tomekstm pisze:Witam, na początku chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post

Niedawno zacząłem swoją przygode z bieganiem, a jak wiadomo mamy teraz srogą zimę

Już po 3 treningach w mrozie odczuwam bóle gardła, katar, czyli typowe objawy przeziębienia. I mam pytanie, czy pomimo tych objawów mam biegać nadal i probować sie hartować? Czy podleczyć te objawy i wrocić do treningów za kilka dni? Jeżeli mam się podleczyć, to gdy wróce do biegania mam realizować plan od początku czy od momentu w którym skończyłem? Dziekuję za uwage i proszę o odpowiedź;-)Pozdrawiam.
Ja tam przy przeziębieniach nie robię przerwy no chyba że czuję się niespecjalnie i nie mam ochoty na bieganie. Jeśli to jest tylko katar to spokojnie można biegać, jeśli jest gorączka to koniecznie trzeba odpuścić. Mi czasem zdarzało się tak że rano budziłem się i czułem że zaczyna mnie łapać przeziębienie, katar, lekki ból gardła, szedłem biegać i po paru godzinach nic już nie czułem

No ale wszystko zależy od samopoczucia, jeśli po prostu czuje się osłabionym to nie ma sensu robić nic na siłę i lepiej przeczekać to przeziębienie, po co się męczyć gdy bieg nie będzie sprawiał przyjemności. Inna sprawa jest też taka że to są twoje początki z bieganiem więc organizm nie jest przystosowany do biegania więc nie wiadomo jak zareaguje gdy postanowisz przeziębienie załatwić bieganiem
Co do planu to zależy na jakim etapie jesteś. Jeśli na przykład zrobiłeś z niego tylko 4-5 treningów to według mnie mógłbyś spokojnie zacząć robić go od nowa. Jeśli natomiast biegasz go już trochę dłużej, to po prostu po przerwie 1-2 spokojne biegi bez planu, a pózniej zacznij biegać od tego momentu na którym przerwałeś. Przynajmniej ja bym tak zrobił, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach
Pozdrawiam