Jaki typ stopy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ODPOWIEDZ
bocian813
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Witam wiem, że jest wiele artykułów na ten temat i właśnie w tym jest problem, bo od tego nadmiaru całkiem zgłupiałem. Dlatego też proszę o poradę. A mianowicie jaki mam typ stopy załączam zdjęcia wg. trzech poleconych sposobów. Powodem tej prośby jest fakt, że nie mogę się pozbyć bólu kolana: obecnie stosuje ćwiczenia rozciągające, wzmacniające, a także okłady i zamierzam zamówić sobie odpowiednie buty przymierzam się do Nike Pegasus 25. Czy będzie to dobry wybór?. Ponadto nie wiem czy to się przyda ale co tam :D :P, mam 186 cm wzrostu, 81kg wagi. W dzieciństwie stwierdzono u mnie płaskostopie, które starałem się skorygować chodząc na zajęcia korekcyjne, na które uczęszczałem jakieś 3 lata. Wydaje mi się że mam stopę lekko pronującą, natomiast kiedy biegnę, a nawet kiedy chodzę to staje na zewnętrznych krawędziach stopy. Nie wiem czy to istotne ale ostatnie 4 paty butów w których chodziłem na codzień pękały mi na środku śródstopia bądź przedzierała mi się tym miejscu podeszwa nie wiem chyba mam jakiś specyficzny sposób chodzenia bo nawet w tym roku pękły mi trepy, a tam podeszwa solidna. Ale nic może ktoś mi pomoże bo już jobla dostaje człowiek chciały sobie pobiegać a tu ciągle pod górkę. Z góry dziękuje :D:D:D
http://picasaweb.google.com/bocian813/B ... 7530088578
http://picasaweb.google.com/bocian813/B ... 9454842882
http://picasaweb.google.com/bocian813/B ... 3000836210
PKO
Awatar użytkownika
glodny1988
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

nie no wychodzi pronator wiec pegasusy odpadaja,a ból wcale nie musi pochodzic od zle dobranych butow.Najlepiej musialbys zobaczyc podeszwe z butów w ktorych biegales gdyz sposob stawiania stopy podczas chodzenia nie zawsze pokrywa sie ze stawianiem podczas biegania.
Awatar użytkownika
Rychu
Wyga
Wyga

nie jestem specjalista ale skoro podeszwa na zewnątrz się ściera to bliżej do supinatora niż pronatora tym bardziej. a pegasusy są dla supinatora.
poczekał bym na twoim miejscu jak ktoś bardziej kompetentny się tu wypowie
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Z tych zdjęć wynika, że jesteś rzeczywiście lekkim pronatorem. Nie wiem jednak jak możesz stawać na zewnętrznych krawędziach stopy, skoro choćby starcie buta w jego przedniej części tego nie potwierdza.
Z bólem kolana - to mogą być różne przyczyny, jeśli jest naprawdę doskwierający poszedłbym do ortopedy.
A z tym pękaniem butów, no nie wiem, dziwne, może przydało by się jednak jakieś badanie u podiatry.
bocian813
Wyga
Wyga

A jednak kupiłem pegasusy. Biegam w nich już od ok miesiąca. Buty rewelacja może trochę za wąskie ale poluzowane sznurówki załatwiają sprawę. Ból kolan zniknął całkowicie. Wcześnie przebiegnięcie chociaż 4km było nie możliwe. Ale żeby nie było że buty załatwiły sprawę. Aby wyeliminować wszystkie możliwe przyczyny bólu kolan stosuje ćwiczenia wzmacniające nogi, dodatkowo wykonuje ćw. wzmacniające stopy (gdyż oprócz kolan czułem ból śródstopia jakby było obite), obowiązkowo codzienne rozciąganie mięśni i po treningu okłady z lodu na kolano i śródstopie. Ponadto raz w tygodniu sauna i kąpiel w jeziorku. Wczoraj przebiegłem 10 km i po prostu rewelacja jak cudownie jest skończyć bieg nie czując żadnego bólu, oczywiście po biegu kąpiel w jeziorku działa jak balsam na mięśnie, szczerze polecam. Mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie ok. A tak na marginesie jak już tak sobie pisze to chciałbym podziękować panu Adamowi za tą stronę bo dzięki niej ( wszystkie porady dotyczące biegania oraz wszelkich sposobów radzenia sobie z różnymi dolegliwościami znalazłem właśnie tu) mogę cieszyć się z tego co uwielbiam jeszcze raz DZIĘKUJE !!!!!
bocian813
Wyga
Wyga

No i pech moje szceście nie trwało długo. Jak pozbyłem się bólu kolan to od tygodnia zaczeło mnie boleć śródstopie pod dużym palcem ( i to w obu stopach), a także czuje trochę pięty jak by mnie rwały . Jest to takie uczucie jakby było obite, stłuczone z tego co przeczytałem na forum to chyba będzie rozscięgno. Tylko nie wiem jak do tego się zabrać bo już mi torche ręce opadają jak: nie kolano to stopa, jak nie stopa to coś innego masakra. Chciałbym pobiec mój pierwszy bieg w lipcu na 33 km o Kryształową Perłę Jeziora NArie i się zastanaiwam czy jeszcze zdąże. Rok temu też miałem wziąć udział ale niestety kolana...... Ten mój debiut stale się przedłuża ......
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ