dziwny bol - zdjecie
- gores87
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
witam. zaczne od poczatku. Biegam od maja 2009r. zaczalem od realizowania planu 10 tygodniowego ktory realizowalem dosc dlugo bo prawie 4 miesiace do poczatku wrzesnia. Pozniej zalezy od dnia biegalem sobie 20, 30 czy nawet 40 minut bez przerwy. od poczatku swojej przygody z bieganiem biegalem po "przyjaznych" nawieszchniach, glownie lesnych sciezkach. No i biegalo sie super. Od pazdziernika biegalem juz jakies 4, 5 km. rowniez po lesie. Do tego czasu nic mi nie dolegalo. Gdy nadeszla zima bieganie w lesie odpadlo i zaczalem biegac po miescie, po kostce brukowej ale ze jest zima to nie "czulem" az tak mocno tej kostki. Biegalem tak z miesiac czasu rowniez dystans 5km. Pewnego dnia wyszedlem na trening i na 3 km dopadl mnie dpsc mocny bol w okolocy piszczczeli(obydwie nogi). Przeszedlem do marszu i takimi marszobiegami dotarlem do domu. Nastepnego dnia bylo juz ok. Na nastepny treningu juz zupelnie bylo w porzadku i zapomnialem ze wogole cos mi dolegalo. Pozniej jeszcze z 2 treningi i tez bylo ok. Ale w tym tygodniu bodajze w srode postanowilem ze pojade sobie do lasu pobiegac. Zrobilem jakies 3,5 km z 40sek. przebiezkami. Dodam ze lezal zmarzniety snieg i rowniez biegalo sie ciezko. Nastepnego dnia bol powrocil, i boli do dzis(od srodu nie biegalem). Bol nie jest jakos strasznie uciazliwy ale wole dmuchac na zimne. Najbardziej odczuwalny jest podczas schodzenia ze schodow i wstawania z lozka, no i rzecz jasna przy probie biegu. Dodam teraz troche informacji o mnie. Aha no i zdjecie z lokalizacja bolu. http://rapidshare.com/files/339742128/DSC01658.JPG
Wzrost: 178
Waga: 109kg jak zaczynalem biegac bylo 116kg
Buty: Asisc blackhawk 2
Prosze o pomoc bo bez biegania to zwariowac mozna ;]
Wzrost: 178
Waga: 109kg jak zaczynalem biegac bylo 116kg
Buty: Asisc blackhawk 2
Prosze o pomoc bo bez biegania to zwariowac mozna ;]
- szy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:01
- Życiówka w maratonie: 3:19:17
Prawdopodobnie zapalenie okostnej, googluj pod tym kątem
Mój profil Strava: https://www.strava.com/athletes/43888753
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Oj stary - masz to samo co ja. 3 tygodnie odpoczywałem, wróciłem do biegania i po 3 treningach znowu się zaczęło... Nie chcę straszyć, ale to się potrafi ciągnąć w nieskończoność, a również, nieleczone, doprowadzić do złamania zmęczeniowego.
Sprawdź PW.
Sprawdź PW.
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja w to wierzę, ale wiary nie popieram żadnym doświadczeniem... Tak naprawdę powinno się pójść do dobrego lekarza sportowego i pozwolić się poprowadzić, ja jednak chcę najpierw wyeliminować te składniki, które potencjalnie mogą być przyczyną kontuzji - wczoraj zakupiłem buty z megaamortyzacją. Zajrzyj na ostatni wpis mojego bloga po szczegóły tego jak staram się zapobiec tym bólom okostnej. Na razie czuję poprawę, ale za wcześnie mówić, czy to krótkotrwała zmiana, czy nie.
- gores87
- Zaprawiony W Bojach
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W tym miejscu może być jeszcze zespół cieśni powięziowej, albo jakieś nadwyrężenie mięśnia płaszczakowatego... Niestety, chyba okostna jest stosunkowo najczęstszą z kontuzji, w tym rejonie.
- gores87
- Zaprawiony W Bojach
no i bylem dzis pobiegac. Zrobilimy 5 km w tempie 37minut, wiec tak sobie truchtalismy. Na poczatku moze jakies 1,5km bol byl praktycznie nie odczuwalny. Stawialem mniejsze kroki i staralem sie ladowac na piete. Po 2,5km, zatrzymalismy sie aby sie troche porozciagac(ja zaproponowalem bo juz bol byl dosc intensywny) po okolo 4 minutach cwiczen wroclismy dalej to biegu. I bol byl juz mocny, ze po przebiegnieciu jakis 400m przeszedlem do marszu, szedlem moze jakies 200m i sprobowalem dalej biec. Ku mojemu zaskoczeniu podczas biegu bol zczal ustepowac, ta ze moglem spokojnie dobiec do "mety". Na samym koncu moze jakies 0,7km bolu praktycznie nie odczuwalem. Zapakowalismy sie w samochod i wrocilismy do domu, szybka kapiel polewanie zimna i goraca woda miejsca bolacego, posmarowanie mascia chlodzaco-grzejaca(swoja droga bardzo fajna Komplex Vitamobil Aktive Salbe) i bol nie doskwiera jak narazie. Chyba ze podczas wstawania, lub jak przykucne(wtedy boli najbardziej). Ale bol ogolnie mniejszy niz w ostatnich 5 dnicah kiedy nie biegalem.
W takim wypadku dalej utwierdzac sie w przekonaniu ze jest to zapalenie okostnej czy moze cos "lepszego"
W takim wypadku dalej utwierdzac sie w przekonaniu ze jest to zapalenie okostnej czy moze cos "lepszego"

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Moim zdaniem należałoby się zdecydować, ale zimna albo ciepła woda. Chyba jednak zimna lepsza, bo schładzanie jest teraz generalnie zalecane na urazy. Rozgrzewanie jest dobre na zakwasy lub przed treningiem. A maść to chyba przede wszystkim przeciwzapalna powinna być, jakaś niesterydowa oparta na ketoprofenie lub czym podobnym. ja polecam firmy Bayer Traumon. Działa też przeciwbólowo.
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
U mnie dziś dużo lepiej, ale nie wiem czy to zasługa przeciwbólowego, czy rzeczywiście dzieje się dobrze... Co do tych akcji ze schładzaniem i dogrzewaniem, to chodzi o to, by pobudzić jak największy przepływ krwi w tym miejscu...
gores - nie powie chyba Ci nikt, co to tak naprawdę jest, bo w tym miejscu może być kilka problemów, jak pisałem wcześniej, a objawy bardzo podobne... Nawet po prześwietleniach czasem nie wychodzi, co tak naprawdę dolega. Można tylko gdybać i próbować jakichś uniwersalnych sposobów, albo zainwestować w lekarza sportowego i szereg prześwietleń. Ja bym jednak poczekał jeszcze trochę... Sam tak robię - zobaczę co będzie po odstawieniu Voltarenu (za 2 tygodnie).
gores - nie powie chyba Ci nikt, co to tak naprawdę jest, bo w tym miejscu może być kilka problemów, jak pisałem wcześniej, a objawy bardzo podobne... Nawet po prześwietleniach czasem nie wychodzi, co tak naprawdę dolega. Można tylko gdybać i próbować jakichś uniwersalnych sposobów, albo zainwestować w lekarza sportowego i szereg prześwietleń. Ja bym jednak poczekał jeszcze trochę... Sam tak robię - zobaczę co będzie po odstawieniu Voltarenu (za 2 tygodnie).
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Moim zdaniem, choć nie jestem żadnym znawcą, pobudzanie przepływu krwi ma znaczenie gdy chcemy rozprowadzić kwas mlekowy, czy zregenerować mięsień dostarczając mu z krwią substancji odżywczych. Gdy już jednak jest jakiś stan zapalny, to należy miejsce schładzać. Takie też miałem zalecenie od ortopedy przy zapaleniu achillesów. Podobnie jest przy stłuczeniach, skręceniach, itp - każą schładzać. Więc nie wiem chłopaki czy dobrze robicie, może skonsultujcie to z jakimś specem.PATATAJEC pisze:U mnie dziś dużo lepiej, ale nie wiem czy to zasługa przeciwbólowego, czy rzeczywiście dzieje się dobrze... Co do tych akcji ze schładzaniem i dogrzewaniem, to chodzi o to, by pobudzić jak największy przepływ krwi w tym miejscu...