Kolano skoczka

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
WIKO
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Bardzo proszę o radę. Dzisiaj zrobiłem u ortopedy USG kolana i okazało się że mam stan zapalny więzadła właściwego rzepki- jak to określił lekarz -kolano skoczka. Zapisał zabiegi i powiedział, że trzy miesiące bez biegania. W związku z tym chciałbym prosić o radę - czy rzeczywiście nie mogę biegać przez ten okres no i ewentualnie czy z taką przypadłością mogę jeździć na rowerze. Kolano mnie nie boli ale jest odczuwalne. W domu robię ćwiczenia wzmacniające i rozciągające mięśnie. Czy po takiej kontuzji będę mógł jeszcze biegać. Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odczekaj 10 dni i zacznij jeździć spokojnie na rowerze.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
WIKO
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jak z bieganiem. Odpoczywam już 4 tydzień, generalnie kolana mnie nie bolą a jeszcze dwa tygodnie rehabilitacji i zabiegów. Czy po kolejnych dwóch tygodniach można już coś truchtać. Na domiar złego zauważyłem że lewe kolano zgrzyta jak stare drzwi od stodoły więc kolejny raz odwiedziłem lekarza tym razem z lewym kolanem. Stwierdził kliniczne cechy chondromalacji i zapisał lek na stawy. Czy biorąc leki na stawy można biegać czy też zrobić przerwę w bieganiu aż te wszystkie kontuzje wyleczę. No i czy jest możliwe wyleczenie skrzypiącego stawu bo czytałem różne różne opinie na ten temat. Z tego co pamiętam to ten lewy staw skrzypiał mi kilka lat temu jak jeszcze nie biegałem. Przepraszam że tyle wątków ale nie mam w okolicy sportowego lekarza a rehabilitanci mają różne zdania na ten temat. Najlepsze w tym wszystkim jest to że przestałem biegać nie dlatego że bolały mnie kolana tylko dlatego że po powrocie z wakacji byłem strasznie osłabiony i po dwóch treningach postanowiłem odpocząć.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tydzień po wszystkim, a teraz rower.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
dzasta92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam WIKO moglbys dokladniej opisac na czym polega twoja rehabilitacja? Niedawno u mnie lekarz takze stwierdzil kolano skoczka ale zalecil tylko opaske na kolano o zadnej rehabilitacjii nie mowil :/ Stosowal moze ktos opaski pomaga to? A moze leczyl sie ktos fala uderzeniaowa tez slyszalam ze to pomaga
WIKO
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj miałem pierwsze zabiegi tj: magnez, jonoforeza z naclofenem i ultradzwięki. Mam nadzieję że pomoże. Co do fali uderzeniowej to lekarz powiedział mi że jeśli nie przejdzie po ww. zabiegach to można ją zastosować ale są to kosztowne zabiegi. Ja też szukam jakiejś opaski albo ortezy na kolano. Znalazłem w sklepie internetowym opaskę zalecaną przy kolanie skoczka ale czekam na powrót z wakacji mojego kolegi rehabilitanta który coś może doradzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ