Powerade po dłuższych treningach?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Co pijecie po długich wybieganiach lub w ich trakcie?

Ja często łykam Powerade, ale ostatnio co wchodzę do sklepu to cena w górę. Zmusiło mnie to do zastanawiania się czy aby to dobry sposób na nawadanianie i uzupełenienie tego co się straciło.

Czy zamiennikiem do Powerade mógłby być Isostar w proszku bądź Powerbar? Gdzie lepszy skład?

Jakie macie doświadczenie?
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ja lubie Oshee - za 0,75 l 2.99 zł w tesco
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
zary
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Isostar jak najbardziej. Nie mam obu izotonikow teraz, by porownac sklady, ale jak kojarze w Powarade lista skladnikow jest dosc krotka, natomiast w Isostarze odpowiednio dluzsza. Poza tym Isostar jest wyspecjalizowany w tej materii od lat i jakos mam do nich wieksze zaufanie. Dodatkowo po przeliczeniu koszty sporzadzenia 0,5 l sa o ok. 0,50 do 1,0 ZL nizsze, wiec tym bardziej polecam. Zwlaszcza, ze tez dobrze smakuje. Alternatywa jest izotnik aptonia z Decathlonu. 13 pollitrowek za 25 zl. Sklad porownywalny z isostarem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dla mnie liczy się tylko smak. Skład mają taki sam.
Najbardziej pasuje mi Gatorade w srebrnoniebieskich nieprzezroczystych butelkach - o smaku jeżynowym. :)
Ale OSHEE też jest ok.
Próbowaliście tych różnych napojów Oshee w puszkach?
zary
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam, az mnie zatkalo... Taki sam sklad? Ja sie przynajmniej zastrzeglem, ze nie pamietam, ale Ty, jako tutejszy capo di tutti capi mowisz, ze sie roznia tylko smakiem? Po Twoim poscie odnalazlem opakowanie isostara i butelke powerada i porownalem. Porownanie wypada na korzysc isostara. Powerade nie ma np.: magnezu, wapnia, witamin E, C, B1. Brak magnezu w poweradzie jest dla mnie wrecz zastanawiajacy, bo wiadomo, jakie on ma znaczenie przy dlugotrwalym wysilku. Dodatkowo w skladzie poweradu jest kilka substancji syntetycznych, ktorych nie ma w isostarze, co oznacza, ze ten jest mniej "nafaszerowany". A zatem: 1:0 dla isostara. Jest jeszcze oczywiscie vitargo, ale to juz zupelnie inna polka (rowniez cenowa).
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem jaki powerade jest w pl tutaj w usa powerade ma magnez potas sod wapn oprocz tego witaminy z grupy b mozna go kupic w formi zero kalorii lub standardowej uwazam ze jest duzo lepszy od gatorada no i cena w lato i na jesien gdy przychodzi czas` maratonow mozna go kupic za 59 centow za 1L mam cala lodowke wyladowana tym chyba z 30 butelek w 4 smakach:D
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powerdrade ma witaminy i minerały. Być może nie ma tych informacji na etykiecie, ale da się to znaleźć w internecie. Nie wiem natomiast, w którym napoju są lepsze proporcje składników.
Ciawaraz pisze:na jesien gdy przychodzi czas` maratonow mozna go kupic za 59 centow
W Polsce trochę drożej. I nie mamy niestety czegoś takiego jak "czas maratonów". Swoją drogą to świetne, że są kraje, gdzie biegacze są potężną docelową grupą konsumentów. Może kiedyś i u nas tak będzie... :hej:
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

1. Przed wyjściem na trening do 0.5l szklanki np. od piwa :bum: wciskasz pół cytryny i dużą łyżkę miodu, możesz dać szczyptę soli. Przez 1-2h akurat ładnie się "przeżre".
2. Sok jabłkowy + średnio/mało gazowana mienralka np. niebieska Staropolanka w proporcji 1:2, ew. szczypta soli.

Tanio i smacznie :) Kasę odłóż na buty :spoczko:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

zary pisze:Adam, az mnie zatkalo... Taki sam sklad? Ja sie przynajmniej zastrzeglem, ze nie pamietam, ale Ty, jako tutejszy capo di tutti capi mowisz, ze sie roznia tylko smakiem?
zary, przyznaję się, że tego nie sprawdziłem, bo przyjąłem założenie, że "pi razy oko " muszą być podobne - izotonik to izotonik - musi spełniać pewne warunki zgodne z definicją izotonika, czyli zawierać minerały jakie tracisz kiedy się pocisz. Nie wiem dlaczego niektóre nie zawierają magnezu, może to ma jakiś sens. pakowanie do napoju wszystkiego co się tylko da nie musi oznaczać, że jest od taki dobry.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:w usa powerade ma magnez potas sod wapn oprocz tego witaminy z grupy b mozna go kupic w formi zero kalorii
napój izotoniczny "zero kalorii" :szok: :niewiem: , czego to amerykanie nie wymyślą :hahaha:
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Deck pisze:
Ciawaraz pisze:w usa powerade ma magnez potas sod wapn oprocz tego witaminy z grupy b mozna go kupic w formi zero kalorii
napój izotoniczny "zero kalorii" :szok: :niewiem: , czego to amerykanie nie wymyślą :hahaha:
Bardzo fajny pomysł. No chyba, że cukier spełnia jakąś rolę w uzupełnianiu elektrolitów.
FenixTT Szczecin
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buddy pisze:1. Przed wyjściem na trening do 0.5l szklanki np. od piwa :bum: wciskasz pół cytryny i dużą łyżkę miodu, możesz dać szczyptę soli. Przez 1-2h akurat ładnie się "przeżre".

najlepszy izotonik na rynku :bum:

ja czasem dodaję pół tabletki magnezu takiej jak plusz
TATA MIKOŁAJA i OLI

Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest

http://www.TTSzczecin.pl
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:
Deck pisze:
Bardzo fajny pomysł. No chyba, że cukier spełnia jakąś rolę w uzupełnianiu elektrolitów.
No, ale napoje izotoniczne wymyślili po to, aby uzupełniać węglowodany, reszta to dodatki.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
zary
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Izotoniki to wymyslili, zeby uzupelniac sod, a dopiero w drugim rzedzie weglowodany. Zatem izotonik 0 kalorii jest jak najbardziej mozliwy.
misia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Oshee albo ISO Plus
Bieganie jest jak medytacja.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ