynku i wtedy znów próbować?
Czy mogę próbować biegać patrząc czy dyskomfort/ból się nie nasila - na obecnym poziomie nie przeszkadza w wykonaniu treningu?
Dalej smarować i chłodzić? Może istnieje jakiś super środek, którego nie znam? Może rozmasowywać, rozciągać? Czy przeciwnie, nic nie ruszać?

Może inne rady jeszcze, o których sobie nie zdaję sprawy?

Szczerze powiedziawszy oczekuję "kreatywnej: odpowiedzi, wykraczającej poza: odpuść treningi, idź do lekarza. Wiem, że "po pierwsze nie szkodzić", ale...

Pozdrawiam,
Kuba
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kuba= trzeszczenie najczęściej świadczy o zapaleniu ościegna- czyli takiej "błonki" otaczającej ściegno. Niewyleczone ościegno często jest przyczyną zapalenie samego ściegna, które z kolei niewyleczone jest przyczyną naderwań. Leki p/zaplane tak, ale na początku i nie dłużej niz 10 dni. Jeśli problem trwa już dłużej, to zdecydowanie musisz zrobic USG- to jedyne badanie, które pokaże nam co dokładnie dzieje się w ścięgnie. Od tego tez jest uzależnione leczenie- jeśli są naderwania i brak unaczynienia to można próbować pobudzić ściegno do gojenia terapią manualną plus fizykoterapią przekrwienną, jeśli powstały blizny, to trzeba je "porozciagac i uelastycznić"
Jak boli achilles zdecydowanie nie biegac- on wcale nie musi bolec podczas treningów, tylko np rano. dopiero jak całkowicie wyleczysz rusz na ścieżki biegowe. zamiennie możesz biegac w basenie. Rób rozciaganiai to nie tylko m. brzuchatego łydki, ale i płaszczkowatego i ćwiczenia ekscentryczno-koncentryczne dla łydki, wzmacniaj prostowniki stopy. Sprawdx czy przyczyną nie są zbyt obciskające buty- nawet niekoniecznie te biegowe, a może zapominałeś o rozgrzece i rozciaganiu lub robiłeś zbyt mocne trenigi?
najważniejsze zrób USG, !!!!!
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź :)

Po drugie, opowiem jak jest teraz:

- odnośnie przyczyny: nie zwiększyłem kilometrażu, nie zrobiłem mocnych treningów, wzięło się to "z niczego". Butów zbyt ciasnych nie mam,
- za radą kolegi przyłożyłem większą wagę do rozciągania tylnego pasma nogi, i jest poprawa. W minionym tygodniu biegałem cztery razy - na każdym treningu Achilles się odzywał, choć nie bolał. Bolał chyba raz następnego dnia, ale paradoksalnie po pierwszym czy góra drugim treningu...
- trzeszczenie było tylko na początku, od dwóch tygodni przynajmniej go nie ma,
- wygląda na to, że ból spowodowany jest jakimś przykurczem czy napięciem powyżej, przynajmniej w jakimś stopniu.

Prosiłbym o pomoc:
- jakiego rodzaju pobudzenie manualne się stosuje,
- jakiego rodzaju ćwiczenia zaprząc?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Napalcumakał
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mm podobny problem widze ze piszecie zeby wogule zaprzestac treningow ale ja własciwie nie zrobiłem na treningu tylko podczas rozgrzewki no bo napoczatku rozgrzewki nauczyli mnie biec wolno a potem sie rozciągac achilles dopadł juz mnie dugi raz noi nie bardzo odpowiedział pan czy mrozic czy niee wiec ponawiam pytanie czy dalej stosowac okłady chłodzące w postaci zelu wielorazowego nie pamietam jak sie to nazywa jest to w woreczku i mozna robic i zimne i ciepłe okłady w srodku jest zel nazwa to nexcare
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ