półmaraton o 8 rano

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam biegacze!
28 lutego mam w planach półmaraton. Ten dystans pokonałem już dwukrotnie, nigdy jednak nie startowałem tak wcześnie.
Przygotowuję się do niego biegając rano (6.30, ok. 8km) jeszcze przed śniadaniem. Możecie doradzić co i kiedy zjeść przed startem? Będę też wdzięczny za rady nt. wcześniejszego przygotowanie się pod względem energetyczno-kalorycznym.

Aktualnie jestem we Włoszech, więc mój sposób odżywiania może wydawać się niektórym trochę dziwny. Dodam, że do tej porty nie zwracałem szczególnej uwagi na swoją dietę. Zwykle jem w ten sposób:
- 7.30 śniadanie: 2 jajka (na miękko lub jajecznica z cebulą i takim jakby boczkiem), dwie bułki z szynką i żółtym serem, do tego marchewka i coś słodkiego
- ok. 13 główny posiłek: makaron z rozmaitymi sosami, pizza/kawałek mięsa, zielona sałata, owoc
- ok. 17: przekąska owoce+warzywa
- ok. 20: kolacja: bułka z czymśtam, warzywa

Pozdrawiam!
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

musisz sam poeksperymentować - jeden może na lini startu kończyć jeść kanapki a drugiemu zaszkodzą jak je zje 2 h przed biegiem
to kwestia bardzo indywidualna i można ją sprawdzić metodą prób i błędów - wcinaj zatem przed bieganiem i obserwuj :)
bono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Problem jest taki, że raczej źle znoszę bieganie z pełnym brzuchem a boję się, że gdzieś na trasie półmaratonu zabraknie mi energii
pawel84
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

może wstań o 5:30 i zjedz śniadanie?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Problem jest taki, że raczej źle znoszę bieganie z pełnym brzuchem a boję się, że gdzieś na trasie półmaratonu zabraknie mi energii

Energii może ci zabraknąć z nieprzygotowania a nie z biegu naczczo. Twój organizm ma jej pod dostatkiem.
sveNN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zrób tak jak się robi przed maratonem: dzień przed biegiem zrób sobie "pasta party" (nawet twoja lokalizacja jest właściwa :hej: )- najlepiej pod wieczór. rano wstań ok 5:30, wypij herbatę lub kawę z mlekiem i zjedz bułkę z dżemem lub miodem- to wystarczy. Żadnych jajecznic, cebul (!!!), pizzy a nawet owoców... powodzenia.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja dziś zrobiłem eksperyment - ostatni posiłek zjadłem wczoraj o 19tej, rano o 7.30 lekka kawka a po niej szybka 20 - gdzieś po 10 km odczuwałem głód i dyskomfort, ale przeszło i po powrocie tylko pić mi sie mocno chciało a jadł będę dopiero za chwile ;)
więc energetycznie organizm sobie poradził
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak byś wstał o 7 i zjadł 2 jaja bez żółtka do tego małą kromkę i popił dobrą herbatką nie był byś głodny po 10-tym km.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wogólę czytam i przecieram oczy ze zdumienia, że kogoś może złapać głód w trakcie biegu. Dobrze, że tego nie doświadczam :bleble:
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Wogólę czytam i przecieram oczy ze zdumienia, że kogoś może złapać głód w trakcie biegu. Dobrze, że tego nie doświadczam :bleble:
może to nie był głód tylko uczucie pustego brzucha - po powrocie nie czułem już tego - a jak sie napiłem wody to mógłbym jeszcze długo nie jeść - chciałem sprawdzić jak to jest z tą energią bo biegam często bez śniadania ale nie tak dużo i tak szybko i po późnej kolacji; i wniosek jest taki, że energii starczyło :)
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Jak byś wstał o 7 i zjadł 2 jaja bez żółtka do tego małą kromkę i popił dobrą herbatką nie był byś głodny po 10-tym km.

Tudzież zażył BCAA dodatkowo. Białka to dobry pomysł, wspomagają pracę mięśni, przekonałem się o tym nie raz.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll pisze:
F@E pisze:Jak byś wstał o 7 i zjadł 2 jaja bez żółtka do tego małą kromkę i popił dobrą herbatką nie był byś głodny po 10-tym km.

Tudzież zażył BCAA dodatkowo. Białka to dobry pomysł, wspomagają pracę mięśni, przekonałem się o tym nie raz.

prace mięśni najlepiej wspomaga trening a nie suplementy ;)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Suplementy mają na zasadzie odzywić i niestety pomagają w dużym stopniu...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Suplementy mają na zasadzie odzywić i niestety pomagają w dużym stopniu...
ale tylko na psychike...
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
F@E pisze:Suplementy mają na zasadzie odzywić i niestety pomagają w dużym stopniu...
ale tylko na psychike...
Też ważne :hahaha:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ