morfologia krwi

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ziutek1993
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam...
ostatnio odnotowuję znaczny spadek formy, a niedługo mam OOM, więc trener kazał mi zrobić badania krwi i moczu.
proszę o interpretację i ogólnie czy wszystko jest w normie itp.

morfologia:
http://img441.imageshack.us/img441/1733/1003b.jpg

mocz:
http://img704.imageshack.us/img704/1817/1002yv.jpg

dodam że mam 17 lat i trenuje ponad 2 lata
PKO
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

wyniki są w normie i nawet na przyzwoitym poziomie. Tutaj nie znajdziesz przyczyn swojej słabości, w każdym razie nie w tych wynikach.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
adamo_0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na wynikach sa normy w nawiasach zaraz obok wartosci
ale dla mnie niektore wartosci z Twoich badan sa troche podejrzane.
Tu sa bardziej restrykcyjne normy.
http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html
Np.
Krwinki czerwone (erytrocyty, RBC) Mężczyźni: 4,7-6,1 x 10^12/l a jest 4.55

Podsumowujac 17-latek trenujacy z trenerem dwa lata a wiec systematycznie i porzadnie,
jesli jeszcze trenuje do dystansow dlugich powiniem miec zdecydowanie lepsze parametry okreslajace zdolnosc krwi do transportu tlenu (ilosc czerwonych krwinek).
najlepsze byloby porownanie wynikow z tymi robionym (o ile byly badania) w przeszlosci.

Podsumowujac chory na pewno nie jestes ale nalezy sie zastanowic nad przetrenowaniem lub/i lepszym odzywianiem - produkty bogate w zelazo

Oczywiscie konsultacja z trenerem i lekarzem sportowym konieczna
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

zakresy norm na wydruku są dziwne, bo to pewnie starszy aparat i nie ma możliwości zamieszczania oddzielnych norm dla mężczyzn i kobiet. Te co widać są zatem "uniwersalnym" zakresem dla obu płci.

Choć wyniki nie są może zachwycające, to jednak nie są również jakoś specjalnie słabe. Po pierwsze, wbrew pozorom bardzo często u wytrzymałościowców wyniki morfologii tak mniej więcej wyglądają. Po drugie, ostatnio było gorąco, ziutek 1993 ostro trenuje i pewnie uzupełnia płyny w dużych ilościach. Możemy mieć zatem do czynienia z hemodilucją, czy jak kto woli pseudoanemią sportową. Krwinek czerwonych może nie jest zbyt dużo, ale mają dość dużą objętość i są przyzwoicie wypełnione hemoglobiną. Oczywiście warto byłoby zrobić jeszcze parę parametrów biochemicznych, tj. kinaza kreatynowa, mocznik, glukoza, alat, aspat, bilirubina, ferrytyna, TIBC. To by więcej powiedziało o gospodarce żelazem i występowaniu ewentualnego przemęczenia.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
raaf
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Deck pisze:Choć wyniki nie są może zachwycające, to jednak nie są również jakoś specjalnie słabe.

Po drugie, ostatnio było gorąco, ziutek 1993 ostro trenuje i pewnie uzupełnia płyny w dużych ilościach. Możemy mieć zatem do czynienia z hemodilucją,

Oczywiście warto byłoby zrobić jeszcze parę parametrów biochemicznych, tj. kinaza kreatynowa, mocznik, glukoza, alat, aspat, bilirubina, ferrytyna, TIBC. To by więcej powiedziało o gospodarce żelazem i występowaniu ewentualnego przemęczenia.

Zakresy norm w laboratoriach (w wąskim zakresie) różnią się między sobą i zależą od sprzętu który analizuje morfologię.

Ten wynik jest wg mnie wzorcowy - bo w granicach normy. Nie wiem, wątpię czy "lepsze" wartości parametrów morfologii by coś zmieniły w fizjologii owego biegacza. Jest ok. Należy też pamiętać że RBC, HCT, itd zależą od wieku i wagi pacjenta. A hemodylucja- wyniki na to nie wskazują. RBC, HCT są w granicach normy i prawidłowym stosunku...

I tak, warto zrobić biochemię. parametry wątrobowe, nerkowe; żelazo poinno być ok(przy MCV = 96;)).
KB RS SEWO RZESZÓW
ziutek1993
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziękuję wszystkim za wypowiedź...
to pewnie z przemęczenia, bo ostatnio trenuje 2 dni dziennie, i chociaż mam mało czerwonych krwinek to i tak robią swoje, ostatnio biegałem 6 x 500m na 4min przerwach to tętno max podczas biegu miałem 182, a gdy zaczynałem biec każdą 500 to miałem tętno ok 96, do tego jeszcze zakwaszenie tylko 8,5. więc myślę że jak odpocznę to wszystko wróci do normy.
Jeśli chodzi o moją wagę to ważę zaledwie 51 kg.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest wszystko git
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
CJF
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

trzeba wziac pod uwage rowniez to, ze norma laboratoryjna dotyczy czlowieka optymalnego medycznie czyli mezczyzna, dwudziestolatek, wazacy okolo 70km wysoki okolo 175cm. pamietajcie, ze kazde laboratorium posiada wlasne normy, stad roznice w cyfrach w nawiasie, ustalone sa dla populacji miedzy piatym a dziewiedziesiatym piatym centylem, czyli 10% z nas odbiega od normy a jest zdrowym :) pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ