Dieta dopasowana do grupy krwi

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Saanaral
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich, chcialbym sie dowiedziec, czy stosujecie taka diete ? Glownie chodzi mi o ludzi z grupa krwi 0 Rh- poniewaz sam mam taka. Dowiedzialem sie wczoraj dosyc duzo na ten temat na tej stronie:

http://e-grzybica.com/dieta-wg-grupy-kr ... wotne.html

Co o tym myslicie ?
Bieganie... connecting people
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

temat ciekawy, nie zgłębiałem go ale słyszałem o tym, być może kiedyś się zainteresuje, trzeba się rozwijać i badać różne sposoby odżywiania :-) daj znać za jakiś czas jak się sprawuje

Pozdrawiam
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie swojego czasu również ten temat zainteresował, wszak 0Rh+ to o ile się nie mylę 30%populacji. Jednak nie zgłębiłem tematu. Z tego co pamiętam to pokolenie mysliwych więc dobrze toleruje mięso a nietoleruje wyrobów przennych. Ile w tym prawdy? nie mam pojęcia...
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Saanaral
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ok nie ma problemu, od od jutra startuje dosc scisle przestrzegac tej diety + do tego wieczorami sporo ruchu tak mysle od 30 min do 60 min i powinny juz jakies byc wyniki pozytywne po miesiacu.

A to prawda ze ludzie z grupy 0Rh- powinni jesc duze ilosci miesa. Ryszard Raćko o tym na youtubie nawet mowi, ze diety wysoko tluszczowe pomagaja schudnac wlasnie ludziom o tej grupie krwi... kto by pomyslal ;)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dieta dopasowana do grupy krwi to największa bzdura jaką można wymyslic
pewnie niedługo pojawią się diety dla blondynek i łysych ;)
Awatar użytkownika
lukasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie stosuję - mam grupę 0 Rh- i jestem od 17 lat jaroszem, tak właściwie jem większość z produktów zakazanych i mniejszość ze wskazanych. :bleble:. Oczywiście nie mam pojęcia jak bym się czuł i wyglądał gdybym jadł na odwrót ;)
łukasz
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

śmiem wątpić żeby dieta wysokotłuszczowa pomogła schudnąć komukolwiek ...
tak samo jak dietę dopasowana do grupy krwi uważam za bzdurę... o ile dla łysych i blondynek można by to jeszcze jakoś uzasadnić... o tyle grupa krwi już chyba nie ma najmniejszego znaczenia względem naszego zapotrzebowania na składniki odrzywcze/mineralne.

wracając do diety wysokotłuszczowej - słyszałem o dietach niskocukrowych - i te ... rzeczywiście są też (względnie) dietami wysokotłuszczowymi (no bo jak mało cukrów to więcej tłuszczy i białek) ale ogólnie najlepsza dieta to NZT (nie żryj tyle)
no i jakieś w miarę racjonalne odrzywianie.. - wg tego co kto lubi - trochę "trawy", trochę kaszy, ryżu, trochę kurczaka, pomidor, ogórek, oliwka, czasem nawet jakiś serek... czy sztuczna wędlina (bo o prawdziwą to w dzisiejszych sklepach trudno) i można żyć ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Saanaral
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gasper pisze:dieta dopasowana do grupy krwi to największa bzdura jaką można wymyslic
posluchaj co ma gosc do powiedzenia na ten temat http://www.trenerok.pl/index.php/filmy- ... ybor-diety
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem to totalna ściema z tą dietą. Ja mam grupę krwi 0. Wiele moich ulubionych potraw jest pokazana jako "Niewskazane". I co, mam 177 cm wzrostu i ważę 58-59 kg.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

myślę, że aby mówić, czy to ściema czy też nie należało by samemu spróbować takiej diety lub chociaż spojrzeć na wyniki badań osób które taką dietę stosują, sam nie zgłębiałem tematu więc nie jestem ani za ani przeciw ale może warto spróbować
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze:dieta dopasowana do grupy krwi to największa bzdura jaką można wymyslic
Uważam tak samo. Chociaż są wielkie szanse, że schudłabym, gdybym ją stosowała. Ponieważ absolutnie wszystko, co jest zakazane przy mojej grupie krwi, to są moje ulubione rzeczy.
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Cytat z tej strony:
Zalecenia dietetyczne w największym skrócie:
absolutne !!! wykluczenie z diety pszenicy, kukurydzy, nabiału (również jogurtów), ziemniaków, wieprzowiny,
rezygnacja z wszelkiego rodzaju marynat, kawy i czarnej herbaty,
niekorzystnie działają też: kalafior, kapusta, mandarynki, pomarańcze, truskawki, oleje inne niż lniany i oliwa z oliwek,
No i co mam rezygnować z nabiału? Każdy dietetyk powie, że nabiału powinno spożywać się od 2-4 porcji dziennie. Ziemniaki? Jak mam nie jeść ziemniaków, kiedy je lubię, są zdrowe i dostarczają dużo węglowodanów. Podobnie z pszenicą i kukurydzą. Ogólne zalecenia to 4-6 porcji dziennie. Dla intensywnie trenujących sporty wytrzymałościowe to około 7-10 g węglowodanów/kg masy ciała / dzień. I nie ma tu wyróżnień - może to być zarówno makaron jak i pszenica albo kukurydza. Co kto lubi.
Co do wieprzowiny to rzeczywiście nie jest zbyt zdrowa, ale NIEZALEŻNIE OD GRUPY KRWI. Po prostu jest za tłusta i nikt nie powinien jej jeść za dużo. Podobnie sprawa ma się z marynatami, kawą i czarną herbatą.
Co do kalafiora, kapusty, mandarynek, pomarańczy i truskawek to raczej nieprawda. Każdy powinien jeść około 3-5 porcji warzyw i 2-4 owoców dziennie. A olej lniany i oliwa z oliwek jest owszem zdrowy, ale nie zapominajmy o oleju z pestek winogron, maśle orzechowym (orzechach wogóle), awokado i tłustych rybach.

Jeszcze raz chciałbym powiedzieć, że ta dieta to coś mi szwindlem pachnie... Gdybym się do niej stosował to pewnie bym umarł z głodu.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Saanaral pisze:
posluchaj co ma gosc do powiedzenia na ten temat http://www.trenerok.pl/index.php/filmy- ... ybor-diety
moja siostra twierdzi, że to totalna bzdura a ona jest lekarzem więc zdaje sie na nią :)
Awatar użytkownika
Saanaral
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To nie jest powiedziane, ze ci nie wolno jesc nabialu owocow typu mandarynki, truskawki itp. Jest dokladnie napisane, ze to jest niewskazane, jesz co chcesz przeciez i nikt ci tego nie zabroni. Ja od dzis stosuje sie nie w 100% tam co napisane jest, bo to jest droga dieta, ale zaczolem sporo jest miesa, nabial odrzucam w takiej ilosci jakiej mozna, przezucilem sie na wode mineralna koniec z jakimis colami czy innymi napojami gazowanymi. Po miesiacu napisze wam jakie u mnie sa rezultaty, czy to dziala.
Ale od siebie dodam, ze ten gosc z filmu ktory siedzi w tym grube lata na pewno ma jakies pojecie na ten temat i dla mnie to jest wiarygodne.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Saanaral pisze:przezucilem sie na wode mineralna koniec z jakimis colami czy innymi napojami gazowanymi. Po miesiacu
to przy jakiej grupie krwi zalecają cole? ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ