Bieganie a przeziębienie.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam, na początku chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post ;-) Niedawno zacząłem swoją przygode z bieganiem, a jak wiadomo mamy teraz srogą zimę ;-) Już po 3 treningach w mrozie odczuwam bóle gardła, katar, czyli typowe objawy przeziębienia. I mam pytanie, czy pomimo tych objawów mam biegać nadal i probować sie hartować? Czy podleczyć te objawy i wrocić do treningów za kilka dni? Jeżeli mam się podleczyć, to gdy wróce do biegania mam realizować plan od początku czy od momentu w którym skończyłem? Dziekuję za uwage i proszę o odpowiedź;-)Pozdrawiam.
Obrazek
PKO
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tomekstm pisze:Witam, na początku chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post ;-) Niedawno zacząłem swoją przygode z bieganiem, a jak wiadomo mamy teraz srogą zimę ;-) Już po 3 treningach w mrozie odczuwam bóle gardła, katar, czyli typowe objawy przeziębienia. I mam pytanie, czy pomimo tych objawów mam biegać nadal i probować sie hartować? Czy podleczyć te objawy i wrocić do treningów za kilka dni? Jeżeli mam się podleczyć, to gdy wróce do biegania mam realizować plan od początku czy od momentu w którym skończyłem? Dziekuję za uwage i proszę o odpowiedź;-)Pozdrawiam.
Ja tam przy przeziębieniach nie robię przerwy no chyba że czuję się niespecjalnie i nie mam ochoty na bieganie. Jeśli to jest tylko katar to spokojnie można biegać, jeśli jest gorączka to koniecznie trzeba odpuścić. Mi czasem zdarzało się tak że rano budziłem się i czułem że zaczyna mnie łapać przeziębienie, katar, lekki ból gardła, szedłem biegać i po paru godzinach nic już nie czułem :) No ale wszystko zależy od samopoczucia, jeśli po prostu czuje się osłabionym to nie ma sensu robić nic na siłę i lepiej przeczekać to przeziębienie, po co się męczyć gdy bieg nie będzie sprawiał przyjemności. Inna sprawa jest też taka że to są twoje początki z bieganiem więc organizm nie jest przystosowany do biegania więc nie wiadomo jak zareaguje gdy postanowisz przeziębienie załatwić bieganiem :)

Co do planu to zależy na jakim etapie jesteś. Jeśli na przykład zrobiłeś z niego tylko 4-5 treningów to według mnie mógłbyś spokojnie zacząć robić go od nowa. Jeśli natomiast biegasz go już trochę dłużej, to po prostu po przerwie 1-2 spokojne biegi bez planu, a pózniej zacznij biegać od tego momentu na którym przerwałeś. Przynajmniej ja bym tak zrobił, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach :)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi sie ze hartowac to sie mozesz ale jak jestes zdrowy. A jak Cie mimo tego hartowania cos dopadlo, to jesli jestes poczatkujacy to lepiej odpuscic jeden lub dwa treningi.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzieki za odpowiedź :hejhej: jednak pomyslalem troszke nad tym i postanowiłem że odpuszcze sobie do momentu aż przyjdzie moja przesyłka z bielizną termoaktywna, czyli jakies 2-3 dni. Wówczas rozpoczne plan od początku
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może zacznijmy od definicji przeziębienia bo dużo ludzi bagatelizuje je a to zwykłą infekcja:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeziębienie

-------------------------------------
Admin bbcode do url sobie zrób bo nie funguje ;)
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ