Pecherze na palcach - jak zaradzic?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
samur
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po jakims dlugim biegu zrobil mi sie srodkowym palcu prawej nogi pecherz razem z jakby czarnym paznokciem. Przekulem pecherz wysterylizowana igla i niby bylo OK. Do czasu, jak zdrapalem zeschnieta skorke, pozostalosc po tym pecherzu. Tego samego dnia, jak bieglem - mialem dlugi dystans: 12 km, to jakos po 9 km bardzo czulem ten palec i wrocilem na piechte. Okazalo sie, ze znowu mi sie pecherz zrobil na tym samym palcu... Przekulem, zaczalem tez noge moczyc w wodzie z sola, ale to chyba malo pomaga. Jest sens np. na tym palcu nakleic jakis plasterek - taki, jak mozna kupic w aptece na odciski? Jak Wy sobie radzicie z pecherzami ogolnie? I czy to normalne, ze sie pojawiaja? Bo mam dobre buty - oprocz tego nic sie nie dzieje, skarpetki tez bdb.
PKO
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Jeżeli skarpetki masz bezszwowe i dalej masz pęcherze to kup sobie takie plastry, cóż muszę zrobić reklamę, compeed, podobno bardzo dobre na pęcherze;)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Awatar użytkownika
samur
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam bezszwowe - coz, kupilem to cudo i dzisiaj po treningu (6km spokojnym tempem plus 4 przebiezki 30 sek) wydaje mi sie, ze zbytnio nie pomogly. Czuje, jakbym mial nowy odcisk w tym samym miejscu oczywiscie ;) No, ale zobaczymy, jak sie wykapie i zejdzie ten plaster...
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

samur pisze:Mam bezszwowe - coz, kupilem to cudo i dzisiaj po treningu (6km spokojnym tempem plus 4 przebiezki 30 sek) wydaje mi sie, ze zbytnio nie pomogly. Czuje, jakbym mial nowy odcisk w tym samym miejscu oczywiscie ;) No, ale zobaczymy, jak sie wykapie i zejdzie ten plaster...
pomacaj dokładnie buty w tym miejscu - może coś tam mają nie tak?
Awatar użytkownika
samur
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
samur pisze:Mam bezszwowe - coz, kupilem to cudo i dzisiaj po treningu (6km spokojnym tempem plus 4 przebiezki 30 sek) wydaje mi sie, ze zbytnio nie pomogly. Czuje, jakbym mial nowy odcisk w tym samym miejscu oczywiscie ;) No, ale zobaczymy, jak sie wykapie i zejdzie ten plaster...
pomacaj dokładnie buty w tym miejscu - może coś tam mają nie tak?
Rzeczywiscie. W lewym bucie nie ma zadnego zgrubienia, natomiast w prawym jest wyczuwalne i to wlasnie w tym miejscu. Pytanie teraz co z tym zrobic i czy to na pewno jest to? Buty to Nike Lunar Glide i maja juz 185 km przebiegu... Nie mam innej takiej samej pary pod reka, zeby sprawdzic, czy tez wystepuje to zgrubienie... Ehh :/ W kazdym razie inna moja teoria jest taka, ze po prostu za krotko obcinam paznokcie, bo pecherz wyskakuje przy paznokciu, no ale na innych palcach nic sie nie robi.

Jestem tez juz pewien, ze ten plaster nic nie dal, ale tez nie przeszkadzal, wiec sprobuje jeszcze raz z nim biegac. No ale pecherz sie pojawil - nie chce go przekuwac, bo nie jest duzy, wiec niech sam sie wygoi, bo juz wystarczajaco mecze ten palec IMO.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Wybierz się do sklepu sportowego gdzie są Lunar'y :)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Awatar użytkownika
samur
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kamilos pisze:Wybierz się do sklepu sportowego gdzie są Lunar'y :)
Jutro tak zrobie... Heh, no ale nic - przynajmniej wszystko inne sie uklada :D

EDIT: Sprawdzalem w sklepie i wychodzi na to, ze mam wadliwego buta... Huh, tylko to nie byl sklep, w ktorym kupowalem, ale facet powiedzial, ze moge reklamowac w tym sklepie... Ktos reklamowal swoje buty do biegania kiedys, jakies? :D

Inne rozwiazanie, ktore mi zaproponowal jest takie, zebym skoczyl do szefca i on mi ta czesc buta tak wyklepie, poprawi, ze nie bedzie tego zgrubienia... Ale sie boje, zeby mi buta nie zniszczyl... Ktos cos takiego kiedys robil?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Problem z pęcherzami jest taki, że niektórym można zaradzić (dobre buty, porządne skarpety) a innym nie :) Ja osobiście należę do 10% populacji (gdzieś czytałem o tym ale nie pamiętam już gdzie), która ma dłuższe palce przylegające do "dużego" a nie na odwrót. Przez to, przy bardzo długich dystansach zawsze się nabawię pęcherzy na tym palcu. Cóż taka uroda :)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Problem z pęcherzami jest taki, że niektórym można zaradzić (dobre buty, porządne skarpety) a innym nie :) Ja osobiście należę do 10% populacji (gdzieś czytałem o tym ale nie pamiętam już gdzie), która ma dłuższe palce przylegające do "dużego" a nie na odwrót. Przez to, przy bardzo długich dystansach zawsze się nabawię pęcherzy na tym palcu. Cóż taka uroda :)
Eddie, ale chyba nie przeczytałeś dokładnie wątku ;) - obtarcia kolegi wynikają z tego, że but ma w jednym miejscu zgrubienie, którego nie powinno być....
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytałem będąc lekko pod wpływem ;) No może przez to lekki oftop wyszedł :) Złożę oficjalne pismo na ręce Adama o usunięcie tej niefortunnej wypowiedzi :hahaha: :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ