rozcięgno podeszwowe - dobór butów
-
- Rozgrzewający Się
Czy przy problemach z rozcięgnem podeszwowym należy stosować buty neutralne, czy buty ze wsparciem? Przyznam, że zgłupiałem – byłem w dwóch lekarzy, z których jeden zaleca buty ze wsparciem, a drugi neutralne. Podobnie opinie w Internecie, tu również są dwa takie same poglądy na dobór butów. Interesuje mnie pogląd praktyka doświadczonego i w bólu rozcięgna i w doborze butów w tej sytuacji. Czy ktoś w praktyce to przerabiał?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Też zmagam się z kontuzją rozcięgna. Do momentu kontuzji biegałam w butach dla lekkich pronatorów. Stopy mam podobno naturalne. Kategorycznie zabroniono mi biegać w butach z wsparciem i kazano poszukać butów o elastycznej podeszwie, takich, którym po zgięciu czubek niemal styka się z piętą. No i teraz próbuję znaleźć takie buty, ale to nie takie proste. Od razu mówię, że startówki odpadają, bo biegam głównie po lesie i nie chcę czuć podeszwą każdej szyszki lub korzenia.
A
A
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nike Free, Ecco BIOM.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A, nie zauważyłem tego o korzeniach. Ja po lesie biegam często w Ecco BIOM B i dla mnie jest fajnie.
-
- Rozgrzewający Się
Przyznam, że miałem ten sam problem do momentu, aż nie usłyszałem opinii, że powinienem biegać w butach z lekkim wsparciem. Niemniej z mojego badania wynikało, że najbardziej elastyczne są Mizuno, co więcej znalazłem dla siebie dość ciekawy but w Decathlonie Miznuno Wave Fortis 3. Bardzo elastyczny no i świetna amortyzacja, ale niestety tylko na pięcie. Może spróbuj coś tej marki?HighSky pisze:Biomów i Free mi też zakazali, bo za bardzo obciąża łydki, a przeciążenia z łydek przenoszą się na rozcięgno, i tak w kółko......
Drugie pytanie - u jakiego lekarza byłaś? czyżby Ortoreh (klinikarehabilitacji.pl)? ja po sugestii Adama właśnie jutro się tam wybieram ...
-
- Rozgrzewający Się
a, jeszcze mi się przypomniało, jak doczytałem, że biegasz głównie po lesie - sprawdź Adidas Kanadia Tr, bez problemu znajdziesz i w sklepie Adidasa w Złotych Tarasach i w Decathlonie też powinny być. Baaardzo elastyczny but, no i świetnie nadaje się do lasu.HighSky pisze:Biomów i Free mi też zakazali, bo za bardzo obciąża łydki, a przeciążenia z łydek przenoszą się na rozcięgno, i tak w kółko......
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W tej chwili biegam w Mizuno Wave Rider, które "odczuciowo" wydają mi się fantastyczne, jednak (tak, w Ortorehu) stwierdzili, że są jednak jeszcze zbyt sztywne, ech!