Dziś złamię trochę zasady i napiszę jak zrobić Pizzę. Wszak zdarza się, że mamy gości i trzeba przygotować coś samemu.
CIASTO na 2 blachy pizzy. Jedna z margarita, druga z dodatkami:
6 szklanek mąki tortowej
3 op drożdży Dr Otker w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody z dodatkiem 20 łyżeczek oleju
koncentrat pomidorowy (tylko Pudliszki)
Oregano (suszone)
0,5 kg ser żółty (np. Wiejski)
masło lub margaryna do wysmarowania blachy
20 dkg pieczarek (pokroić)
1 żółta lub czerwona papryka (pokroić)
1 puszka kukurydzy (Bonduelle)
0,5 dużej cebuli
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier. Następnie dokładnie mieszamy dłonią przez ok 2 minuty. Dodajemy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Staramy się aby ciasto nie było za gumowate, ale też nie takie, że się klei do rąk. Po wyrobieniu ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na ok 25-40 minut aż wyrośnie. Po wyrośnięciu dzielimy na pół, wałkujemy i układamy na blachę posmarowaną masłem. Resztę pracy pokazują zdjęcia. Na ułożone ciasto wykładamy i smarujemy 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego starając się zostawić ok 2 cm wolnego brzegu ciasta.
Następnie całość posypujemy oregano
Dodajemy pokrojoną: paprykę, pieczarki i kukurydzę z puszki.
Całość lekko ubijamy
I posypujemy pokrojoną cebulą
oraz serem żółtym
A koniec znów oregano
Gotowe
Szkoda, że nie będę mógł jej zjeść (DIETA!)
Wkładamy do rozgrzanego (220 stopni) piekarnika na 15-20 minut. Pieczemy do momentu aż spód i boki zrobi się lekko brązowy a w domu poczujemy intensywny i przyjemny zapach. SMACZNEGO!
Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia gotowej pizzy. Wyszedłem jak była wyciągana z piekarnika a ja wróciłem gdzieś zniknęła

Jednak 2 kawali udało zmieścić się w kadrze
Margaritę robimy tak samo, nie dodajemy dodatków za wyjątkiem koncentratu, sera i oregano.